Το νοσοκομείο ιδρύθηκε ως επείγουσα απάντηση στην καταστροφή του σεισμού και στην ανάγκη της περιοχής για διευρυμένες ιατρικές υπηρεσίες

Του   Αλί Χατζ Σουλεϊμάν

Αφρίν, Συρία – Όταν οι ασθενείς φτάνουν για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Amanos, οι σκηνές από τις οποίες κατασκευάζεται αποκλειστικά η εγκατάσταση είναι μια υπενθύμιση του τι έχει περάσει αυτή η περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας τους τελευταίους μήνες.

Κατασκευασμένο στα περίχωρα του Αφρίν, το νοσοκομείο συναρμολογήθηκε σε ένα ασυνήθιστο στυλ λόγω των χιλιάδων ανθρώπων που χρειάζονταν ξαφνικά προσοχή αλλά δεν είχαν πού να πάνε.

Πριν από έξι μήνες, καταστροφικοί σεισμοί έπληξαν αυτήν την περιοχή, με τα επίκεντρα ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, μαζί με τους 50.000 περίπου που σκοτώθηκαν στην Τουρκία.

Με τους μετασεισμούς συνηθισμένους μετά τους σεισμούς, ένα νοσοκομείο με σκηνή φαινόταν πιο ασφαλές από τα ήδη αποσταθεροποιημένα κτίρια.

«Το νοσοκομείο ιδρύθηκε ως επείγουσα απάντηση στην καταστροφή του σεισμού και στην ανάγκη της περιοχής για διευρυμένες ιατρικές υπηρεσίες», δήλωσε στο Al Jazeera ο Δρ Osama Darwish, ειδικός στη γενική χειρουργική και διευθυντής του νοσοκομείου Amanos. «Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί για 15 χρόνια, σύμφωνα με τον κατασκευαστή των σκηνών».

Η δομή μπορεί να είναι κατασκευασμένη από σκηνές, αλλά είναι επεκτατική. Διατίθενται συνολικά 112 κρεβάτια, κατανεμημένα σε πολλές αποστειρωμένες σκηνές, μαζί με δύο χειρουργικές αίθουσες, ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, ένα ακτινολογικό τμήμα, κλινικές και ένα εργαστήριο.

“Ο πρωταρχικός στόχος της κατασκευής του νοσοκομείου από σκηνές ήταν η παροχή ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, και δεδομένου ότι η περιοχή μας θεωρείται εμπόλεμη ζώνη, επιτρέπει επίσης την ευκολότερη μετεγκατάσταση σε ένα ασφαλέστερο μέρος”, δήλωσε ο Darwish, αναφερόμενος στον συνεχιζόμενο πόλεμο. στη Συρία, η οποία μετρά πλέον πάνω από μια δεκαετία και η οποία έχει επηρεάσει ιδιαίτερα περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση όπως το Αφρίν.

«Εργαζόμαστε για την περαιτέρω επέκταση του νοσοκομείου, είτε προσθέτοντας τροχόσπιτα είτε κατασκευάζοντας μια πιο μόνιμη δομή για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών που απαιτούνται στην περιοχή, όπως ένα κεντρικό φαρμακείο», είπε ο Darwish.

Tent hospital in Aleppo
Ένας ασθενής σε αναπηρικό καροτσάκι καθοδηγείται από έναν υπάλληλο στο νοσοκομείο Amanos [Ali Haj Suleiman/Al Jazeera]

Μισό χρόνο μετά τους σεισμούς, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης στη βορειοδυτική Συρία εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες, λόγω αυτού που λένε οι επαγγελματίες υγείας είναι η σπανιότητα της βοήθειας που παρέχεται από διεθνείς οργανισμούς.

«Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να υποφέρει από πολλά κενά και την ανάγκη για σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και ποιοτικά φάρμακα», δήλωσε ο Δρ Zuhair al-Qarrat, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υγείας του Idlib. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν διαθέτουν επαρκή κατάρτιση σε αυτόν τον τομέα».

Ο Al-Qarrat είπε στο Al Jazeera ότι νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στο Idlib είχαν λάβει κάποια φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό μετά τους σεισμούς, αλλά ότι κάλυπτε μόνο το 20% περίπου των αναγκών του τομέα υγείας, παρά τις εκκλήσεις σε πολλές διεθνείς και αραβικές οντότητες. Το κλείσιμο της συνοριακής διέλευσης Bab al-Hawa με την Τουρκία έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της υγείας στην περιοχή, ειδικά για τους καρκινοπαθείς.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως εξειδικευμένα κέντρα για τη θεραπεία του καρκίνου, την καρδιοχειρουργική και τη νεογνική φροντίδα, εκτός από ένα ακτινολογικό κέντρο εξοπλισμένο με όλες τις απαραίτητες συσκευές», δήλωσε ο al-Qarrat.

Καρκινοπαθείς

Ειδικά για τους καρκινοπαθείς, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη βορειοδυτική Συρία δεν είναι σε θέση να παρέχουν την κατάλληλη θεραπεία.

Αντίθετα, πολλοί πήγαν στην Τουρκία για περίθαλψη, αλλά οι σεισμοί δημιούργησαν ένα νέο πρόβλημα, καθώς οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν προσωρινά την είσοδο Σύριων καρκινοπαθών, λέγοντας ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης από τους σεισμούς είχε αφήσει τα τουρκικά νοσοκομεία στο νότο να μην μπορούν να δέχονται Σύριους ασθενείς.

Έκτοτε έχει αποκατασταθεί η είσοδος για προϋπάρχοντες ασθενείς για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, αλλά δεν έχει επιτραπεί σε ασθενείς με καρκίνο που διαγνώστηκαν μετά τους σεισμούς, σύμφωνα με αξιωματούχους στη συριακή πλευρά του περάσματος Μπαμπ αλ-Χάουα.

Ιατρικές πηγές στη βόρεια Συρία εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτών των νέων ασθενών ξεπερνά τους 600, με κάποιους να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περιμένοντας άδεια εισόδου και θεραπείας στην Τουρκία.

«Η διακοπή της εισόδου καρκινοπαθών που αναζητούν ακτινοθεραπεία μας έχει θέσει υπό τεράστια πίεση και δεν μπορούμε πλέον να φιλοξενήσουμε τον μεγάλο αριθμό ασθενών που έρχονται για χημειοθεραπεία», δήλωσε ο Δρ Ayham Jamou, ειδικός στην αιματολογία και την ογκολογία και διευθυντής του Ογκολογικό τμήμα της Συριακής Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (SAMS) στο Κεντρικό Νοσοκομείο Idlib.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο Θεραπείας Καρκίνου SAMS περιορίζονται πλέον στη διάγνωση νέων περιπτώσεων και στη δωρεάν χορήγηση της διαθέσιμης χημειοθεραπείας σε ασθενείς, καθιστώντας το τη μοναδική μονάδα στη βορειοδυτική Συρία που προσφέρει τέτοια ιατρική περίθαλψη.

«Είμαστε αδύναμοι απέναντι σε ασθενείς που χρειάζονται ακτινοθεραπεία λόγω της μη διαθεσιμότητας συσκευών ακτινοβολίας στην περιοχή, καθώς και σε ασθενείς που χρειάζονται ακριβή ανοσοθεραπεία», είπε ο Τζάμου.

Ως απάντηση στα δεινά των καρκινοπαθών στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές της Συρίας, προσωπικό από ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ιντλίμπ, καθώς και ακτιβιστές, έχουν οργανώσει μια συνεχιζόμενη διαμαρτυρία κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα από τον Ιούλιο, απαιτώντας επείγουσα δράση από η διεθνής κοινότητα να διευκολύνει τη θεραπεία των πληγέντων.

Tent hospital in Aleppo
Συνολικά 112 κρεβάτια είναι διαθέσιμα στο νοσοκομείο σκηνής, μαζί με δύο χειρουργικούς θαλάμους [Ali Haj Suleiman/Al Jazeera]

Η τουρκική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα αιτήματα επιτρέποντας στους καρκινοπαθείς με άδεια να περάσουν για να λάβουν δωρεάν θεραπεία εντός της επικράτειάς της.

«Έχω καθυστέρηση έξι μηνών για τη θεραπεία που συνταγογραφήθηκε από τον γιατρό στην Τουρκία, λόγω του κλεισίματος της συνοριακής διέλευσης», είπε η Hala al-Ahmad, μια 17χρονη εκτοπισμένη κοπέλα από το Χαλέπι που κατοικεί στην πόλη Sarmada κοντά στη Συρία. τουρκικά σύνορα.

Ο Αλ-Αχμάντ έπασχε από καρκίνο στα νεφρά εδώ και δύο χρόνια και συνήθιζε να λαμβάνει θεραπεία σε τουρκικά νοσοκομεία. Επέστρεψε στη Συρία λίγο πριν από τους σεισμούς, περιμένοντας την επόμενη δόση θεραπείας της, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμπεί στην Τουρκία μετά το κλείσιμο της συνοριακής διέλευσης, γεγονός που την έχει φέρει σε δύσκολη θέση καθώς περιμένει άδεια.

«Η απόφαση να ανοίξει ξανά το πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα για ασθενείς με καρκίνο για να λάβουν θεραπεία, μου έδωσε ξανά ελπίδα για ζωή», είπε ο αλ-Αχμάντ. «Αλλά σήμερα, πήγα στη διάβαση και προγραμμάτισαν την είσοδό μου στην Τουρκία για τρεις μήνες από τώρα. Τώρα ανησυχώ για το τι θα συμβεί σε μένα».

πηγή: aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το