Η εξαναγκαστική μεταφορά χιλιάδων ασθενών και τραυματιών από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς νοσοκομεία και κλινικές στο νότο του θύλακα, που έχουν ήδη κατακλυστεί, θα ήταν το «ισοδύναμο της ποινής του θανάτου», προειδοποίησε χθες Σάββατο βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο οργανισμός «καταδικάζει σθεναρά τις ισραηλινές διαταγές, που επαναλήφθηκαν, να εκκενωθούν 22 νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται πάνω από 2.000 ασθενείς στη βόρεια Γάζα», υπογραμμίζοντας πως με δεδομένο τον κορεσμό των δομών υγείας στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «θα ήταν το ισοδύναμο της ποινής του θανάτου».
«Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός ασθενών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική καταστροφή και την καταστροφή της δημόσιας υγείας σε εξέλιξη», τόνισε ο ΠΟΥ.
Αναφέρθηκε σε βαριά άρρωστους, σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή μηχανήματα αιμοδιάλυσης, σε νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες, έγκυες με επιπλοκές, που «κινδυνεύουν να υποστούν άμεση επιδείνωση της κατάστασής τους ή να πεθάνουν, αν υποχρεωθούν να μετακινηθούν ή να στερηθούν τις κρίσιμες φροντίδες που τους παρέχονται κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής τους».
Το υγειονομικό προσωπικό στη βόρεια Γάζα έχει βρεθεί αντιμέτωπο με «σπαρακτικές επιλογές», να εγκαταλείψει τους ασθενείς, να τους εκθέσει σε θανάσιμο κίνδυνο μετακινώντας τους ή να θέσει σε κίνδυνο και τη δική του ζωή μένοντας στο πλευρό τους, υπογράμμισε.
«Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας επέλεξαν να παραμείνουν και να τιμήσουν τον όρκο» του Ιπποκράτη που έχουν δώσει, να «μη βλάψουν», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΟΥ.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν το Ισραήλ να δείξει «στοιχειώδη ανθρωπιά» στη Γάζα
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) απηύθυναν χθες Σάββατο έκκληση στις αρχές του Ισραήλ να «επιδείξουν την πλέον στοιχειώδη ανθρωπιά» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «τόσο παράλογη, όσο και αφόρητη».
«Καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασυγκράτητα τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και μια εβδομάδα, απευθύνουμε πλέον έκκληση να δείξει την πλέον στοιχειώδη ανθρωπιά», τόνισε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας, η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, σε δελτίο Τύπου της οργάνωσης.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την τύχη ανθρώπων που αδυνατούν να μετακινηθούν, όπως οι τραυματίες, οι άρρωστοι, το νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν φόβοι ότι θα αφανιστούν, με δεδομένες τις δηλώσεις των ισραηλινών στρατιωτικών αρχών», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της MSF Γαλλίας ζήτησε ακόμη όσοι κάτοικοι του θύλακα θέλουν, να επιτραπεί να φύγουν από την πολιορκημένη περιοχή, που υποβάλλεται σε αποκλεισμό από το 2007, να πάνε στη γειτονική Αίγυπτο.
«Η προσταγή σε σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να μετακινηθούν μέσα σε μερικές ώρες σε περιοχές όπου ήδη υπήρχε υπερπληθυσμός και επισφαλής πρόσβαση στα τρόφιμα, στο νερό και στην ιατρική περίθαλψη είναι τόσο παράλογη, όσο και αφόρητη», έκρινε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας.
Η οργάνωση ζητεί να υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας και να κηρύσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατάπαυση του πυρός. «Ζητούμε επίσης οι άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν να μπορούν να το κάνουν από το σημείο διέλευσης στη Ράφα», τόνισε.
Στη Ράφα βρίσκεται το μοναδικό σημείο εξόδου από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Όμως η διέλευση προς την Αίγυπτο εμποδίζεται συχνά από κλεισίματα και την ανάγκη να εξασφαλιστούν διάφορες άδειες. Η διέλευση παραμένει κλειστή τις τελευταίες ημέρες.
Η MSF σημείωσε πως μεγάλο μέρος των ομάδων της στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρθηκε στο νότιο τμήμα του θύλακα.
e-prologos.gr