Μετά από πιέσεις, στυγνό εκβιασμό, υποχρεωτικές ομιλίες ενάντια στην οργανωμένη συνδικαλιστική πάλη, «παραινέσεις» και πλαστή πληροφόρηση, οι εργαζόμενοι της Amazon στην αποθήκη του Μπέσεμερ στην Αλαμπάμα δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν σωματείο.
Οι εκλογές που απασχόλησαν το διεθνή Τύπο για μήνες έκριναν το εάν οι 5.800 εργαζόμενοι της πολυεθνικής στην Αλαμπάμα θα γίνονταν οι πρώτοι που θα εντάσσονταν στην κλαδική συνδικαλιστική ομοσπονδία εργαζομένων Ένωση Λιανεμπορίου, Χονδρεμπορίου και Πολυκαταστημάτων (RWDSU). Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η Amazon είχε συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να μην προχωρήσει η δημιουργία του συνδικάτου.
Περίπου 5.800 εργαζόμενοι είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται κοντά στο 55%.
Το RWDSU κατηγορεί την Amazon, με βάση έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του, ότι ασκούσε πίεση στα αμερικανικά ταχυδρομεία να εγκαταστήσουν την κάλπη σε χώρο της εταιρείας και όχι κάπου όπου δεν θα μπορούσε να την ελέγχει.
Παράλληλα, υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι έλαβαν μέρος σε υποχρεωτικού χαρακτήρα συζητήσεις, ομαδικές και κατά μόνας, όπου στελέχη της εταιρείας μιλούσαν για τους «κινδύνους» σε περίπτωση που επέλεγαν να συνδικαλιστούν.
Όπως έχει γράψει ήδη ο «Λ.Δ.», η Amazon έστησε ολόκληρη εκστρατεία στυγνού εκφοβισμού των εργαζομένων, «βομβαρδίζοντάς» τους με sms και e-mails, με σκοπό να ψηφίσουν «όχι» στην οργανωμένη πάλη τους. Διέδιδε μάλιστα και fake news, ισχυριζόμενη ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω συνδικάτου μπορεί να καταλήξουν σε… μείωση αποδοχών, ενώ σημαντικό μέρος του μισθού θα πήγαινε στο RWDSU.
Παράλληλα, η Αmazon επιδόθηκε σε μια δαπανηρή προπαγανδιστική εκστρατεία με αφίσες και ιστοσελίδα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να καταψηφίσουν την ένταξη στο συνδικάτο. Προσέλαβε μέχρι και δικηγορική εταιρεία με ειδίκευση στην… αποτροπή του συνδικαλισμού και τακτικές όπως ο έγκαιρος εντοπισμός της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, υποδείξεις στους μάνατζερ να προσέχουν αν οι εργαζόμενοι μιλούν σε συναδέλφους τους και σταματούν απότομα όταν πλησιάζει κάποιος προϊστάμενος, αν εκφράζουν παράπονα κλπ.
Πάντως, η διεξαγωγή και μόνο των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, χαρακτηρίζεται ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για το συνδικαλιστικό κίνημα στις ΗΠΑ.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr