Το άγαλμα της Φρειδερίκης θέλει να επανατοποθετήσει στην κεντρική πλατεία ο Δήμαρχος της Κόνιτσας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Μάλλον δεν πρόκειται για αστείο αφού σύμφωνα με το epiruspost.gr ο Δήμαρχος Κόνιτσας ανέλυσε το «δημοκρατικό όραμά του» σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Ήπειρος TV1.
Ο Δήμαρχος Νίκος Εξάρχου – σύμφωνα με το δημοσίευμα – χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τους Μπολσεβίκους που δεν κατέστρεψαν –κατά τον ίδιο- κανένα άγαλμα στην Ρωσία αλλά και τα κρεματόρια της Γερμανίας που σήμερα έχουν μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό!
«Θα πρέπει να αναδείξουμε ότι έχει σχέση με την ιστορία μας… Θα πρέπει να τελειώνουν τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα..» είπε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «έχουμε το άγαλμα της βασιλίσσης Φρειδερίκης, ένα ιστορικό άγαλμα για την τοποθέτηση του οποίου υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά κανένας δεν μιλάει για αυτό…»!
Ο ίδιος θεωρεί ότι το άγαλμα πρέπει να τοποθετηθεί και δεσμεύτηκε πως θα το φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Ψάχνοντας το θέμα βρήκαμε ορισμένα στοιχεία για το άγαλμα που όντως δέσποζε στην πλατεία θυμίζοντας μάλλον μαύρες εποχές:
Το άγαλμα αφαιρέθηκε το 1971 από τη χούντα και όπως αναφέρεται παραμένει σε αποθήκη του Δήμου Κόνιτσας, στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας.
Όσο για το ιδεολογικό «χρώμα» του αγάλματος αναφέρεται ότι τοποθετήθηκε εκεί μετά τον Εμφύλιο «για να τιμήσει την επίσκεψη της τότε Βασίλισσας στην πόλη, στις 7 Ιανουαρίου του 1948, μια ημέρα μετά τη λήξη των μαχών».
Το θέμα είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο –όπως διαβάζουμε- και το 2012, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ομόφωνη απόφαση.
Εννοείται πως το αίτημα επανατοποθέτησης του αγάλματος συνδέεται με συγκεκριμένους ιδεολογικούς «κύκλους» που ίσως βρήκαν ευκαιρία σήμερα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη…
Πάντως όπως φαίνεται η επανατοποθέτηση του αγάλματος είναι «αίτημα» των φιλοβασιλικών κύκλων καθώς αναφέρεται πως:
«Η Βασίλισσα Φρειδερίκη παραμένει ένας ζωντανός θρύλος για την πόλη της Κόνιτσας και η επανατοποθέτηση του αγάλματος της, αν μη τι άλλο, θα είναι μια έμπρακτη κίνηση σεβασμού προς την Ελληνική Ιστορία.»
e-prologos.gr