Πρόωρες εκλογές έγιναν στην Αρμενία, στον απόηχο της πολεμικής σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το περασμένο φθινόπωρο, κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν, με ενεργό στήριξη της Τουρκίας, κέρδισε τον έλεγχο εδαφών γύρω από τον θύλακα, τα οποία είχε καταλάβει η Αρμενία στον πόλεμο της δεκαετίας του ’90. Με όχημα τη μεγάλη δυσαρέσκεια για την ήττα και την οικονομική κατάσταση, η αντιπολίτευση είχε πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την παραίτηση Πασινιάν, ο οποίος ωστόσο επικράτησε τελικά στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» του Πασινιάν συγκέντρωσε το 53,9% των ψήφων, ενώ η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για την Αρμενία» με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο της χώρας, Κοτσαριάν, ήρθε δεύτερη με 21%. Ο Κοτσαριάν κατήγγειλε «προσχεδιασμένη νοθεία» και ζήτησε «να εξεταστούν προσεκτικά οι φερόμενες και οι καταγγελθείσες παρατυπίες», απειλώντας να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο μεταξύ, με «ιδιαίτερη προσοχή» παρακολουθεί η Ρωσία τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Ερντογάν, για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βάση στο Αζερμπαϊτζάν, μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε με τον Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ. «Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση στρατιωτικών υποδομών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά μας» αποτελεί «και αιτία για τα δικά μας βήματα, που είναι απαραίτητα για την κατοχύρωση της ασφάλειας και των συμφερόντων μας», υπογράμμισε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την «ειρηνευτική» συμφωνία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν – Ρωσίας, περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί επ’ αόριστον στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να αποτρέψει ντε φάκτο τη ΝΑΤΟική περικύκλωσή της. Την ίδια στιγμή ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις ελέγχου των συνόρων θα αναπτυχθούν στην αρμένικη επαρχία Γκεγκαρκουνίκ στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και θα ακολουθήσει η ταυτόχρονη απόσυρση των αρμένικων και των αζέρικων δυνάμεων. Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί απανωτά περιστατικά έντασης, καθώς δεν έχουν οριστεί ακόμη τα σύνορα των δυο κρατών, που προέκυψαν μετά την πολεμική σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το