Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Κώστας Καταραχιάς απολύεται στις 31 Μαρτίου. Είναι ο μοναδικός επικουρικός γιατρός σε όλη τη χώρα που δεν πήρε παράταση της σύμβασής του μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά μετά την εκδικητική μετακίνησή του στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Σωτηρία, του ανακοινώθηκε ότι η σύμβασή του θα λήξει σε λίγες μέρες.
Οι μεθοδεύσεις εναντίον του ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες του σωματείου για ελλιπή μέτρα προστασίας απέναντι στον κορoνοϊό σε ένα από τα πλέον ευαίσθητα νοσοκομεία της χώρας. Μετά τις καταγγελίες, η διοικήτρια του νοσοκομείου, Όλγα Μπαλαούρα, διέταξε ΕΔΕ σε γιατρούς και νοσηλευτές θέλοντας να στοχοποιήσει τους εργαζόμενους για την διασπορά. Η μαχητική απάντηση του σωματείου και η γενική κατακραυγή την ανάγκασε να πάρει πίσω τις ΕΔΕ, αλλά η επίθεση συνεχίστηκε με την εκδικητική μετακίνηση και την επικείμενη απόλυση του Κώστα Καταραχιά.
Η επίθεση αυτή δεν είναι η μοναδική απέναντι στους «ήρωες» της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία βιομηχανία συνδικαλιστικών διώξεων στους εργαζόμενους που αποκαλύπτουν τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία εν μέσω κορωνοϊού. Έτσι είχαμε την εισαγγελική δίωξη της προέδρου της ΕΝΙΘ Δάφνης Κατσίμπα, την κλήση σε αστυνομικό τμήμα της Αφροδίτης Ρέτζιου προέδρου της ΟΕΝΓΕ, τα πειθαρχικά σε προέδρους σωματείων στα Γιαννιτσά και τα Γρεβενά, τον σχηματισμό δικογραφίας για τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακό.
Η δίωξη του Κώστα Καταραχιά που υπηρετεί το ΕΣΥ πέντε χρόνια σαν επικουρικός γιατρός, είναι επίθεση στο σωματείο του νοσοκομείου, όπως αναφέρουν τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από τους χώρους της υγείας και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα σωματείο που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει βρεθεί στο κέντρο του αγώνα ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για μονιμοποιήσεις και προσλήψεις και για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
Από το 2011 και τα χρόνια των μνημονίων ο σύλλογος εργαζομένων του Αγίου Σάββα έδωσε πολλές και νικηφόρες μάχες. Ήταν η περίοδος που οι κυβερνήσεις έκλειναν νοσοκομεία, απέλυαν εργαζόμενους, έβαζαν εισιτήριο στους ασθενείς που περνούσαν το κατώφλι του ΕΣΥ. Το σωματείο του Αγίου Σάββα πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες εκείνης της περιόδου. Μπλόκαρε με κινητοποιήσεις τα ταμεία για να μην αναγκαστεί να πληρώσει κανένας ασθενής, απεργούσε ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις. Υπερασπίστηκε τις θέσεις εργασίας όλου του προσωπικού, των καθαριστριών και των εργαζόμενων σε εργολάβους, διεκδικώντας μονιμοποιήσεις και επιμένοντας ότι η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Το σωματείο του Αγίου Σάββα έγινε το κέντρο αγωνιστικής δράσης για όλα τα σωματεία των νοσοκομείων και πρωτοστάτησε στο συντονισμό του αγώνα, ενώ αποτέλεσε και την καρδιά του Συντονιστικού των Νοσοκομείων.
Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν εύκολα για τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και οι ανάγκες καλύπτονταν με συμβασιούχους, «εργολαβικούς» κλπ. Το σωματείο δεν άφησε καμία σύμβαση να λήξει χωρίς να δώσει αγώνα για παράταση και μονιμοποίηση και σε πολλές περιπτώσεις τα κατάφερε. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του συμβασιούχου φύλακα που κινδύνευσε με απόλυση γιατί στήριζε την δράση του σωματείου. Ο σύλλογος εργαζομένων με τις κινητοποιήσεις του δεν επέτρεψε ο συνάδελφός τους να χάσει τη δουλειά του.
Η Φιλιώ Φραγκάκου συμβασιούχος καθαρίστρια στον Άγιο Σάββα μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στις 8 Μάρτη, μέρα της γυναίκας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν τρία χρόνια οι καθαρίστριες του Αγίου Σάββα είχαμε κατέβει ξανά εδώ στις 8 Μάρτη, παλεύαμε τότε με 48ωρες απεργίες να μείνουμε στη δουλειά – και εν μέρει το πετύχαμε. Και τώρα ο πρόεδρος του σωματείου μας απειλείται με απόλυση επειδή κατήγγειλε τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου. Τους λέμε ότι αυτό δεν πρόκειται να περάσει, δεν θα αφήσουμε να διαλύσουν το σωματείο. Δεν θα αφήσουμε να απολύσουν τον πρόεδρό μας».
Σε έναν εργασιακό χώρο που η πλειοψηφία είναι γυναίκες, οι επιθέσεις δεν σταματάνε στο εργασιακό κομμάτι. Πριν ακόμα το metoo πάρει τις τωρινές του διαστάσεις στην Ελλάδα, το σωματείο στήριξε και ανέδειξε την καταγγελία εργαζόμενης για σεξουαλική παρενόχληση και άνοιξε την συζήτηση για τον σεξισμό στον χώρο εργασίας. Το 2018 το πανό του σωματείου θα βρεθεί στο Gay Pride μετά από απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων, με τον Κώστα Καταραχιά να δηλώνει τότε: « Τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα παλεύουν ήδη το σεξισμό και την καταπίεση. Πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα ενότητας της εργατικής τάξης. Παλεύουμε για να υπάρχει πρόσβαση των LGBTQΙ+ ατόμων στην υγεία, ελεύθερη, χωρίς ταμπού, να υπάρχει δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Η απόφαση της συνέλευσης μας ήταν ομόφωνη».
Με την ίδια επιμονή το σωματείο στήριξε το δικαίωμα των προσφύγων και των μεταναστών στην δημόσια και δωρεάν υγεία. Στα δέκα αυτά χρόνια δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κυβερνήσεις θέλησαν να αποκλείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την πρόσβασή τους στα νοσοκομεία. Το σωματείο του Αγίου Σάββα με αποφάσεις του αχρήστευε τις οδηγίες των υπουργείων Υγείας και περιέθαλπε πρόσφυγες και μετανάστες και έδινε το παρών στα μεγάλα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια.
Την ίδια αποφασιστική στάση κράτησαν και απέναντι στην Χρυσή Αυγή. Το αντικαρκινικό νοσοκομείο βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, κοντά στα κεντρικά γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης που λειτουργούσαν ως ορμητήρια για επιθέσεις. Στις 31/ 03/ 2017 ο φοιτητής Αλέξης Λάζαρης δέχεται δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Χρήστο Ζέρβα. Το σωματείο του Αγίου Σάββα πρωτοστατεί στη διαδήλωση που γίνεται στην περιοχή και στην πρωτοβουλία που συστήνεται για να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, με τη συμμετοχή φορέων και άλλων σωματείων. Από την πρώτη μέρα της δίκης μέχρι και την ιστορική 7 Οκτώβρη ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου δίνει το παρών μέσα και έξω από τα δικαστήρια και οργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης μέσα στο νοσοκομείο.
Πολλές φορές τα τελευταία δέκα χρόνια το σωματείο λειτούργησε σαν σημείο αναφοράς και αγώνα για την ευρύτερη περιοχή. Από την μάχη για να σωθεί το πάρκο Γουδί μέχρι το Γηροκομείο Αθηνών να περάσει στο δημόσιο, οι εργαζόμενοι του Αγίου Σάββα έπαιξαν ρόλο για τον ευρύτερο συντονισμό των αγώνων.
Εξίσου πολλές ήταν και οι περιπτώσεις που ο πρόεδρος του σωματείου –που βρίσκεται στον Άγιο Σάββα από το 2011 ως ειδικευόμενος και εκλέγεται πρόεδρος από το 2014- στοχοποιήθηκε από διοικήσεις και κυβερνήσεις. Το 2012 κατά την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα ο Κώστας Καταραχιάς προσαγάγεται «προληπτικά» πριν ακόμα ξεκινήσει η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνδικάτων από ομάδα ΔΙΑΣ. Ο επικεφαλής της ομάδας μάλιστα έφερε φασιστικά διακριτικά. Ο Κώστας Καταραχιάς, γενικός γραμματέας τότε του σωματείου, την επόμενη μέρα σε συνέλευση της ΓΣΕΕ μεταφέρει την απόφαση των εργαζομένων που ζητούν την απόλυση του αστυνομικού και την παραίτηση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια για το όργιο βίας και καταστολής στις διαδηλώσεις.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η επιμονή του πρώην διοικητή του Αγίου Σάββα, Γιώργου Δενδραμή, να απολύσει ξανά τον Κώστα Καταραχιά το 2019, κάτι όμως που απετράπη από τις δυναμικές κινητοποιήσεις. Σήμερα ο πρόεδρος του σωματείου του Αγίου Σάββα βρίσκεται για ακόμα μία φορά αντιμέτωπος με την επιμονή της κυβέρνησης να «ξεφορτωθεί» έναν αγωνιστή γιατρό και να τσακίσει ένα από τα πιο δυναμικά σωματεία, την στιγμή που η διαχείριση της πανδημίας θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους της υγείας και τους πολίτες στο σύνολό τους.
Μπορεί ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Στάθης, που πριν αναλάβει καθήκοντα στον χώρο της υγείας έχει υπάρξει εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής μέχρι το 2015, να δηλώνει ότι ένας γιατρός δεν χρειάζεται πια στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, οι ασθενείς ωστόσο του Αγίου Σάββα έχουν αντίθετη άποψη.
Η Τάνια Δημητριάδη, καρκινοπαθής και ασθενής του νοσοκομείου μίλησε στην συγκέντρωση του σωματείου ενάντια στην απόλυση του Κώστα Καταραχιά, για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς εν μέσω πανδημίας, με τις ατελείωτες αναμονές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Και ενώ το υπουργείο μοιάζει να είναι άσχετο με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, οι ίδιοι όπως ανέφερε η κ. Δημητριάδη «έχουμε τον Άγιο Σάββα σαν δεύτερο σπίτι μας και τον κ. Καταραχιά και όλους τους εργαζόμενους σαν οικογένειά μας». Και συνέχισε: «εγώ ξεκίνησα την περιπέτεια της υγείας μου σαν άνεργη, και αν έπρεπε να πληρώσω θα έχανα το σπίτι μου. Καταλαβαίνω ότι πάνε να ιδιωτικοποιήσουν την υγεία. Σας λέω ότι είμαι μαζί σας και με ό, τι δύναμη έχω θα συμβάλλω για να μην απολυθεί ο Κώστας Καταραχιάς».
Το κύμα συμπαράστασης που απλώνεται αυτές τις μέρες ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Κώστα Καταραχιά ή αλλιώς του «γιατρού με την ντουντούκα», αποδεικνύει την απομόνωση της κυβέρνησης που φοβάται όσο τίποτα άλλο την δύναμη των σωματείων και ιδίως εκείνων των σωματείων που αγωνίζονται ενωτικά και αγωνίζονται για όλους. Το σωματείο του Αγίου Σάββα υπερασπίζεται σθεναρά τα τελευταία χρόνια το ΕΣΥ που τόσο πολέμησαν οι κυβερνήσεις και πολεμάει ακόμα η ΝΔ και αυτήν τη φορά θα χρειαστεί περισσότερους συμπαραστάτες από ποτέ.
Φύλλια Πολίτη – efsyn.gr
e-prologos.gr