Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε εκπρόθεσμη πολυτροπολογία που μεταξύ άλλων ζητά από τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση παραίτησης από τώρα και όχι στις 1-10 Απριλίου! Μάλιστα για τη φετινή σχολική χρονιά η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παραίτησης θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ, δηλαδή μέσα στο επόμενο διήμερο…

Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας μέσα στην πανδημία, συνεχίζει να ψηφίζει σειρά αντιεκπαιδευτικών νόμων σε βάρος της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Σήμερα ψηφίζεται στη βουλή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια που –μεταξύ άλλων- θα αποκλείσει χιλιάδες μαθητές από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια από τη φετινή χρονιά! Μέσα σε αυτό κατατέθηκε μια εκπρόθεσμη τροπολογία που μεταξύ άλλων προβλέπει:

Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου. Προβλέπεται παράλληλα ότι για τη φετινή σχολική χρονιά οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι και την πρώτη εργάσιμη μετά την πάροδο 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος οπότε εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 4 του ν.3687/2008 ή μεταγενέστερα οπότε εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της ίδιας παραγράφου.

Ποιες αλλαγές φέρνει η τροπολογία (σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό Νεκτάριο Κορδή)

  1. Με τα περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας να είναι σε αναστολή λειτουργίας από σήμερα, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τη χώρα ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση παραίτησης από τώρα και όχι στις 1-10 Απριλίου!
  2. Μάλιστα για τη φετινή σχολική χρονιά η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παραίτησης θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ (δηλαδή μέσα στο επόμενο διήμερο) και για 20 ημέρες δηλαδή περίπου μέχρι τις 5 Μαρτίου!
  3. Τα ανωτέρω ισχύουν (αποδοχή παραίτησης και λύση της υπαλληλικής σχέσης) μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο αιτών/η αιτούσα εκπαιδευτικός δεν αναιρέσει, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός που δικαιούται, την αίτηση παραίτησης που έχει υποβάλει (άρθρο 148 παρ. 4 του Υ.Κ. – Ν. 3528/2007). Δηλαδή μέχρι τις αρχές Απριλίου πρέπει να γίνει η πιθανή αναίρεση της αίτησης παραίτησης από τους εκπαιδευτικούς!
  4. Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο οι αιτήσεις παραίτησης για σοβαρούς λόγους υποβάλλονται στο ΚΥΣΔΕ μετά την 31η Μαΐου με δεδομένες τις αιτήσεις από 1-10 Απριλίου. Τώρα έρχονται την 1η εργάσιμη μετά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα ανισότητας μεταξύ των εκπαιδευτικών τα οποία εν πολλοίς αντιμετώπιζε το προηγούμενο πλαίσιο. Με πάνω από 400.000 εκκρεμείς υποχρεώσεις στον ΕΦΚΑ, αντιλαμβανόμαστε πόσο εκρηκτικά είναι τα ζητήματα αυτά!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία