ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Συγκέντρωση ενάντια στον ΑΣΕΠ για αναπληρωτές (19/7)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη (19/7) και ώρα 11πμ Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου ενάντια στο δρακόντειο μέτρο του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές, μέτρο που ακυρώνει ακόμη και αυτή τη δυνατότητα των αναπληρωτών να εντάσσονται στη λίστα αναμονής για μια σύμβαση λίγων μηνών(!)Ο νέος… υπουργός , ουσιαστικά, εξαγγέλλει πως, με μια δίωρη εξέταση κατά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ουσιαστικά, θα καταργείται για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς και αυτό ακόμη το δικαίωμα να συνάπτουν εργασιακή σύμβαση αναπλήρωσης ή ωρομισθίας. Μάλιστα, εάν οι συνάδελφοι αναπληρωτές δεν πιάσουν τη βάση στο διαγωνισμό, δεν θα εντάσσονται στη λίστα των αναπληρωτών και έτσι θα ακυρώνονται οι σπουδές τους, το πτυχίο τους , οι μεταπτυχιακοί τίτλοι τους και βέβαια όλη η πολύχρονη προϋπηρεσία τους.

Πρόκειται για ένα προκλητικά αντιλαϊκό μέτρο που καταδικάσαμε από τη θέση της προεδρίας της ΕΛΜΕ Ηρακλείου όλες τις προηγούμενες μέρες, κοινοποιώντας την αντίθεσή μας ήδη από την εξαγγελία αυτού του αντιδραστικού μέτρου.

Ειδικότερα, από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Εκπαιδευτικών καταθέσαμε κείμενο απόφασης της ΕΛΜΕ που ψηφίστηκε, με πλειοψηφική και όχι με ομόφωνη απόφαση (δεν το ψήφισαν ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ), για καταδίκη του ΑΣΕΠ, διεκδικώντας τη ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των αναπληρωτών και μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών. Ζητήσαμε επίσης την κατάργηση της Αξιολόγησης και την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιορίστων συναδέλφων, την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στις πανεπιστημιακές σχολές και της Τράπεζας Θεμάτων και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Τις μέρες που προηγήθηκαν της κινητοποίησης δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην δημοσιοποίηση των θέσεων της ΕΛΜΕ ενάντια στον ΑΣΕΠ, ώστε πολλά ΜΜΕ να φιλοξενούν τις θέσεις και τα αιτήματα του σωματείου, μέσω των συνεντεύξεων της προέδρου Αρετής Σπαχή (ραδιόφωνο politica, αναλυτική προβολή στην εφημερίδα Νέα Κρήτη και σε site).H προβολή των διεκδικητικών θέσεων της ΕΛΜΕ ανέδειξε στην τοπική κοινωνία τη δίκαιη αντίθεση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κατέστησε αυτή την αντίθεση κεντρικό θέμα στο δημόσιο διάλογο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος κοινωνικής υποστήριξης του δίκαιου αιτήματος για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον αγώνα αυτό σε όλες τις πτυχές του απουσίαζε εντελώς ο σύλλογος εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης που ελέγχεται από τις συνδ. δυνάμεις των ΣΥΝΕΚκαι ΠΕΚ, αν και προσκλήθηκαν πολλές φορές και με πολλούς τρόπους από την ΕΛΜΕ…

Σήμερα, η κινητοποίηση συσπείρωσε κάποιους συναδέλφους, εν μέσω καύσωνα, και καλύφτηκε επαρκώς από τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία η πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ τόνισαν το ανυποχώρητο του αγώνα μας .Mετά τη συγκέντρωση, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ προσκλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή (Kreta tv)) για περαιτέρω ανάλυση των θέσεων και αιτημάτων μας, όπου της δόθηκε μεγαλύτερη ευκαιρία και περισσότερος χρόνος για την ερμηνεία του βάθους και της έκτασης των αντιλαϊκών μέτρων όσον αφορά τον ΑΣΕΠ, τα εργασιακά δικαιώματα, την Αξιολόγηση, τους ταξικούς φραγμούς στη γνώση (ΕΒΕ-Τράπεζα Θεμάτων, κενά, ειδική αγωγή κλπ), την ακρίβεια και τους μισθούς της φτώχειας.

Πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι, κατά τη συνάντηση μιας αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης σήμερα, δεν πήραμε καμία απάντηση στα αιτήματά μας. Ο Περιφερειακός Διευθυντής περιορίστηκε στη δήλωση πως θα συναντηθεί με τον Υπουργό την ερχόμενη εβδομάδα και θα…μας ενημερώσει….

Εμείς βέβαια, με τη σειρά μας, τον… ενημερώσαμε πως ξέρουμε καλά ότι τη νικηφόρα απάντηση στα αιτήματά μας θα τη δώσει μόνο ο αγώνας μας που από τον Σεπτέμβρη θα αναπτυχθεί και θα μαζικοποιηθεί, για να αποτρέψει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που καταργεί τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών, των νεοδιορίστων, αλλά και των μονίμων και τα μορφωτικά της νεολαίας..

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το