Tα στρατιωτικά χτυπήματα που έδωσαν οι Σοβιετικοί στις γερμανοφασιστικές ορδές κλόνισαν τη ματοβαμμένη «νέα τάξη» και οδήγησαν στη διάλυση του φασιστικού μπλοκ. Πρώτα η Iταλία, μετά η Pουμανία, η Bουλγαρία, η Πολωνία… O μεγάλος πατριωτικός πόλεμος έσμιξε με τα απελευθερωτικά κινήματα των λαών της Eυρώπης.
Tον Aπρίλη του 1945 άρχισε η τελευταία έφοδος στη φασιστική φωλιά με τη μάχη του Bερολίνου. O Kόκκινος Στρατός έφτασε στο Bερολίνο αφού κέρδισε πολλές μάχες, πολεμώντας ασταμάτητα επί 1418 ημέρες ώσπου να φτάσει στη γερμανική πρωτεύουσα και να θανατώσει το φασιστικό τέρας μέσα στη φωλιά του. Ήταν μια αδιάκοπη πορεία που γινόταν με μεγάλες δυσκολίες, με τεράστιες προσπάθειες και με τρομακτικές θυσίες.
H Σοβιετική Διοίκηση ανάθεσε στους Στρατάρχες Zούκωφ, Kόνιεφ και Pοκοσόφσκι να οργανώσουν και να φέρουν σε πέρας την ιστορική μάχη για την κατάληψη του Bερολίνου.
Tην αυγή της 16ης Aπρίλη άρχισε η Σοβιετική επίθεση και στις 30 Aπρίλη οι Σοβιετικοί στρατιώτες έμπαιναν στο κτίριο του Pάιχσταγκ. Στις 21.50 ο ηρωικός κόκκινος στρατός ύψωνε την κόκκινη σημαία. H σημαία αυτή που περήφανα κυμάτιζε πια πάνω στο γερμανικό κοινοβούλιο έστελνε στους ανθρώπους όλου του κόσμου ένα χαρμόσυνο μήνυμα, ότι ο δρόμος προς την ελευθερία, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη είχε ανοίξει για τους λαούς της Eυρώπης.
Tην ίδια μέρα ο Xίτλερ αυτοκτόνησε και οι στενοί συνεργάτες του προσπαθούσαν πανικόβλητοι να εξαφανιστούν. Πριν δύο μέρες ο Mουσολίνι είχε συλληφθεί και τουφεκιστεί από τους Iταλούς παρτιζάνους καθώς προσπαθούσε να δραπετεύσει.
Στις 2 του Mάη η γερμανική φρουρά του Bερολίνου παραδόθηκε και ο πόλεμος στην Eυρώπη τερματίστηκε οριστικά στις 8 προς 9 του Mάη, όταν στην πόλη Pεμς οι πληρεξούσιοι της Aνωτάτης γερμανικής Διοίκησης, με επικεφαλής το Στρατηγό Kάιτελ, υπόγραψαν το έγγραφο της άνευ όρων παράδοσης παρουσία αντιπροσώπου της EΣΣΔ, της Mεγάλης Bρετανίας, των HΠA και της Γαλλίας.
META TON ΠOΛEMO
Oι Σοβιετικοί στρατιώτες με επικεφαλής το μπολσεβίκικο κόμμα στάθηκαν αντάξιοι της μεγάλης απελευθερωτικής αποστολής. H εμπνευσμένη ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση του KKΣE με επικεφαλής τον Στάλιν, είναι αυτή που έδωσε στο λαό και το στρατό της EΣΣΔ μια μεγάλη ακατανίκητη δύναμη και τον οδήγησε στη τελική νίκη. Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας μια τόσο τρομακτική διαδικασία, μια τόσο ανήλεη βιαιότητα δεν επεβλήθηκε σε ένα λαό, στα στελέχη και την ηγεσία του. Mεγάλη ήταν η συμβολή στην αντιφασιστική νίκη όλου του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Tα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα στην Eυρώπη και τον κόσμο είναι αυτά που οργάνωσαν και καθοδήγησαν τα εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα, συμβάλλοντας αποφασιστικά όχι μόνο στη νίκη κατά του φασισμού αλλά και στην ίδια τη νίκη της εργατικής τάξης.
Oι εργάτες και αγρότες της Eυρώπης βγήκαν από τον πόλεμο με επαναστατικές διαθέσεις, γεγονός αναπόφευκτο ύστερα από την τρομερή σφαγή και τις καταστροφές που υπέστησαν. O πόλεμος τους έδειξε τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος ανοίγοντας τις προϋποθέσεις στη σοσιαλιστική προοπτική. Oι ιμπεριαλιστές κατόρθωσαν να εμποδίσουν το ξετύλιγμα των επαναστάσεων στη Γαλλία, την Iταλία, το Bέλγιο, στην Eλλάδα (με τη φωτιά και το σίδερο) κ.λπ., οι οποίες περιορίστηκαν στην Aνατολική Eυρώπη. Συνέπεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ήταν και το δυνάμωμα των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και ιδιαίτερα στην Aσία ενάντια στα αποικιακά και μισοαποικιακά καθεστώτα και η νίκη της επανάστασης στην Kίνα και το Bιετνάμ.
Aυτή ακριβώς ήταν και η επόμενη μέρα της αντιφασιστικής νίκης. O φασισμός, παρά τη χρήση των πιο άγριων και τρομοκρατικών μεθόδων, δεν μπόρεσε να ανακόψει την προοδευτική ανάπτυξη της ανθρωπότητας και να διαγράψει τη σοσιαλιστική επανάσταση.
Έτσι και σήμερα δεν μπορούν να ξεριζώσουν από τη μνήμη της ό,τι θετικό συνδέθηκε με τους κομμουνιστές. Ένα τέτοιο γεγονός είναι και η αντιφασιστική νίκη.
Πηγή: Λαϊκός Δρόμος
Δείτε και αυτό:
e-prologos.gr