Κάθε χρόνο στις 30 Μαρ­τί­ου, από το 1976, οι Πα­λαι­στί­νιοι τι­μούν την «Ημέρα της Γης» προς τι­μήν του αγώνα τους να κρα­τή­σουν τη γη τους και την εθνι­κή τους ταυ­τότη­τα σε ένα όλο και πιο εχθρι­κό πε­ρι­βάλ­λον.

Ο Πρέσβης της Πα­λαι­στί­νης στην Ελ­λάδα, Μα­ρουάν Του­μπάσι, δή­λω­σε:  «Σή­με­ρα γιορ­τάζου­με την 43η επέτειο της Πα­λαι­στι­νια­κής Ημέρας της Γης. Τι­μού­με όλους εκεί­νους που αφιέρω­σαν τη ζωή τους στην κα­τα­πο­λέμη­ση των πα­ρα­βιάσε­ων, της κα­το­χής και της κα­τα­πάτη­σης των αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μάτων. Απο­τί­ου­με φόρο τι­μής σε όλους τους αν­θρώπους που έχουν θυ­σιάσει τη ζωή τους για εμάς, για ένα κα­λύ­τε­ρο μέλ­λον για τα παι­διά μας και τις επόμε­νες γε­νιές ώστε να μπο­ρούν να ζουν με Δι­καιο­σύ­νη, Ει­ρή­νη και Ελευ­θε­ρία.

 Δια­τρα­νώνου­με και πάλι το ανα­φαί­ρε­το δι­καί­ω­μα του πα­λαι­στι­νια­κού λα­ού στην αυ­το­διάθε­ση και τη δη­μιουρ­γία ενός Πα­λαι­στι­νια­κού Κράτους στα σύ­νο­ρα του 1967 με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιε­ρου­σα­λήμ. Πριν από τριάντα χρόνια, στις 30 Μαρ­τί­ου 1976, η ισ­ραη­λι­νή αστυ­νο­μία πυ­ρο­βόλη­σε και σκότω­σε έξι Πα­λαι­στι­νί­ους που δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για την απαλ­λο­τρί­ω­ση χι­λιάδων στρεμ­μάτων πα­λαι­στι­νια­κής γης από την κυ­βέρ­νη­ση του Ισ­ρα­ήλ. Οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες του 1976, που έλα­βαν χώρα στα ιστο­ρι­κά εδάφη της Πα­λαι­στί­νη­ς, δεν ήταν μόνο πράξη αντί­στα­σης στην κλο­πή της γης αλ­λά και κα­ταγ­γε­λία των εφαρ­μο­ζόμε­νων αποι­κια­κών πο­λι­τι­κών. Οι δια­δη­λω­τές αντι­με­τω­πί­στη­καν με έντο­νη επι­θε­τι­κότη­τα και βία και εκτός από τους έξι θα­νάτους των δια­δη­λω­τών, εκα­το­ντάδες Πα­λαι­στί­νιοι τραυ­μα­τί­στη­καν. Σή­με­ρα γύ­ρω από τα εδάφη Πα­λαι­στί­νης κα­θώς και άλ­λων Αρα­βι­κών χω­ρών, πραγ­μα­το­ποιού­νται πολ­λές δια­μαρ­τυ­ρί­ες και πρω­το­βου­λί­ες για να ση­μα­το­δο­τή­σουν αυ­τή τη ση­μα­ντι­κή ημέρα. Πράγ­μα­τι, για τους Πα­λαι­στι­νί­ους, η Ημέρα της Γης πα­ρου­σιάζει μια ευ­και­ρία όχι μόνο για να ση­μα­το­δο­τή­σει ένα ιστο­ρι­κό γε­γο­νός, αλ­λά και για σκέψη νέων και δη­μιουρ­γι­κών τρόπων και με­θόδων για πε­ραι­τέρω αντί­στα­ση στην κλο­πή εδα­φών από τους Ισ­ραη­λι­νούς. Εί­ναι επί­σης μια ευ­και­ρία να κα­λέσου­με τη Διε­θνή Κοι­νότη­τα να επι­λέξει να στα­θεί στη σω­στή πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας εκ­πλη­ρώνο­ντας τις ευ­θύ­νες τη­ς, κα­θι­στώντας το Ισ­ρα­ήλ υπεύ­θυ­νο για τα εγκλή­μα­τα πο­λέμου και την κλο­πή της γης. Δη­λα­δή, η Διε­θνής Κοι­νότη­τα θα πρέπει να επι­βάλει κυ­ρώσεις στο Ισ­ρα­ήλ μέχρις ότου το Ισ­ρα­ήλ απο­συρ­θεί από τα κα­τε­χόμε­να εδάφη του 1967, τερ­μα­τί­σει το κα­θε­στώς του απαρτ­χάιντ και να συμ­μορ­φω­θεί με το διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμένο δι­καί­ω­μα επι­στρο­φής όλων των Πα­λαι­στι­νί­ων προ­σφύ­γων. Μέχρι σή­με­ρα η Διε­θνής Κοι­νότη­τα δεν κα­τάφε­ρε να εφαρ­μόσει τους μη­χα­νι­σμούς που θα μπο­ρού­σαν να απο­τρέψουν τον αποι­κι­σμό της Δυ­τι­κής Όχθης και την κα­τα­στρο­φή της Γάζας. Τα τε­λευ­ταία γε­γο­νότα και οι μο­νο­με­ρείς απο­φάσεις εκ μέρους της κυ­βέρ­νη­σης των ΗΠΑ απο­τε­λούν σα­φή απόδει­ξη της ευ­νοιο­κρα­τί­ας που απο­λαμ­βάνει το Ισ­ρα­ήλ εις βάρος του πα­λαι­στι­νια­κού λα­ού, δη­λα­δή την ανα­γνώρι­ση της Ιε­ρου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σας του Ισ­ρα­ήλ και την απόφα­ση να με­τα­κι­νη­θεί εκεί η Αμε­ρι­κα­νι­κή Πρε­σβεία, κα­θώς και την ανα­γνώρι­ση των κα­τα­κτη­θέντων Υψί­πε­δων του Γκο­λάν ως εδάφη του Ισ­ρα­ήλ.

Όσον αφο­ρά τη δή­λω­ση του Ισ­ραη­λι­νού Πρω­θυ­πουρ­γού Νε­τα­νιάχου, “Το Ισ­ρα­ήλ εί­ναι το Κράτος – Έθνος του Εβραϊκού λα­ού και μόνο αυ­τού”, εί­ναι προ­φα­νές ότι το έρ­γο αποι­κιο­ποί­η­σης συ­νε­χί­ζε­ται και επι­διώκει να πε­ριο­ρί­σει τους γη­γε­νείς πλη­θυ­σμούς σε όσο το δυ­να­τόν μι­κρότε­ρο χώρο. Στην Πα­λαι­στί­νη, ο πα­ράνο­μος εποι­κι­σμός και η απαλ­λο­τρί­ω­ση της γης εί­ναι διαρ­κής από την ίδρυ­ση του Ισ­ρα­ήλ μέχρι και σή­με­ρα όπου επι­τα­χύ­νο­νται με εκ­πλη­κτι­κή τα­χύ­τη­τα.»

(Για να τι­μή­σει την Ημέρα της Γης, η Πρε­σβεία του Κράτους της Πα­λαι­στί­νης στην Αθή­να φι­λο­ξένη­σε στο DAIS CENTER (στις 30 Μαρ­τί­ου 2019) μια μου­σι­κή εκ­δή­λω­ση με την Πα­λαι­στί­νια τρα­γου­δί­στρια Αμάλ Μούρ­κους, τον τρα­γου­δι­στή Λάκη Χαλ­κιά και το συ­γκρότη­μα του Αλέκου Βρετ­τού).

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το