Στις 06/08/1945 οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στη ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Σε 90.000 έως 166.000 εκτιμώνται οι άνθρωποι –άμαχος πληθυσμός- που πέθαναν είτε άμεσα είτε ως αποτέλεσμα των φρικτών εγκαυμάτων, της δηλητηρίασης από τη ραδιενέργεια, κλπ.

Αποτέλεσμα εικόνας για χιροσιμα

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που δεν υπαγορευόταν από καμιά πολεμική ανάγκη. Τρεις μέρες αργότερα θα ακολουθήσει και νέα ρίψη ατομικής βόμβας στην πόλη Ναγκασάκι.

https://youtu.be/R4f8BCLjVfk?t=68

Πέρασαν 78 χρόνια απ’ αυτό το πρωινό του Αυγούστου όταν το Αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος “Εnola Gay” διέπραττε το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε στην ιστορία των πολέμων ρίχνοντας την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα κατ’ εντολή του προέδρου Χ. Τρούμαν.

Η Γερμανία είχε παραδοθεί στους Συμμάχους ήδη από τις 8 Μάη του 1945 και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αναπόφευκτο. Οι Αμερικάνοι όμως ήθελαν να κάνουν επίδειξη δύναμης για το ποιος θα είναι ο αρχηγός στο νέο ψυχροπολεμικό τοπίο. Η πρώτη βόμβα που σκοτώνει ακαριαία 70.000 αμάχους από την πρώτη κιόλας μέρα, στη Χιροσίμα, λέγεται Little boy”, «Μικρό Αγόρι», κάνοντας τον τότε αμερικανό πρόεδρο Τρούμαν να αναφωνήσει: «Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ιστορία», ένας σαφής απειλητικός υπαινιγμός προς όλη την ανθρωπότητα και ειδικότερα προς το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα και την ΕΣΣΔ, ενώ όταν έφτασαν τα «ευχάριστα νέα» στη βάση από την οποία ξεκίνησε το αεροπλάνο που προκάλεσε το ολοκαύτωμα ξέσπασαν τρελοί πανηγυρισμοί.
Το δεύτερο φρικιαστικό αμερικανικό έγκλημα ήρθε τρεις μέρες μετά, στις 9 Αυγούστου του 1945 στο Ναγκασάκι με τη ρίψη της δεύτερης βόμβας, του «Χοντρού Αγοριού».
Τα θύματα του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, όπως έχουν χαρακτηριστεί οι βομβαρδισμοί σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι υπολογίζονται ότι μέχρι το 1950 είχαν φτάσει τα 300.000, εξ αιτίας και της πυρηνικής ακτινοβολίας.
Για άλλη μια φορά ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, εγκληματούσε κάτι που συνεχίζει και μέχρι σήμερα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το