​Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ο οποίος υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία αργά το βράδυ στη Βουλή. Η πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ήρθε για ψήφιση με τις σχολές σχεδόν κλειστές στη μέση του καλοκαιριού, ήταν μαζική και μαχητική, πλαισιωμένη από εκατοντάδες φοιτητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικούς και μαθητές. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Απαράδεκτη ήταν η στάση της ΠΚΣ, η οποία -αφού κάλεσε διαφορετική ώρα από τους υπόλοιπους συλλόγους και δυνάμεις (7.00 και όχι 6.30)- κατά την έναρξη της πορείας ακολούθησε διαφορετικό δρομολόγιο, διασπώντας την ενιαία διαδήλωση και υλοποιώντας για πολλοστή φορά τη σεχταριστική και διασπαστική πολιτική του ΚΚΕ.

Καλέσματα απηύθυναν Σύλλογοι εργαζομένων και διδασκόντων στα πανεπιστήμια, φοιτητών, καθώς και σωματεία εκπαιδευτικών.

48ωρη απεργία πραγματοποιείται παράλληλα στα τριτοβάθμια ιδρύματα.

Η Φοιτητική Πορεία συμμετείχε στην πορεία με δικό της μαχητικό μπλοκ, το οποίο πορεύτηκε μέχρι το Σύνταγμα, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον νέο νόμο-πλαίσιο, τους ταξικούς φραγμούς και την κυβερνητική πολιτική.

Η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη ριζική διαφωνία της με τις αλλαγές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ σε επίπεδο διοίκηση και εκλογής πρύτανη, υπογραμμίζοντας ότι «ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα».


Σε σχετικό κάλεσμα φοιτητών και εργαζομένων, τονίζεται μεταξύ άλλων: 

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετατρέπει ακόμη πιο φανερά τα πανεπιστήμια σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, τα πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα καλύπτουν τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, αλλά η έρευνα και η επιστήμη θα υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που ως «χορηγοί» θα πλουτίζουν ακόμη περισσότερο αξιοποιώντας δημόσιες υποδομές και προσωπικό.

Παράλληλα, κι ενώ τα πανεπιστήμια είναι ήδη υποστελεχωμένα και μεγάλος όγκος των λειτουργικών αναγκών καλύπτεται από εργαζόμενους, με ελαστικά ωράρια, πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας, με το άγχος της ανασφάλειας και λιγότερα δικαιώματα, το νομοσχέδιο επεκτείνει και μονιμοποιεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για εργαζόμενους και διδάσκοντες, ενώ θεσμοθετεί την υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά Σαββατοκύριακα και αργίες».

Ακόμα, αναφέρεται: «Σύσσωμοι φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, γονείς, εκπαιδευτικοί, όλοι εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη μόρφωση της νεολαίας και για την επιβίωση, με τους τσακισμένους μισθούς, με τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με την ακρίβεια να κατατρώει και το τελευταίο ευρώ που μένει στην τσέπη μας, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση, οι φοιτητές σε πελάτες και τα πτυχία σε διαβατήρια για την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα».

Στο κάλεσμα της Φοιτητικής Πορείας αναφέρονται τα εξής:

logo foititiki poreia

Κάτω ο νέος νόμος-πλαίσιο! Να τολμάμε να αγωνιζόμαστε! Να τολμάμε να νικάμε!

«Λίγες μέρες μετά τις φοιτητικές εκλογές, η υπουργός Παιδείας, σαν έτοιμη από καιρό, την ίδια στιγμή που τα ΜΑΤ χτυπούσαν φοιτητές στο ΑΠΘ, παρουσίασε τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ο οποίος τέθηκε σε “δημόσια διαβούλευση” και τώρα συζητιέται και ψηφίζεται στη Βουλή. Ο ίδιος ο χρόνος που επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είναι τυχαίος. Ακριβώς αμέσως μετά τις φοιτητικές εκλογές και τη σημαντική πτώση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, των δυνάμεων δηλαδή που χρόνια τώρα στηρίζουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, για να σταλεί ένα συμβολικό μήνυμα για τη διαμόρφωση της “νέας κανονικότητας” στις σχολές και μέσα στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, στο κατακαλόκαιρο, με τις σχολές χωρίς φοιτητές, ακριβώς για να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές αντιδράσεις από τον φοιτητικό κόσμο.
»Οι διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου βασικά προωθούν:
-Τα νέα “Συμβούλια Ιδρύματος”, με εξωπανεπιστημιακούς που μπορούν να είναι από καθηγητές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, μέχρι “καταξιωμένοι” καλλιτέχνες, εφοπλιστές κλπ.
-Τη θέσπιση του θεσμού των “Οικονομικών Διευθυντών”- Manager των ιδρυμάτων, οι οποίοι θα ορίζονται από το υπουργείο και θα είναι υπεύθυνοι για την οικονομική διαχείριση των χρημάτων των πανεπιστημίων.
-Την επαναφορά των ΤΕΙ και των διετών και τριετών προγραμμάτων σπουδών, ακριβώς για τον τεμαχισμό των πτυχίων και το κυνήγι προσόντων και δεξιοτήτων μετά τις σπουδές.
-Την περαιτέρω σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά, μέσω “ερευνητικών” και άλλων προγραμμάτων.
-Την όξυνση της προσπάθειας διάλυσης των πτυχίων μέσω της αλλαγής του ΔΟΑΤΑΠ και των “ατομικών φακέλων προσόντων”, μέσα από την οποία προωθείται η πλήρης εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων με εκείνα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων, καθώς και η απόσπαση της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από τους αποφοίτους των καθηγητικών σχολών.
-Την κατάργηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων και την αντικατάστασή τους από τα “Συμβούλια Φοιτητών”, στα οποία θα εκλέγονται φοιτητές από ενιαίο ψηφοδέλτιο.
»Συνολικά το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πανεπιστήμια, κινείται προς την κατεύθυνση της πλήρους εγκατάλειψης της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κράτος και καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Ανεξάρτητα από το γεγονός πως δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη για τη συνδιοίκηση και τον ρόλο της όλα αυτά τα χρόνια, η εισαγωγή των Συμβουλίων Ιδρύματος αποτελεί μία κατάφωρη κυβερνητική παρέμβαση στη διοίκηση των ελληνικών πανεπιστημίων, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη σύνδεσή τους με την καπιταλιστική αγορά.
»Υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πριν από λίγες μέρες έστελνε το μήνυμα για την “κατάργηση των παρατάξεων”, ενώ ταυτόχρονα υμνούσε το ιδιωτικό κεφάλαιο και τη σύνδεσή του με τα πανεπιστήμια, προτείνοντας έμμεσα την ιδιωτικοποίηση ακόμη και των φοιτητικών εστιών! Σε όλα αυτά ήρθε “σαν ώριμο φρούτο” να προστεθεί η διάταξη για τη θέσπιση των ενιαίων ψηφοδελτίων και την ταυτόχρονη κατάργηση -στην πραγματικότητα- των φοιτητικών παρατάξεων.
»Πρόκειται για μία πρωτοφανή και κατάφωρη κρατική-κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και ταυτόχρονα μία αντιδημοκρατική επίθεση στο αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών να ανήκουν σε πολιτικοσυνδικαλιστικές παρατάξεις και να εκφράζονται συλλογικά και ελεύθερα. Ούτως ή άλλως, με βάση τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων, όπως κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα να ανήκει σε κάποια παράταξη, έχει αντίστοιχα και το δικαίωμα να κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις φοιτητικές εκλογές, επομένως αποκαλύπτονται και οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην προσπάθεια κρατικού ελέγχου των φοιτητικών συλλόγων, όπως επιχειρείται και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το σαθρό κυβερνητικό αφήγημα πως το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην υποτιθέμενη “εξυγίανση” των πανεπιστημίων και την “πάταξη” των φαινομένων διαπλοκής ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις και μεγαλοκαθηγητές προκαλεί τη δικαιολογημένη οργή των φοιτητών, αφού είναι η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που χρόνια τώρα στηρίζει τον εκλογικό της μηχανισμό σε τέτοια δίκτυα διανομής θεμάτων και σημειώσεων. Από την άλλη, αποτελεί λογικό άλμα πως η κατάργηση των παρατάξεων και η αντικατάστασή τους από ενιαία ψηφοδέλτια θα σταματήσει τέτοια φαινόμενα, αφού και πάλι θα μπορούν αυτά να λαμβάνουν χώρα, απλώς στη θέση της ΔΑΠ ή της ΠΑΣΠ, να βρίσκονται μεμονωμένοι φοιτητές.
»Η Φοιτητική Πορεία στάθηκε εξ αρχής απέναντι στον νέο νόμο-πλαίσιο και κάλεσε σε σε μαζικό αγώνα με αίτημα την άμεση απόσυρσή του. Θεωρούμε πως η στάση των δυνάμεων της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ, όχι μόνο δε βοηθάει τον ενιαίο φοιτητικό αγώνα, αλλά αντιθέτως, τον υπονομεύει, τον διασπά και καλλιεργεί πνεύμα ηττοπάθειας στους φοιτητές. Οι δυνάμεις αυτές έκλεισαν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις μετά την τελευταία αναβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας τον Ιούνιο, δεν κάλεσαν σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις και υποκλίθηκαν στην εξεταστική και την καλοκαιρινή ραστώνη, με ψοφοδεείς ανακοινώσεις για “κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του νόμου”.
»Απέναντι στο κλίμα αδράνειας και ηττοπάθειας των κυρίαρχων ρεφορμιστικών δυνάμεων, η Φοιτητική Πορεία απευθύνει κάλεσμα αγώνα και μαζικής συσπείρωσης. Η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, του δικαιώματος όλων των παιδιών να σπουδάζουν και να παίρνουν πτυχία που θα αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για να εργαστούν στον κλάδο και το αντικείμενό τους, περνάει πρώτα απ’όλα μέσα από την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για να μπορούν οι φοιτητές ελεύθερα και ανεμπόδιστα να συζητούν και να εκφράζονται, να αποφασίζουν και να αγωνίζονται συλλογικά μέσα από τα όργανά τους, τους φοιτητικούς συλλόγους, που χτίστηκαν με πολύχρονους αγώνες!

»Όλοι/-ες στις διαδηλώσεις ενάντια στον νέο νόμο-πλαίσιο, την Πέμπτη 14/07!
Αθήνα:18:30, στα Προπύλαια»

Ανεξάρτητα από την ψήφιση του νόμου στη βουλή, το ζητούμενο είναι το φοιτητικό κίνημα να πιάσει το νήμα των αγώνων της προηγούμενης περιόδου και σταθερά και αταλάντευτα να αγωνιστεί ώστε ο βαθιά ταξικός και αντιεκπαιδευτικός νέος νόμος-πλαίσιο να παρθεί συνολικά πίσω (και όχι να μείνει στα χαρτιά όπως καλούν εντελώς ρεφορμιστικά και με πνεύμα ηττοπάθειας οι δυνάμεις της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ). Με μαζικές γενικές συνελεύσεις, με πλατιά παμφοιτητική ενότητα πάνω στο αγωνιστικό αίτημα “Κάτω ο νέος νόμος-πλαίσιο”, με ενωτικές και όχι διασπαστικές κινητοποιήσεις, με ουσιαστικό συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων, ο νέος νόμος μπορεί και πρέπει να ανατραπεί!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το