Νέες αιματηρές επιδρομές στη Γάζα πραγματοποίησε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 44 Παλαιστινίων, μεταξύ τους 15 παιδιών και εφήβων, τον τραυματισμό 360 άλλων και τις μερικές ή ολικές καταστροφές των κατοικιών πολύ περισσότερων. Οι επιδρομές εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο του ισραηλινού στρατού, τρομοκράτησης των Παλαιστινίων, με πρόσχημα την εκτόξευση ρουκετών από την ισλαμιστική «Χαμάς» και την «Ισλαμική Τζιχάντ».

Οι επιδρομές αυτές είναι συχνές και ατιμώρητες, με την πλήρη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που τις ενθαρρύνουν βγάζοντας κηρύγματα για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και στην «προστασία της ασφάλειάς του», παρά το οφθαλμοφανώς άνισο της σύγκρουσης. Από τη μία ένας πάνοπλος στρατός, που χρηματοδοτείται ετησίως με δεκάδες δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ, και από την άλλη μερικές ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, που αντιστέκονται με ρουκέτες απέναντι σε σύγχρονα βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Ο τελευταίος γύρος επίθεσης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας υποτίθεται ότι έγινε «προληπτικά», για την «ασφάλεια» του Ισραήλ. Χαρακτηριστικές είναι οι απροκάλυπτες δηλώσεις στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ έσπευσε να υποστηρίξει «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον λαό του έναντι τρομοκρατικών απειλών» και κάλεσε το Συμβούλιο να καταδικάσει «την τρομοκρατία της “Ισλαμικής Τζιχάντ”», ο δε Ισραηλινός πρέσβης ζήτησε από το Συμβούλιο να επιρρίψει όλες τις ευθύνες σε αυτήν.

Το πρόσφατο έγκλημα εκτός των άλλων αξιοποιείται και από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ ενόψει των νέων πρόωρων ισραηλινών βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοέμβρη, όπου θα είναι υποψήφιος, με αντίπαλο τον ηγέτη του κόμματος «Λικούντ» και επί πολλά χρόνια πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με εγνωσμένο προφίλ εναντίον των Παλαιστινίων. Με δεκάδες εγκλήματα και επιδρομές στη Γάζα, ενώ υπήρξε και πρωτεργάτης στην καταπάτηση παλαιστινιακής γης στη Δυτική Όχθη.

Σε ένα καθεστώς «Απαρτχάιντ» έχουν μετατραπεί από τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής τα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενώ και οι ελληνικές κυβερνήσεις αναπτύσσουν πολύμορφες σχέσεις με το κράτος – θύτη του Παλαιστινιακού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο είναι εδώ και δεκαετίες υπόθεση ρουτίνας : Οι καθημερινές εισβολές του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη. Οι απαγωγές μελών οικογενειών, ακόμα και παιδιών, από τους Ισραηλινούς στρατιώτες ή τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας. Οι αποκλεισμοί ολόκληρων χωριών για ώρες ή και μέρες, οι συνεχείς ατιμώρητες καταπατήσεις παλαιστινιακών εδαφών, ακόμα και ιδιωτικής γης , από Εβραίους εποίκους. Οι λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών Παλαιστινίων. Οι κατεδαφίσεις σπιτιών στο πλαίσιο συλλογικής τιμωρίας όσων κρίθηκαν ένοχοι για επίθεση στις κατοχικές δυνάμεις ή σε Εβραίους εποίκους.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι δολοφονήθηκε στον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στην Αΐν αλ Χίλουα στον νότιο Λίβανο ακόμη ένα στέλεχος της «Φατάχ». Πρόκειται για τον Σαΐντ Αλαεντίν που είχε βαθμό αξιωματικού στη «Φατάχ» και ήταν αρμόδιος για τις σχέσεις με τον λιβανέζικο στρατό. Στον Λίβανο ζουν ως σήμερα πάνω από 450.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε πολύ άσχημες συνθήκες, σε 12 καταυλισμούς συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στην Αΐν αλ Χίλουα, που είναι ο μεγαλύτερος και βρίσκεται κοντά στην πόλη Σάιντα.

Εν τω μεταξύ, νέα αυστηρή προειδοποίηση προς το Ισραήλ απηύθυνε ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στο φόντο των συνεχιζόμενων παζαριών για την επίλυση του θέματος με τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, όπου πιστεύεται πως υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ενέργεια, Έιμος Χοκστάιν, πως είναι πιθανή η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, ο Χασάν Νασράλα επανήλθε στο ζήτημα δηλώνοντας πως η «Χεζμπολάχ» «θα κόψει όποιο χέρι επιχειρήσει να αρπάξει» τον πλούτο του Λιβάνου.

Αξίζει να αναφερθεί η επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία που πραγματοποίησε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, και η συνάντηση με τον Ερντογάν, με επίκεντρο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα «αμοιβαίας ανησυχίας». Καθώς λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Τουρκία και Ισραήλ αποφάσισαν την «πλήρη» ομαλοποίηση των διμερών διπλωματικών τους σχέσεων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα δικαιώματα της Παλαιστίνης σε Ιερουσαλήμ και Γάζα». Πρόσθεσε δε πως είναι πολύ σημαντικό να μεταφερθούν τα μηνύματα της Τουρκίας για το Παλαιστινιακό «απευθείας σε επίπεδο πρέσβεων» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Επανέλαβε τέλος την υποστήριξη της Τουρκίας στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το