Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξουν διαφορετικά είδη τιμολόγησης ρεύματος, με διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τον τύπο χρέωσης, στους λογαριασμούς σπιτιών και επιχειρήσεων. Με το ίδιο σκεπτικό της ατομικής ευθύνης ο καταναλωτής αυτή τη φορά έρχεται να διαλέξει «ελεύθερα» σε ποιο πρόγραμμα τιμολόγησης θα ενταχθεί. Κατά συνέπεια όταν θα κληθεί να πληρώσει τα υπέρογκα ποσά δεν θα φταίει η κυβέρνηση, αλλά η κακή επιλογή τιμολογίου που έκανε.
Έτσι χώρισε σε χρώματα τις χρεώσεις. Η μία κατηγορία τιμολογίων θα είναι τα σταθερά τιμολόγια (μπλε χρώμα). Δηλαδή, ένα τιμολόγιο για έναν χρόνο στο οποίο η τιμή θα είναι γνωστή αλλά θα είναι και η υψηλότερη. Αναγκάζοντας τον καταναλωτή να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη για να ανταποκριθεί στην πληρωμή του ρεύματος, στην προσπάθειά του να αποφύγει τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Η δεύτερη κατηγορία θα είναι η λεγόμενη δυναμική (πορτοκαλί χρώμα). Σε αυτά τα τιμολόγια περιλαμβάνονται εκείνα των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χοντρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της μέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη «έξυπνου» μετρητή, του οποίου το κόστος θα φορτωθεί στα νοικοκυριά.
Η τρίτη κατηγορία θα είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, ή αλλιώς το λεγόμενο κυμαινόμενο (κίτρινο χρώμα). Στο οποίο ο καταναλωτής δεν θα γνωρίζει την τιμή του επόμενου μήνα. Εισάγοντας έτσι τη νοοτροπία τζόγου και χρηματιστηρίου. Μιας και αναγκάζει τον καταναλωτή να μαντέψει τη συμπεριφορά του χρηματιστηρίου ενέργειας και να τζογάρει για την τιμή του νέου μήνα, προσπαθώντας να πετύχει αυτή που θα τον συμφέρει.
Τέλος στην κατηγορία πράσινο τιμολόγιο θα μεταπέσουν, αυτομάτως, την 1η Γενάρη 2024 όσοι δεν έχουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον πάροχό τους ή και δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο έως την 31η Δεκέμβρη 2023. Η τελική τιμή θα ανακοινώνεται την πρώτη μέρα του μήνα κατανάλωσης, ακόμα και αν αυτή πέφτει μέσα σε σαββατοκύριακο ή σε αργία. Κάνοντας πιο δύσκολη την ενημέρωση του πολίτη, αλλά κυρίως κρατώντας τον καταναλωτή δέσμιο στον πάροχο μέρες ωσότου καταφέρει να δει και να συγκρίνει τιμές και να μετακινηθεί σε άλλο πάροχο. Μετατρέποντας την καθυστέρηση σε κέρδος για τον πάροχο και την μετακίνηση τελικά σε παραίτηση για τον καταναλωτή. Σύμφωνα δε με όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα πράσινα τιμολόγια δεν αναμένεται να είναι φθηνότερα από τα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια.
Ειδικά για το πράσινο τιμολόγιο η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) θα παρακολουθεί την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, τη διαφάνεια, τις συνθήκες ανταγωνισμού και την εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών. Μάλιστα, στο ΦΕΚ στο άρθρο 3 δίνεται και η σχετική εξίσωση κατά την οποία θα προκύπτει ο ορισμός μηχανισμού διακύμανσης. Μια εξίσωση τόσο πολύπλοκη που είναι αδύνατο να την παρακολουθήσει ο μέσος πολίτης. Και μια παράμετρος που δείχνει την κυβερνητική πρόθεση αφού εξαρτά και πάλι την τιμή του ρεύματος από τον τζόγο στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Παρότι η κυβέρνηση μιλά συνέχεια για μειώσεις στις τιμές του ρεύματος, ειδικά μπροστά στην αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης, η πραγματικότητα αποδεικνύεται αμείλικτη, αφού από τη μια οι τιμές που ανακοίνωσαν οι 15 προμηθευτές Ενέργειας για τον μήνα Νοέμβριο είναι αυξημένες από 9% έως 50%, χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΔΕΗ, που παρέχει οικιακό ρεύμα σε 6 στα 10 νοικοκυριά και ανέβασε κατά 9,6% το τιμολόγιο του Νοεμβρίου. Ενώ από την άλλη, στο επόμενο διάστημα θα δούμε και τα αυξημένα τέλη για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς.
Στόχος του νέου συστήματος είναι να παγιοποιηθεί το αγαθό του ρεύματος σε προϊόν χρηματιστηρίου και τζόγου ώστε να βγάλουν οι όμιλοι της Ενέργειας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος από την πώληση της Ενέργειας και όχι να ελαφρύνει το κόστος του ρεύματος για τους πολίτες. Αυξάνοντας και με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τα οικονομικά αδιέξοδα του λαού μας.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr