Όχι μόνο στο Σινά, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών «ιδιαίτερα την Ελλάδα» (sic) σχεδιάζουν να μετεγκαταστήσουν τους Παλαιστίνιους της Γάζας οι Ισραηλινοί, σύμφωνα με μυστικό έγγραφο που αποκάλυψε το ισραηλινό διαδικτυακό μέσο mekomit.co.il και του οποίου την ύπαρξη αναγνώρισαν οι ισραηλινές αρχές.
Ειδικότερα, το έγγραφο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «αξιοποιηθούν» στην κίνηση αυτή, έτσι ώστε να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο να δεχθεί τους κατοίκους της Γάζας και «να αξιοποιήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ισπανία και τον Καναδά».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο παρουσιάζει και το σχετικό ντοκουμέντο, πρόκειται για επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ, το οποίο συνιστά στους μηχανισμούς ασφαλείας της χώρας, να εκδιώξουν όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και να τους στείλουν στο Βόρειο Σινά, «ως η προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των τριών εναλλακτικών που προσφέρει σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα τέλος του πολέμου».
Ο διωγμός ως «επιθυμητό αποτέλεσμα του πολέμου»
Το έγγραφο συνιστά στο Ισραήλ να ενεργήσει «για να εκκενώσει τον πληθυσμό της Γάζας στο Σινά» κατά τη διάρκεια του πολέμου:
Να δημιουργήσει «πόλεις» από σκηνές στο βόρειο Σινά, που θα φιλοξενήσουν τον εκτοπισμένο πληθυσμό και στη συνέχεια «να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη πολλών χιλιομέτρων εντός της Αιγύπτου και να μην επιτρέψει στον πληθυσμό να επιστρέψει σε δραστηριότητα ή διαμονή κοντά στα ισραηλινά σύνορα».
Ταυτόχρονα, διάφορες χώρες και πρωτίστως οι ΗΠΑ, πρέπει να αξιοποιηθούν για να εφαρμόσουν το σχέδιο.
Το δεκασέλιδο έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και φέρει το λογότυπο του Υπουργείου Πληροφοριών με επικεφαλής την υπουργό Gila Gamliel του κόμματος Likud.
Αξιωματούχος του Υπουργείου Πληροφοριών επιβεβαίωσε στην «Local Talk» ότι πρόκειται για αυθεντικό έγγραφο, το οποίο διανεμήθηκε στο σύστημα ασφαλείας για λογαριασμό της Διεύθυνσης Πολιτικής του υπουργείου και «δεν έπρεπε να φτάσει στα μέσα ενημέρωσης».
Το έγγραφο συνιστά κατηγορηματικά και ρητά τη μεταφορά αμάχων από τη Γάζα ως το «επιθυμητό αποτέλεσμα του πολέμου».
Το σχέδιο μεταφοράς χωρίζεται σε διάφορες φάσεις:
- Σε πρώτη φάση, ο πληθυσμός στη Γάζα πρέπει να «εκκενωθεί προς τα νότια», ενώ τα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας θα επικεντρωθούν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.
- Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η χερσαία εισβολή στη Γάζα, η οποία θα οδηγήσει στην κατάληψη ολόκληρης της Λωρίδας, από βορρά προς νότο, και «καθαρισμό των υπόγειων αποθηκών από τους μαχητές της Χαμάς».
- Ταυτόχρονα με την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, οι πολίτες της Γάζας θα μετακινηθούν στο αιγυπτιακό έδαφος, θα εγκαταλείψουν τη Λωρίδα και δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν μόνιμα σε αυτήν.
«Είναι σημαντικό να αφήσουμε τις λωρίδες κυκλοφορίας προς το νότο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να επιτραπεί η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού προς τη Ράφα», αναφέρει το έγγραφο.
«Θέλημα του Αλλάχ να χάσετε τη γη σας»
Σύμφωνα με στέλεχος του Υπουργείου Πληροφοριών, το προσωπικό του υπουργείου βρίσκεται πίσω από αυτές τις συστάσεις.
Η πηγή τόνισε ότι οι μελέτες του υπουργείου «δεν βασίζονται σε στρατιωτικές πληροφορίες» και χρησιμοποιούνται μόνο ως βάση για συζητήσεις στην κυβέρνηση.
Στο έγγραφο, προτείνεται να προωθηθεί μια ειδική εκστρατεία για τους πολίτες στη Γάζα που «θα τους παρακινήσει να συμφωνήσουν με το σχέδιο» και θα τους κάνει να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους.
«Τα μηνύματα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από την απώλεια της γης, δηλαδή να καταστήσουν σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα επιστροφής στα εδάφη που θα καταλάβει το Ισραήλ στο εγγύς μέλλον, είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι.
«Η εικόνα θα πρέπει να είναι “Ο Αλλάχ φρόντισε να χάσεις αυτή τη γη εξαιτίας της ηγεσίας της Χαμάς – δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μετακομίσεις σε άλλο μέρος με τη βοήθεια των μουσουλμάνων αδελφών σου”, αναφέρει το έγγραφο.
Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη βρόμικη δουλειά
Επιπλέον, αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί μιας προπαγανδιστικής εκστρατείας με στόχο τον δυτικό κόσμο «με τρόπο που να μην υποκινεί και να αμαυρώνει το Ισραήλ», στην οποία η απέλαση του πληθυσμού από τη Γάζα θα παρουσιάζεται ως μια «ανθρωπιστικά αναγκαία κίνηση και θα λάβει την υποστήριξη του κόσμου γιατί θα οδηγήσει σε «λιγότερα θύματα στον άμαχο πληθυσμό σε σύγκριση με τον αναμενόμενο αριθμό απωλειών».
Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αξιοποιηθούν στην κίνηση έτσι ώστε να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο να δεχθεί τους κατοίκους της Γάζας και να αξιοποιήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ισπανία και τον Καναδά, να βοηθήσουν στην αποδοχή παλαιστινιακού πληθυσμού.
Ο σκληρός ακροδεξιός πυρήνας πίσω από τα σχέδια του διωγμού
Το υπουργείο Πληροφοριών είπε ότι το έγγραφο δεν διανεμήθηκε μέσω του υπουργείου σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά μόνο στην ισραηλινή κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Την περασμένη εβδομάδα, το “Meshgav Institute”, ένα δεξιό ερευνητικό ινστιτούτο με επικεφαλής τον Meir Ben Shabat, στενό συνεργάτη του Νετανιάχου και πρώην επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, δημοσίευσε ένα έγγραφο θέσης που ζητούσε ομοίως την αναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού Γάζα στο Σινά.
Το ινστιτούτο διέγραψε πρόσφατα τη δημοσίευση από το Twitter αφού προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις.
Είναι ενδιαφέρον ότι η διαγραμμένη μελέτη γράφτηκε από τον Amir Weitman, ακτιβιστή στο Likud, και σύμφωνα με στοιχεία, επίσης συνεργάτη του υπουργού Gila Gamaliel στο Υπουργείο Πληροφοριών.
Haaretz / Εκτοπισμό Παλαιστινίων της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά μεταπολεμικά, προωθεί το Ισραήλ
Ο Γουάιτμαν πήρε πρόσφατα συνέντευξη από το μέλος της Κνεσέτ, Άριελ Κέλνερ του Likud, ο οποίος του είπε ότι «η λύση που προτείνετε, η μεταφορά του πληθυσμού στην Αίγυπτο, είναι μια λογική και επιθυμητή λύση».
Και αυτή δεν είναι η μόνη σύνδεση μεταξύ του Λικούντ, του Υπουργείου Πληροφοριών και του δεξιού ερευνητικού ινστιτούτου: πριν από περίπου ένα μήνα, το Υπουργείο Πληροφοριών δεσμεύτηκε να μεταφέρει περίπου ένα εκατομμύριο σέκελ από τον προϋπολογισμό του στο “Ινστιτούτο Meshgav”. ώστε να διεξάγει γι’ αυτήν έρευνα σε αραβικές χώρες.
Εάν το «Ινστιτούτο Mashgav» συμμετείχε στη σύνταξη του εγγράφου μεταφοράς του Υπουργείου Πληροφοριών, το λογότυπό του, τουλάχιστον, δεν εμφανίζεται στο έγγραφο.
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Πληροφοριών δήλωσαν ότι αυτή ήταν μια ανεξάρτητη μελέτη από το τμήμα πολιτικής του Υπουργείου, χωρίς συνεργασία με εξωτερικό μέρος, αλλά επιβεβαίωσαν ότι άρχισαν πρόσφατα να συνεργάζονται με το “Ινστιτούτο Meshgav” και τόνισαν ότι συνεργάζονται με διάφορα ερευνητικά ιδρύματα με διαφορετικά πολιτικές ατζέντες. Δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση από το «Ινστιτούτο Mashgav».
Και εδώ υπάρχει μια άλλη σύνδεση: το έγγραφο του Υπουργείου Πληροφοριών διέρρευσε για πρώτη φορά σε μια μικρή εσωτερική ομάδα δεξιών ακτιβιστών στο WhatsApp, οι οποίοι προωθούν, μαζί με τον Amir Weitman του Likud, ένα λόμπι για την επανίδρυση του Ισραηλινοί εποικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και μεταφορά στους Παλαιστίνιους πολίτες που ζουν εκεί.
Σύμφωνα με έναν από αυτούς τους ακτιβιστές, το έγγραφο από το Υπουργείο Πληροφοριών έφτασε σε αυτούς με τη μεσολάβηση «μέλους του Likud» και η δημόσια διανομή του σχετίζεται με μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν «το κοινό στο Ισραήλ είναι έτοιμο να δεχτεί ιδέες μετεγκατάστασης από τη Γάζα».
Το δημοσίευμα εκτιμά ότι οι πιθανότητες εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου, που ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση της Γάζας, είναι μηδενικές από πολλές απόψεις.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε πρόσφατα ότι αντιτίθεται σθεναρά στο άνοιγμα του περάσματος της Ράφα προκειμένου να απορροφηθεί άμαχος πληθυσμός από τη Γάζα.
Είπε ότι ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα στο Σινά θα απειλήσει την ισραηλινή ειρήνη με την Αίγυπτο και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε ισραηλινές επιθέσεις στο αιγυπτιακό έδαφος.
Ο ίδιος ο Αλ Σίσι πρότεινε , ωστόσο, πριν από αρκετά χρόνια την επέκταση του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας στο Σινά και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εκεί, πρόταση που απορρίφθηκε από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Ένα σχέδιο με παρόμοιο πνεύμα παρουσιάστηκε και στο παρελθόν από άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους και επίσης δεν ωρίμασε σε πραγματική συζήτηση.
Σε σχέση με αυτή τη δυσκολία, το έγγραφο αναφέρει ότι η Αίγυπτος θα έχει «υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου να επιτρέπει τη διέλευση πληθυσμού» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συμβάλουν στην κίνηση ασκώντας «πίεση στην Αίγυπτο, την Τουρκία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα να συμβάλουν στην πρωτοβουλία είτε σε πόρους είτε στην αποδοχή εκτοπισθέντων».
Στο έγγραφο, προτείνεται η διεξαγωγή μιας ειδικής δημόσιας εκστρατείας που θα απευθύνεται στον αραβικό κόσμο, σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, η Λιβύη και η Τυνησία, με το «μήνυμα της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους αδελφούς και την αποκατάστασή τους».
«Η πιο επικίνδυνη εναλλακτική»: ένα παλαιστινιακό κράτος
Το έγγραφο παρουσιάζει δύο άλλες εναλλακτικές λύσεις σχετικά με τους πολίτες της Γάζας την επομένη του πολέμου. Το πρώτο είναι να η κυριαρχία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και το δεύτερο είναι να αναπτυχθεί μια εναλλακτική λύση στη Χαμάς.
Και οι δύο εναλλακτικές, υποστηρίζεται, δεν είναι επιθυμητές από στρατηγικής και ασφάλειας για το Κράτος του Ισραήλ και δεν θα παράσχουν επαρκώς αποτρεπτικό μήνυμα, ειδικά στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Οι συντάκτες της μελέτης υποστήριξαν ότι η έλευση της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα είναι η «πιο επικίνδυνη εναλλακτική» από τις τρεις, γιατί θα μπορούσε «να οδηγήσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».
Το έγγραφο υποστηρίζει ότι ένα μοντέλο ισραηλινής στρατιωτικής διακυβέρνησης και πολιτικής διακυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως υπάρχει στη Δυτική Όχθη, αναμένεται να αποτύχει στη Γάζα. «Δεν υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί μια αποτελεσματική στρατιωτική κατοχή στη Γάζα μόνο με βάση μια στρατιωτική παρουσία και χωρίς εποικισμό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μια εσωτερική ισραηλινή και διεθνής απαίτηση για απόσυρση».
Οι συντάκτες του εγγράφου πρόσθεσαν ότι σε μια τέτοια κατάσταση το Κράτος του Ισραήλ «θα θεωρείται αποικιοκρατική δύναμη με στρατό κατοχής… παρόμοια με την κατάσταση σήμερα, μόνο χειρότερη».
Η τελευταία εναλλακτική, ο σχηματισμός τοπικής αραβικής ηγεσίας για να αντικαταστήσει τη Χαμάς, δεν είναι επιθυμητή σύμφωνα με όσα γράφονται στο έγγραφο, επειδή δεν υπάρχουν τοπικά κινήματα αντιπολίτευσης στη Χαμάς και η νέα ηγεσία μπορεί να είναι πιο ριζοσπαστική.
Τέλος, υποστηρίζεται ότι εάν ο πληθυσμός της Γάζας παραμείνει στη Λωρίδα θα υπάρξουν «πολλοί αραβικοί θάνατοι» κατά την αναμενόμενη κατοχή της Γάζας, και αυτό θα βλάψει τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ ακόμη περισσότερο από την απέλαση του πληθυσμού. Για όλους αυτούς τους λόγους, η σύσταση του Υπουργείου Πληροφοριών είναι να προωθηθεί η μόνιμη μεταφορά όλων των πολιτών από τη Γάζα στο Σινά.
πηγή: tvxs.gr
e-prologos.gr