Όσα επιχειρήματα κι αν επιστρατεύουν στελέχη της κυβέρνησης, αρμόδιοι υπουργοί και παντός τύπου παρατρεχάμενοι προκειμένου να προπαγανδίσουν τη νέα αντι-ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» που ετοιμάζουν, καταρρέουν μπροστά στην αποκαλυπτική παραδοχή, ότι στόχος της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων δεν είναι άλλος από την «αξιοποίηση», όπως λένε, των εισφορών των εργαζομένων, δηλαδή από την ακατάσχετη κερδοσκοπία σε βάρος των ασφαλισμένων.
Από τη μια ισχυρίζονται ότι με τη νέα ρύθμιση θα αντιμετωπίσουν τη «δημογραφική γήρανση», επιχείρημα το οποίο από μόνο του είναι προφανώς έωλο. Ταυτόχρονα δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να ομολογήσουν εντελώς ωμά τον στόχο της, όπως έκαναν κυβερνητικά στελέχη στις τοποθετήσεις τους, στο πρόσφατο διαδικτυακό συνέδριο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Εκεί λοιπόν ειπώθηκε όσο πιο ξεκάθαρα μπορεί πως «η ανάπτυξη τόσο του Νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του 1ου πυλώνα με τον υποχρεωτικό – κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα, όσο και των αμιγώς κεφαλαιοποιητικών προαιρετικών πυλώνων, θα δημιουργήσουν μεσομακροπρόθεσμα μεγάλο όγκο αποθεματικών, μέσω της αποταμίευσης και της παραγωγικής αξιοποίησής τους, παρέχοντας πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας».
Ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας σε συνέντευξη σχετική, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση επιδιώκει τη διαφοροποίηση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι και στοχεύει στη δημιουργία πλούτου στην οικονομία». Όπου ως «πλούτος για την οικονομία» νοούνται οι επενδύσεις επιχειρηματιών και τραπεζιτών που θα τις κάνουν με ξένα κόλυβα (ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων).
Ενώ και μέσα στη Βουλή σε συζήτηση για την επικείμενη μεταρρύθμιση, η οποία στήθηκε από την κυβέρνηση ως μια προσχηματική διαδικασία η οποία επιχειρηματολογούσε υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, ο υφυπουργός σημείωσε ειδικότερα πως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης «δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα μας».
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια απροκάλυπτη και απόλυτα ωμή παραδοχή του πραγματικού στόχου αυτής της «μεταρρύθμισης». Οι επίδοξοι «επενδυτές», να εκμεταλλευτούν για άλλη μια φορά τις εισφορές των εργαζομένων και να τις χρησιμοποιήσουν για την αύξηση των κερδών τους.
Επιπλέον, η κυβέρνηση ως γνήσιος θιασώτης της «ατομικής ευθύνης», ξεκαθαρίζει ότι και στην περίπτωση του ύψους της επικουρικής που θα λάβει ένας συνταξιούχος θα εξαρτηθεί από την απόδοση του «πακέτου επένδυσης» που θα επιλέξει, αφού το κράτος πλέον δεν θα εγγυάται για τίποτε, ενώ κυνικά ομολογούν πως οι κίνδυνοι απωλειών είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτοί. Για να καθησυχάσουν ωστόσο τους εύλογους φόβους, μιλούν για «μηδενικές πιθανότητες» το τελικό κεφάλαιο να είναι μικρότερο από τις σωρευµένες εισφορές. Ωστόσο, η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραδέχτηκε ότι «από έτος σε έτος μπορεί να παρατηρούνται διακυμάνσεις και απώλειες». Η ίδια μάλιστα εξηγεί πως «Το προφίλ του χαρτοφυλακίου και η βαθμίδα κινδύνου θα σχετίζεται και με την ηλικία του ασφαλισμένου». Με άλλα λόγια τα «πακέτα υψηλού κινδύνου» προτείνονται στους νεότερους, «καθώς έχουν μπροστά τους ικανό χρόνο καριέρας ώστε να αναπληρώσουν ενδεχόμενες απώλειες»(!).
Ορθά-κοφτά λοιπόν μας ξεκαθαρίζει, πως ακόμη κι αν τα χάσουν όλα από μια κακή επένδυση, ….έχουν χρόνο να ξαναρχίσουν να μαζεύουν από την αρχή. Ο δε αρμόδιος υφυπουργός αναφορικά με τους κινδύνους οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, να υποστούν δραματικές απώλειες, δήλωσε πως «κατά τη συνταξιοδότηση, το ύψος του σωρευμένου ποσού στον “ατομικό κουμπαρά”, δηλαδή οι εισφορές που έχουν καταβληθεί και οι αποδόσεις των επενδύσεων, θα καθορίζει το ύψος της επικουρικής σύνταξης…» και πως «Όντως, το νέο σύστημα είναι εκτεθειμένο στον επενδυτικό κίνδυνο της αγοράς (ομολόγων, μετοχών, συναλλάγματος, ακινήτων, κλπ.)». Άλλη μια επιβεβαίωση δηλαδή των φόβων και ανησυχιών που διακατέχει τους ασφαλισμένους που διατυπώνεται επίσης ωμά από αρμόδια κυβερνητικά χείλη. Άλλη μια επιβεβαίωση πως η τύχη των συντάξεων του νέου επικουρικού θα είναι η τύχη του τζόγου που θα κάνουν οι «επενδυτές» με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στην αγορά…
Από τη μεριά του ο Γ. Στουρνάρας, σε σχέση με την επικείμενη νέα ρύθμιση, δήλωσε ότι με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα «μειώ­νεται ο δημοσιονομικός κίνδυνος» και «επιτυγχάνεται διασπορά κινδύνου στο ασφαλιστικό σύστημα». Πρόσθεσε δε, πως «θα μειωθεί το δημοσιονομικό βάρος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος» και «τα αποθεματικά που θα συσσωρευθούν από τις εισφορές θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις». Το οποίο άλλωστε αποτελεί και έναν ακόμη στόχο της «μεταρρύθμισης», να απαλλαγεί το κράτος από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς αυτό προκαλεί «υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη, υψηλές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό…».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το