Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα περιστατικά με κακοποιήσεις παιδιών που ζουν σε δομές, ιδιωτικές δομές χωρίς αδειοδοτήσεις, γηροκομεία που δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης. Και αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενες, έχει αφήσει αυτές τις ευπαθείς ομάδες στην τύχη τους όλα αυτά τα χρόνια, ρίχνει τις ευθύνες στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) γίνεται φανερή αφενός η κατάσταση που βρίσκονται οι κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας και αφετέρου η προσπάθεια της κυβέρνησης να κουκουλώσει τις ευθύνες της και να πετάξει αλλού το μπαλάκι.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή 37 κοινωνικοί λειτουργοί-κοινωνικοί σύμβουλοι είναι υπεύθυνοι για 6000 ελέγχους τον χρόνο! Και συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους λέγοντας: «Με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης σε εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης της ΝΔ, του άρθρου 79 του ν. 4954/2022 οι κοινωνικοί λειτουργοί – κοινωνικοί σύμβουλοι (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι) της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ελέγχους και στις Δομές – Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας Ηλικιωμένων, Παιδιών κλπ. και άλλων γειτονικών ΠΕ»!!! Ενώ δηλαδή δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις δικές τους περιφερειακές ενότητες, τους ζητείται να πραγματοποιούν ελέγχους και σε άλλες και όλα αυτά με δικά τους μεταφορικά μέσα και χωρίς καμιά διοικητική υποστήριξη.
Μετά το περιστατικό του γηροκομείου στον Κορυδαλλό προστέθηκε σε αυτούς τους ελάχιστους εργαζόμενους, όπως αναφέρουν, «και το διοικητικό καθήκον από τη Γενική Διεύθυνση συγκεντρωτικής απεικόνισης όλων των στοιχείων που αφορούν σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (πίνακας – “χρονολόγιο” με όλα τα στοιχεία αδειοδότησης, δικαιολογητικών, εκθέσεων αυτοψίας, αλληλογραφίας, διοικητικές πράξεις, γνώμες επιτροπών, ενημερωτικά σημειώματα κλπ.). Ένα καθήκον, αναγκαίο, που για να υλοποιηθεί και να επικαιροποιείται όπως απαιτείται χρειάζεται διοικητική στήριξη των Τμημάτων Κοινωνικής Μέριμνας!». Οι ίδιοι επίσης είναι υπεύθυνοι να πραγματοποιούν κοινωνικές έρευνες και εποπτεία στα πλαίσια διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 941 υποθέσεις.
Οι εργαζόμενοι κλείνοντας απαιτούν να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, με όλες τις ειδικότητες και με καταμερισμό των καθηκόντων.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr