26 Απριληδες πριν…
14 Απριλη 1995, η εργάτρια Μέλπω Κορωναίου κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της όταν συμμετείχε σε αντιφασιστική διαδήλωση που ξεκίνησε από την πλατεία Κυψέλης και είχε σκοπό να κατευθυνθεί προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, που τότε βρίσκονταν στην οδό Κεφαλληνίας. Αφορμή υπήρξε το άγριο μαχαίρωμα του 19χρονου Γ. Σταθόπουλου από τον ακροδεξιό Θ. Μανώλογλου, έξω από την κατάληψη της Αλκαμένους.

Η διαδήλωση χτυπήθηκε από την Αστυνομία στη συμβολή της Πατησίων με την Κοδριγκτώνος και τα επεισόδια γενικεύτηκαν.

Στο σημείο που η πορεία δέχτηκε την επίθεση της αστυνομίας, βρέθηκε βαριά τραυματισμένη η διαδηλώτρια Κορωναίου. Τα μ.μ.ε. αναπαρήγαγαν ότι ο σοβαρός τραυματισμός της προερχόταν από πέτρα διαδηλωτή. Τις επόμενες μέρες από την Ελευθεροτυπία, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που φαίνεται ότι η διαδηλώτρια δέχεται χτυπήματα με κλωτσιές στο κεφάλι.

Η υπόθεση αυτή είναι χαρακτηριστική για τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής.

– Στις 17.4 καταγράφηκε για πρώτη φορά στην «Ελευθεροτυπία» αναλυτικά η επίθεση, σε ρεπορτάζ της Ιωάννας Σωτήρχου.

– Στις 18.4 δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδα το φωτογραφικό ντοκουμέντο και αποκαλύφτηκε ότι ο δράστης ήταν αστυνομικός με πολιτικά.

– Στις 19.4 ανακοινώθηκε η παραγγελία ΕΔΕ από την ΕΛ.ΑΣ., με ερώτημα να διαπιστωθεί αν ο εικονιζόμενος είναι αστυνομικός.

– Στις 20.4 η «Ελευθεροτυπία» υποχρεώθηκε να αναφέρει ότι γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη και ότι τα αρχικά του είναι Β.Α. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται και ότι ο ίδιος είχε πρωτοστατήσει από χρόνια στη δημιουργία παραρτήματος ακροδεξιάς οργάνωσης (δηλαδή της Χρυσής Αυγής) στον τόπο καταγωγής του, την Καλαμάτα, όπου ήταν γνωστός με το δηλωτικό παρατσούκλι «Χάρος».

Δεν υπήρχε πλέον κανένα περιθώριο υπεκφυγής για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια μέρα τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Αθανασόπουλος και διατάχθηκε εναντίον του ΕΔΕ. Το πόρισμα που υπογράφεται από τον αντιστράτηγο Χαράλαμπο Σκίτσα τού επέβαλε ποινή αργίας «διά προσκαίρου παύσεως» για το χτύπημα, «χωρίς τούτο και να αποδεικνύεται μετά βεβαιότητος».

Ονομάζεται Βασίλειος Αθανασόπουλος.

Και όμως η καταδίκη αυτή δεν τον εμπόδισε να προαχθεί σε διοικητή αστυνομικού τμήματος, ενώ παράλληλα με την ανέλιξή του στο αστυνομικό σώμα, ο αρχηγός του, ο Ν. Μιχαλολιάκος, τον αντάμειψε για τη δράση του, προωθώντας τον υψηλότερα στην ιεραρχία της ναζιστικής οργάνωσης.

Στις 11.8.2006 έγινε Διοικητής στο Α.Τ. Μεσσήνης, στη Μεσσηνία, όπου είναι και η οργανική του θέση. Την 1.6.2012, δηλαδή ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, ο Αθανασόπουλος αποσπάστηκε στη φρουρά του Ν. Μιχαλολιάκου, όπου και παρέμεινε έως τις 27.9.2013, όταν αποσύρθηκαν όλοι οι αστυνομικοί από τη φρουρά των χρυσαυγιτών, με απόφαση του τότε υπουργού Ν. Δένδια.

Στη συνέχεια αποσπάστηκε (29.10.2015) στη φρουρά ενός άλλου χρυσαυγίτη, του Δ. Κουκούτση, ο οποίος ήταν ως γνωστόν ο βουλευτής της οργάνωσης στη Μεσσηνία, την περιοχή δηλαδή του Αθανασόπουλου. Ο Κουκούτσης αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή, κρατώντας την έδρα του και υποβιβάζοντας τη ναζιστική οργάνωση στην τέταρτη θέση στο Κοινοβούλιο, στις 4.3.2017. Ηταν η μέρα Σάββατο.
Πιστός στην Οργάνωση, κατευθείαν τη Δευτέρα 6.3.2017, ο Αθανασόπουλος αποχωρεί από τη φρουρά τού πρώην πλέον ηγετικού στελέχους της οργάνωσης και στις 10.3.2017 μετακινείται στη φρουρά ενός άλλου χρυσαυγίτη βουλευτή, του Ν. Μίχου.

Panagiwths Dimitriadhs (fb)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το