Η Συμφωνία των Πρεσπών, πέρα από το ευρωτλαντικό της περιεχόμενο, αποτέλεσε από την υπογραφή της και τη θρυαλλίδα για να ξεχυθεί στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονικης όλος ο φασιστικός, ακδροδεξιός και εθνικιστικός εσμός της χώρας.

Από την κατάθεση της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή και ενόψει της ψήφισής της, η “μάχη” μεταφέρθηκε στην πλατεία Συντάγματος με τη διοργάνωση  συλλαλητηρίων, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου και τις επόμενες ημέρες ψήφισης της συμφωνίας.

Οργανωτές των συλλαλητηρίων ήταν η επιτροπή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, οι περίφημοι παμμακεδονικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες με τις κραυγαλέα σοβινιστικές θέσεις και τα ανοιχτά αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά, καθώς και η επιτροπή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία. Σ’ αυτές τις επιτροπές προεξάρχοντα ρόλο παίζουν ο περιφερειάρχης Μακεδονίας, οι πιο σκοταδιστικές δυνάμεις της Εκκλησίας και οι πολυάριθμες παραθρησκευτικές οργανώσεις και παραστρατιωτικές ενώσεις, απόστρατοι των ειδικών δυνάμεων και των ΜΑΤ, ενώ τον τόνο δίνουν πάσης φύσεως εθνικιστικές, φασιστικές κινήσεις και κόμματα, με πρώτη τη Χρυσή Αυγή.

Στο συλλαλητήριο της Κυριακής 20/1 κεντρικός ομιλητής ήταν ο ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου, πρώην πολιτειακός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, στενός φίλος του Στέλιου Παπαθεμελή και του Αντώνη Σαμαρά, και  στενός συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον (και την περίοδο που ως πρόεδρος των ΗΠΑ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία). Ο Σπύρου, που χαρακτηρίζεται για τις ακραίες εθνικιστικές του απόψεις, το 2005 είχε ιδρύσει την κίνηση “Ελευθερώστε την Αγία Σοφία”, με σκοπό την “αποκατάσταση” του ναού της Κωνσταντινούπολης ως κέντρου της Ορθοδοξίας!

Αν και οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ήταν υψηλές, η παρουσία του κόσμου στα συλλαλητήρια δεν ανταποκρίθηκε σ’ αυτές, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους μετακινήθηκαν από άλλα μέρη της χώρας, παρευρέθηκαν στο Σύνταγμα. Η συμμετοχή δεν έφθασε σε καμία περίπτωση τα νούμερα που δόθηκαν εκ των υστέρων από τους διοργανωτές και τα αντιπολιτευόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία με συνεχείς συνδέσεις και εκπομπές δημιουργούσαν κλίμα παλλαϊκής συμμετοχής.

Παρά τις όποιες προθέσεις της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων πολιτών, οι οποίοι θεώρησαν ότι έτσι εκπληρώνουν το πατριωτικό τους καθήκον, τον τόνο στα συλλαλητήρια έδωσαν οι πάσης φύσεως ακραίοι εθνικιστικοί, αντιδραστικοί, σκοταδιστικοί και φασιστικοί κύκλοι, με κεντρικό πολιτικό περιεχόμενο το σοβινιστικό  σύν­θημα “η Μακεδονία είναι μία και ελ­ληνική”.

Ενδεικτικό του πνεύματος των διοργανωτών ήταν ότι δεν έλειψαν τα συνθήματα για τον “ήρωα” Κατσίφα, ενώ από το βήμα της συγκέντρωσης η αδερφή του έδωσε παράσταση με εθνικιστικούς αλαλαγμούς, κρατώντας σημαία που παραπέμπει στη διεκδίκηση εδαφών της Αλβανίας.

Ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί στο μυαλό μερικών ανθρώπων που συμμετείχαν ήταν ότι από το βήμα των ομιλητών, μεταξύ φασιστοειδών  νοσταλγών της 21ης Απριλίου – ρασοφόρων και “μακεδονομάχων”, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μά­νου, η οποία υπογράφει και την αίτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στην κυριολεξία “εκτέλεσε” το τραγούδι του Μ. Θεοδωράκη, σε στίχους Οδ. Ελύτη “Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ”, που έχει συνδεθεί με τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην ξενοκίνητη φασιστική δικτατορία.

Πίσω από το επικοινωνιακό θέατρο περί δήθεν “ακομμάτιστων” και “πατριωτικών” συλλαλητηρίων, “ανεξάρτητων” καλεσμά­των από τα κοινωνικά δίκτυα, αυτό που  χαρακτήρισε τα συλλαλητήρια ήταν η έξαλλη δράση ακροδεξιών ομάδων, με την παρουσία πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής, που έκαναν “γυαλιά – καρφιά” το Σύ­νταγμα.

Σε μια αντιστροφή των μέχρι τώρα “συνηθισμένων” εικόνων που χαρακτήριζε τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, όπου οι ακροδεξιές αυτές ομάδες εμφανίζονταν να συνεργάζονται με τα ΜΑΤ για το προβοκάρισμα και τη διάλυση των συγκεντρώσεων, αυτήν τη φορά ήταν οι ίδιες που συγκρούστηκαν επί ώρες με τις δυνάμεις καταστολής στην επιχείρησή τους να εισβάλουν στο χώρο της Βουλής.

Ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας, η ηγεσία της ΝΔ έδωσε, για αντιπολιτευτική ψηφοθηρία, πολιτική κάλυψη στα συλλαλητήριο της Αθήνας, αν και ο Μητσοτάκης επέλεξε να μην παρευρεθεί, ιδιαίτερα σ’ αυτό της Κυριακής και να κάνει, την ίδια μέρα, περιοδεία στην Κρήτη, για να δεχθεί την κριτική εκ δεξιών του.

Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκε όλη η σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο του κόμματος Α. Γεωργιάδη, ενώ τον λόγο πήρε και ο δήμαρχος Αμαρουσίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης. #Ευσεβής πόθος του Μητσοτάκη είναι η αξιοποίηση των συλλαλητηρίων της Αθήνας για να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να εκμεταλλευτεί το ακροδεξιό εθνικιστικό ρεύμα, παγιώνοντας μια δεξιά μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού, αποκρύπτοντας παράλληλα την πλήρη σύμπλευσή του με το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας και τους σχεδιασμούς των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Όμως η επαμφοτερίζουσα στάση της ΝΔ, που στα λόγια καμώνεται πως διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ την ίδια ώρα έχει δώσει δεσμεύσεις στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές πάτρωνές της ότι θα την εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση, δεν έμεινε αναπάντητη από τους ακραίους εθνικιστές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Κυριακής, με αποτέλεσμα να προπηλακιστεί η βουλευτής του κόμματος, Βούλτεψη.

Η ΝΔ προσπάθησε να χρεώσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τα επεισόδια και να “βγάλει λάδι” τις οργανωμένες ορδές των κρανοφόρων και ροπαλοφόρων φασιστοειδών, στους οποίους ο Α. Γεωργιάδης, για να δικαιολογήσει τη δρά­ση τους, είδε να “παρεισφρύουν” α­ναρχικά και ακροαριστερά στοιχεία… ως προβοκάτορες!

Μια στάση βέβαια που δεν είδαμε να κρατάει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν και επί κυβερνήσεών της οι δυνάμεις καταστολής αξιοποιούσαν τη δρά­­­ση κουκουλοφόρων για να πνίξουν στα χημικά και να διαλύσουν μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα.

Στο κυριακάτικο συλλαλητήριο του Συντάγματος, πλάι-πλάι με τη Χρυσή Αυγή δεν ήταν μόνο κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ψαρεύοντας και αυτά στα επικίνδυνα νερά του εθνικισμού.

Ανάμεσα στα στελέχη που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ήταν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία είχε έντονη δράση και στα προηγούμενα συλλαλητήρια, καθώς και η πρώην βουλευτής Ηλείας, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Τη στάση αυτή των στελεχών του ΚΙΝΑΛ δεν άφησε ασχολίαστη με ανάρτησή του στο twitter ο πρώην γραμματέας και υ­πουρ­γός του ΠΑΣΟΚ, όψιμος αυλοκόλακας του ΣΥΡΙΖΑ και συνοδοιπόρος του για την αναμόρφωση της κεντροαριστεράς, Γιάννης Ραγκούσης.

Θέλοντας να στηλιτεύσει την ουσιαστική σύμπλευση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, εμφάνισε φωτογραφίες τους δίπλα με αυτές των Βορίδη και  Γεωργιάδη, καθώς και διαφόρων χρυσαυγιτών, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, σχολιάζοντας ότι αυτό αποτελεί κατάντια και προσβολή στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ξεσηκώνοντας την οργή της Χαριλάου Τρικούπη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το