Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προσοχή και συγκίνηση παρακολούθησε το κοινό την πολιτική εκδήλωση-αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στα πλαίσια του 10ου κάμπινγκ της Πορείας.
Η σ. Σταυρούλα Χόβολου εκ μέρους της Πορείας άνοιξε την εκδήλωση, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά της και τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να μελετήσουμε τις αιτίες και τους ενόχους της Καταστροφής, ώστε να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα για τον αγώνα που διεξάγουμε σήμερα.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε σχετικό βίντεο, το οποίο επιμελήθηκαν σύντροφοι και φίλοι της Πορείας. Σε αυτό οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν όχι μόνο τα κρίσιμα γεγονότα της περιόδου εκείνης, αλλά και την αφήγηση καθοριστικών ντοκουμέντων, όπως ανακοίνωση του ΣΕΚΕ για τον πόλεμο, καθώς και το αποκαλυπτικό γράμμα των Ελλήνων κομμουνιστών φαντάρων της Πρωτοχρονιάς του 1921.

Οι κεντρικές πολιτικές τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους σ. Γιώργο Ράπτη και Ιάσονα Αδριανό.

Ο σ. Γιώργος Ράπτης ανέλυσε τις ευρύτερες συνθήκες που οδήγησαν στην πολεμική σύγκρουση στη Μ. Ασία και στην ευρύτερη περιοχή. Ανέδειξε το γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστές τότε ήταν οι ένοχοι, οι οποίοι διεξήγαγαν ένα πόλεμο για την υπεράσπιση των κτήσεων τους και των κατεχομένων εδαφών στην Τουρκία. Σε αυτή τη βάση χρησιμοποίησαν και την Ελλάδα. Τοποθετήθηκε ακόμα για το ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ και της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο σ. Ιασονας Αδριανός αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα τότε. Κατέδειξε τις ευθύνες της ντόπιας ολιγαρχίας, η οποία ήταν πλήρως εξαρτημένη από τον αγγλικό ιμπεριαλισμό και για αυτόν πολέμησε. Που με τη αντιδραστική θεωρία της “Μεγάλης Ιδέας” έσπειρε το εθνικιστικό δηλητήριο και έσυρε τη χώρα στην τυχοδιωκτική περιπέτεια, που κατέληξε στην Καταστροφή. Τόνισε την αντιπολεμική στάση των Ελλήνων Κομμουνιστών, του ΣΕΚΕ και των κομμουνιστών φαντάρων στο Μέτωπο. Υπογράμμισε την τραγική υποδοχή που επιφύλαξε το ελληνικό αστικό κράτος στους Έλληνες πρόσφυγες, τους οποίους πέταξε σε παραπήγματα και χρησιμοποίησε ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Έκλεισε με τα πολιτικά συμπεράσματα που πρέπει να κρατήσουμε για το σήμερα, ώστε “να προλάβουμε τις νέες καταστροφές”, όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πολιτιστικό αφιέρωμα στα τραγικά γεγονότα. Οι σ. Σοφία Σουλιώτη και Δήμητρα Κάσση διάβασαν μαρτυρίες για την καταστροφή και την προσφυγιά αλλά και αποσπάσματα από τα “Ματωμένα Χώματα” της Διδώς Σωτηρίου και από την αφήγηση της Αγγέλας Παπάζογλου “Τα χαΐρια μας εδώ”. Επίσης οι μουσικοί, Κλέαρχος Κορκόβελος (τσέμπαλο – φωνή) και  Βασιλική Τσιφτσή (φωνή), ερμήνευσαν σμυρνέικα τραγούδια. 

Τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν ήταν: Μινόρε Μανές (1929), Ταμπαχανιώτικος Μανές (1934), Μπορνοβαλιός Μανές (1927), Το ξενιτεμένο, του Σ. Παντελίδη (1934), Το παιδί του δρόμου, του Βαγγέλη Παπάζογλου (1937), Είμαι ορφανός (1935), Σμύρνη με τα περίχωρα, του Σταύρου Παντελίδη (1930), Ανάμνησις Σμύρνης, μουσική Τιμόθεου Ξανθόπουλου, στίχοι Γιώργου Βοτζαλίδη (1920).

Η Πορεία ευχαριστεί θερμά τους δύο μουσικούς για τη σημαντική προσφορά τους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το