Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προώθησε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αυτό που βαφτίζει ως «εξορθολογισμό» η κυβέρνηση στο νέο της νομοσχέδιο είναι :

Πρώτο, την αύξηση των ορίων πρόωρης συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα νομοθεσία, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (με 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε) και έχουν συμπληρώσει τα 56, 58 ή 60 έτη ηλικίας, κατά περίπτωση, έχουν δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη με μειωμένες αποδοχές μέχρι τέλος του 2022. Από 1/1/2023 παύει να ισχύει αυτή η δυνατότητα καθώς αυξάνεται το όριο ηλικίας της πρόωρης συνταξιοδότησης, στα 62 έτη, αυξάνοντας έτσι το όριο ηλικίας ακόμη και της πρόωρης και άρα μειωμένων αποδοχών συνταξιοδότησης κατά 7 χρόνια.

Και δεύτερο,την ιδιωτικοποίηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και το ξεπούλημα της περιουσίας του σε δύο εταιρείες διαχείρισης. Η ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ, που αποκτήθηκε από κληροδοτήματα αλλά κυρίως από τις εισφορές των δημόσιων υπαλλήλων εδώ και 155 χρόνια, μεταβιβάζεται, στην ουσία χαρίζεται, σε Α.Ε. Το ΜΤΠΥ διαθέτει κινητή περιουσία 440.000.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 40.000 τ.μ., που αποφέρουν 5.200.000 ευρώ ετησίως στο ταμείο και αποδίδουν στους συνταξιούχους του δημοσίου ένα μέρος των συντάξιμων αποδοχών τους. Θυμίζουμε πως με τη διαχρονική αντι-ασφαλιστική πολιτική τους οι κυβερνήσεις έχουν συστηματικά σφετεριστεί τα αποθεματικά και του ΜΤΠΥ. Χρόνια πριν, ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος προκειμένου να του αποδοθούν μερίσματα του ΜΤΠΥ αρκούσε προϋπηρεσία 7 ετών, ενώ πλέον απαιτούνται 15-20 έτη.

Επιπλέον, με το νέο νομοσχέδιο, η οικονομική διαχείριση καθώς και όλες οι διοικητικές πειθαρχικές εξουσίες συγκεντρώνονται στον νέο διοικητή, ο οποίος θα λογοδοτεί μόνο στον υπουργό, ενώ ταυτόχρονα θα έχει την αποκλειστική δυνατότητα να ορίζει τα 5 από τα 9 μέλη του Δ.Σ. Η δήθεν αξιοποίηση του ΜΤΠΥ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της εκποίησης της περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω της Εταιρείας Ακινήτων e-ΕΦΚΑ, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες και με διορισμένο από τον υπουργό Δ.Σ. μπορεί πλέον να παραχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα (μέσω του άρθρου 35) τη διαχείριση της περιουσίας του, με αβέβαιες αποδόσεις για τους ίδιους τους συνταξιούχους του δημοσίου .

Αυτά τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι η ουσία του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, την οποία προσπαθεί να συγκαλύψει περιβάλλοντάς την με διατάξεις προεκλογικού χαρακτήρα όπως αυτές για την παραγραφή οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, την παροχή σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα αναγνώρισης έως και 5 επιπλέον ετών ασφάλισης, την αύξηση των συντάξεων από το νέο έτος κ.ά.

Εμπαιγμός είναι και η κυβερνητική ρύθμιση που αφορά στο έκτακτο επίδομα για την αντιμετώπιση δήθεν της ακρίβειας, η οποία προβλέπει την καταβολή της επιταγής σε 2,3 εκατ. συνολικά δικαιούχους, από τους οποίους 950.000 είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα λάβουν το επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ. Πρόκειται το δίχως άλλο για αυξήσεις – κοροϊδία, τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις είναι καθηλωμένοι σε πενιχρά επίπεδα και ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 10-12%. Αλλά και αυτό το ελάχιστο επίδομα περιορίζεται από τους όρους που μπαίνουν ως προϋποθέσεις για την παροχή του. Όσον αφορά την αύξηση στις συντάξεις, προβλέπεται αυτή να κυμαίνεται πολύ κάτω από τον πληθωρισμό ( περίπου στο 7,5%) και θα χορηγηθεί με προφανή σκοπιμότητα παραμονές των εκλογών (κατά τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου), ενώ από το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων δεν θα την πάρουν 950.000 συνταξιούχοι που έχουν ποσό “προσωπικής διαφοράς” στις συντάξεις.

Αυτά εννοεί η κυβέρνησή Μητσοτάκη ως …“εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας”.

Η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που πηγαίνει για ψήφιση η κυβέρνηση πραγματοποίησε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου παν-αττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Η οποία ωστόσο με την προχειρότητα που εξαγγέλθηκε ήταν μια αναιμική κινητοποίηση που υπολείπεται κατά πολύ από την απάντηση που οφείλουν να δώσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο – και όχι μόνο της Αττικής – απέναντι στο ξεπούλημα του ΜΤΠΥ και της υφαρπαγής της περιουσίας του που προέρχεται από τις δικές τους εισφορές χρόνων, όπως και απέναντι στην επικείμενη αύξηση των ορίων πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά και των διατάξεων σχετικών με οικονομικές ενισχύσεις-ψίχουλα, που προβλέπει το νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Κυβερνητικός εμπαιγμός και για τη δήθεν απόδοση των εκκρεμών συντάξεων

Στο μεταξύ, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου αλλά και των επικείμενων εκλογών, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε επικοινωνιακή εκστρατεία. Όπως η εκδήλωση με τίτλο «Εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων – Κάναμε αυτό που οφείλαμε». Σε αυτή ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό του που έλυσε δήθεν το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων – προεκλογική δέσμευσή του από το 2019, αποσιωπώντας το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτές οι συντάξεις εκδίδονται με λάθη και μειωμένες. Επιπλέον, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι έχουν αποδοθεί οι χρόνια εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις διαψεύδεται από τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων από την ΗΔΙΚΑ και τις μηνιαίες εκθέσεις πληρωμών συντάξεων ΗΛΙΟΣ, καθώς και από το μητρώο ασφαλισμένων ΑΤΛΑΣ. Από τα στοιχεία των φορέων προκύπτει ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα κυρίως επικουρικές συντάξεις, όπως και εκκαθάριση αποδοχών παράλληλης ασφάλισης, καταβολής εφάπαξ, μερισμάτων και διεθνών συντάξεων. Εκκρεμότητες συνταξιοδοτήσεων που αν αθροιστούν φτάνουν στις 284.000.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το