H Γάζα χάνει την επαφή με τον έξω κόσμο, με την ενέργεια που τροφοδοτεί το δίκτυο τηλεπικοινωνιών να εξασθενεί διαρκώς. Το οποίο σημαίνει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επικοινωνήσουμε τις ιστορίες των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό της. 
Την Τετάρτη συνέβη το ανείπωτο, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν στο νοσοκομείο Al Shifa, όπου περιθάλπονταν εκατοντάδες ασθενείς, και χιλιάδες κυνηγημένοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο.
Πλήθος ανθρώπων παρακολουθούσε έντρομο τα τεκταινόμενα στο Al Shifa, με το ένα πρόωρο νεογνό μετά το άλλο να χάνουν τη μάχη με τη ζωή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, καθώς έλειπαν τα αναγκαία καύσιμα για να παραμείνουν ενεργές οι γεννήτριες.
Το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας – για να μην αναφερθούμε στα φάρμακα – σημαίνει ακόμα ότι οι καρκινοπαθείς ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απελπιστική προοπτική. Όπως άλλωστε και οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από συστηματική αιμοκάθαρση, αλλά και βρέφη σε θερμοκοιτίδες στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Γάζας, που χρειάζονται βοήθεια για ν’ ανασάνουν και ν’ ανανήψουν.
 
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι επιδρομές σε νοσοκομεία είναι θεμιτές, γιατί πρόκειται εν τοις πράγμασι για επιθέσεις σε “πράκτορες της Χαμάς” που κρύβονται στο εσωτερικό τους. Το διεθνές δίκαιο όμως προστατεύει τα νοσοκομεία, εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες ουδόλως εμπίπτει το Al Shifa. Προκύπτει στη βάση αυτή το ερώτημα, σε ποιούς ακριβώς απευθύνεται το Ισραήλ;
 
Κι ενώ η διεθνής κοινότητα αρχίζει επιτέλους να μιλάει ανοιχτά και ολοένα πιο δυναμικά για την στοχοποίηση αμάχων και υγειονομικών εγκαταστάσεων, αποτίουμε φόρο τιμής στους Ινδονήσιους εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές, που επέλεξαν να παραμείνουν μέχρι τέλους στο πλάι των Παλαιστίνιων συναδέλφων τους.
Φωτογραφία από το Al Shifa, όπου στις στήλες του εβδομαδιαίου προγράμματος, ένας γιατρός έγραψε: “ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ, Θ’ ΑΦΗΓΗΘΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΜΑΣ”.
Αν η Γάζα ήταν η πόλη σας, αναλογίζεστε σε ποιο βαθμό και έκταση θα είχε καταστραφεί από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς; Αντιστοιχήσαμε τη Γάζα με κάμποσες διεθνείς πρωτεύουσες. 
Αν π.χ. στη θέση της Γάζας ήταν η Νέα Υόρκη (η Νέα Υόρκη έχει περίπου διπλάσια έκταση από τη Γάζα), τότε μετά τους βομβαρδισμούς ένα μεγάλο μέρος του Μανχάτταν θα είχε ισοπεδωθεί εντελώς.   
Πώς μπορεί να γίνει αντιληπτός τόσος πόνος; Ένα χαρούμενο νήπιο που είχε αρχίσει μόλις να κάνει τα πρώτα του βήματα πριν από μερικές εβδομάδες, βρέθηκε θαμμένο κάτω από τόννους συντρίμμια, ενόσω το σπίτι της βομβαρδιζόταν από τους Ισραηλινούς στη μέση της νύχτας. Η έγκυος μητέρα της στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της, νεκρή κι αυτή, όπως και τα δίδυμα που κυοφορούσε, κι αγωνίζονταν να γεννηθούν όταν έπεσε η βόμβα.
Ο πατέρας της επίσης νεκρός. Οι παππούδες της, οι θείοι και οι θείες της, τα ξαδέρφια της, όλα νεκρά. Η Μελίσσα έμεινε με τη μόνη θεία που επέζησε, με το κορμί παράλυτο και πόνο.
Υπάρχει ένας άντρας στο νοσοκομείο “Μάρτυρες του Αλ Ακσά” στο Ντέιρ Ελ-Μπαλάχ, και η δουλειά του τα τελευταία 15 χρόνια έγκειται στο να σκεπάζει τις σορούς των ανθρώπων που πέθαναν εκεί.
Ο Αμπού Σαμπέρ μας είπε κλαίγοντας, ότι η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συγκριθεί με τον όγκο των φρικτά ακρωτηριασμένων σωμάτων που αντικρίζει τώρα.
Μοιραζόμαστε μαζί σας, τέλος, την έκκληση μιας δασκάλας, που ψάχνει με αγωνία σε καθημερινή βάση, να βρει ποιά από τα παιδιά της τής 5ης τάξης, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το