Η NEWSTAR, όπως κάθε χρόνο, τιμά την 29η Νοέμβρη, την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Λαό της Παλαιστίνης και σας προσκαλεί στις 28, 29 & 30 Νοέμβρη στο STUDIO new star art cinema.
Φέτος έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον σκηνοθέτη Udi Aloni και την Παλαιστίνια πρωταγωνίστρια της ταινίας του “Junction 48” Samar Qupty
στο STUDIO new star art cinema. Παρουσία τους θα προβληθoύν οι ταινίες: «Local Angel», «Art/Violence» & «Junction 48» κα.
Τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση με τον UdiAloni και τη SamarQupty και το κοινό, για τη θέση της Παλαιστίνιας γυναίκας στην τέχνη και στον πόλεμο και τη σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη και σε όλον τον κόσμο.
ΠΕΜΠΤΗ 28/11, στις 19:30
ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
LOCAL ANGEL – 2002
Γλώσσα: Αγγλικά/ Αραβικά/ Εβραϊκά – Ελληνικοί υπότιτλοι
Διάρκεια: 70’
Σε όλη την ταινία, συναντά πρόσωπα όπως ο Πρόεδρος Αραφάτ υπό απαγόρευση κυκλοφορίας, συμμετέχει σε βαθείς διαλόγους με τη θρυλική μητέρα του, ιδρύτρια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και ανακαλύπτει τον αξιόλογο Παλαιστίνιο καλλιτέχνη της hip-hop Tamer Nafar. Βλέπουμε την ταινία μέσα από έναν εβραϊκό φακό με στόχο την εξάρθρωση της εβραϊκής υπεροχής εκ των έσω. Παρακολουθώντας το σήμερα αποκαλύπτεται η πιθανότητα μιας εβραϊκής επανόρθωσης που θυσιάστηκε υπέρ της καταστροφικής ισραηλινής εβραϊκής υπεροχής που επικρατεί σε αυτούς τους καιρούς. Η ταινία μας προκαλεί να ξανασκεφτούμε αυτό το μέρος χρησιμοποιώντας εναλλακτικά εργαλεία πέρα από τα συμβατικά πλαίσια. Όπως έγραψε ο Žižek, «η κοσμική θεολογία του Aloni είναι μια από τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες της εποχής μας».
*****
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/11, στις 19:30
ΤΕΧΝΗ/ΒΙΑ
ART/VIOLENCE – 2013
Γλώσσα: Αραβικά/Εβραϊκα – Με Ελληνικούς& Αγγλικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 80’
Η ταινία «Τέχνη/Βία» (Art/Violence) , βραβευμένη ως καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2013, αντλεί την έμπνευσή της από από χαρακτήρες των «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», «Περιμένοντας τον Γκοντό» και «Αντιγόνη». Νεαρές Παλαιστίνιες ηθοποιοί ασχολούνται με τη στρατιωτική κατοχή και την καταπίεση των φύλων, τη βία και τη θλίψη, στη σκηνή και στη ζωή και χρησιμοποιούν τη φαντασία τους σε ένα απρόβλεπτα βάναυσο περιβάλλον δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό επανάσταση, μια ζωντανή και γενναία απεικόνιση μιας νέας, δραστήριας γενιάς Παλαιστινίων, ακολουθώντας το παράδειγμα του αγαπημένου τους σκηνοθέτη και ακτιβιστή της ειρήνης, Juliano Mer-Khamis, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 2011 έξω από το Freedom Theatre στο στρατόπεδο προσφύγων Jenin στη Δυτική Όχθη.
Η ταινία πραγματεύεται τη δραστική μετάβαση από τη μεγάλη ελπίδα πριν από τη δολοφονία στην κατάθλιψη μετά. Η ταινία δείχνει την παραγωγή του Waiting for Godot, με τη Mariam και την Batoul να παίζουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Didi και της Gogo – ρόλους που ο Μπέκετ, στην εποχή του, δεν επέτρεπε στις γυναίκες να ερμηνεύσουν. Για την Mariam Batoul και τη Milay, η ταινία δεν είναι το τέλος, αλλά μόνο η αρχή… είναι το πρώτο βήμα στη μεταμόρφωσή τους σε περήφανες και αξιόλογες παλαιστίνιες ηθοποιούς και σκηνοθέτες — για τις οποίους είναι αδύνατο να διαχωριστούν μεταξύ τέχνης και ζωής.
Μια ταινία- ύμνος στην γυναικεία δύναμη, στην ορμή και το πάθος των Παλαιστίνιων γυναικών και στην ελπίδα που όσο κι αν καταπιεστεί, μέσω της τέχνης παραμένει ζωντανή.
*****
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11, στις 21:00
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ 48
JUNCTION 48 – 2016
Winner Panorama Audience Award – ΦεστιβάλΒερολίνου 2016
Winner Jury Award – Best International Narrative Feature – Tribeca Film Festival
Με φόντο την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο Παλαιστίνιος ράπερ Kareem και η τραγουδίστρια φίλη του Manar αγωνίζονται, αγαπούν και φτιάχνουν μουσική στο γεμάτο εγκλήματα γκέτο τους και στη σκηνή του κλαμπ hip-hop του Τελ Αβίβ.
Μέσα από τη σχέση τους, η ταινία εμβαθύνει στην καταπίεση που αντιμετωπίζει η παλαιστινιακή κοινωνία εντός των συνόρων του Ισραήλ, ρίχνοντας φως τόσο στους πολιτικούς αγώνες υπό την ισραηλινή εβραϊκή κυριαρχία όσο και στις εσωτερικές πιέσεις από επιθετικές δυνάμεις μέσα στην κοινότητα.
Με πρωταγωνιστή τον διάσημο παλαιστίνιο καλλιτέχνη χιπ χοπ Tamer Nafar, το Junction 48 έχει λάβει διεθνή αναγνώριση, κερδίζοντας βραβεία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων βραβείων στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και της Tribeca.
Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτίκες, με την Επιλογή των Κριτικών των New York Times και περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο soundtrack του Nafar, με πολλά κομμάτια που έχουν γίνει πολιτιστικά ορόσημα στην παλαιστινιακή κοινωνία.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ
Το 1977, η Γενική Συνέλευση ζήτησε τον ετήσιο εορτασμό της 29ης Νοεμβρίου ως Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό (ψήφισμα 32/40). Την ημέρα εκείνη, το 1947, η Συνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα 181 (III) των Ηνωμένων Εθνών για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης, ενός «Εβραϊκού» κι ενός «Αραβικού», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, η οποία θα υπέκειτο σε ειδικό καθεστώς.
Όλες οι ταινίες είναι είτε με αγγλικούς κι ελληνικούς υπότιτλους ή Αγγλικό audio.
Εισιτήριο ανά ταινία: 6€
STUDIO new star art cinema
Σταυροπούλου 33 & Σπάρτης – Πλατεία Αμερικής
Τηλ: 2108640054
e-prologos.gr