Στο τέλος του 2023 και στην αρχή του 2024 πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο δύο ιδιαίτερης σημασίας πολιτικές εκδηλώσεις με θέμα τη διπλωματία.
Στις 27-28 Δεκέμβρη έγινε η Κεντρική Διάσκεψη για τις Εργασίες Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε σημαντική ομιλία. Στη διάσκεψη προήδρευσε ο Πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ και συμμετείχαν σειρά υψηλόβαθμων κυβερνητικών, κομματικών και διπλωματικών αξιωματούχων της ρεβιζιονιστικής κινεζικής ηγεσίας. Σκοπός ήταν η αποτίμηση των προηγούμενων χρόνων, από το 18ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚ Κίνας που πραγματοποιήθηκε το 2012 και την χάραξη πορείας για το μέλλον.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, ο Κινέζος πρόεδρος «παρουσίασε μια συστηματική ανασκόπηση των ιστορικών επιτευγμάτων και της πολύτιμης εμπειρίας της διπλωματίας μεγάλων χωρών με κινεζικά χαρακτηριστικά στη νέα εποχή, έδωσε μια βαθιά έκθεση στο διεθνές περιβάλλον και την ιστορική αποστολή του εξωτερικού έργου της Κίνας στο νέο ταξίδι και έκανε ολοκληρωμένα σχέδια για το εξωτερικό έργο της Κίνας για την παρούσα και την επόμενη περίοδο».

Στο διανθισμένο με μπόλικη «σοσιαλιστική» δημαγωγία και λιβανιστήρι στη «σκέψη» του Σι Τζινπίνγκ ανακοινωθέν αποτυπώθηκαν τα δέκα ιστορικά επιτεύγματα και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Κίνας. Σύμφωνα με τη ρεβιζιονιστική ηγεσία της Κίνας:
1ο) Ανοίχθηκαν νέες προοπτικές στη θεωρία και την πρακτική της διπλωματίας της Κίνας παρέχοντας τη θεμελιώδη κατευθυντήρια γραμμή για την προώθηση της «διπλωματίας μεγάλων χωρών» με κινεζικά χαρακτηριστικά. 2ο) Δημιουργήθηκε η εικόνα μιας μεγάλης χώρας βέβαιης, με αυτοπεποίθηση, ανοιχτής και χωρίς αποκλεισμούς με παγκόσμιο όραμα. 3ο) Υποστηρίχθηκε η οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. 4ο) Ακολουθήθηκε η στρατηγική καθοδήγηση της «διπλωματίας του αρχηγού κράτους» με έναν ολοένα πιο σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. 5ο) Υιοθετήθηκε μια ολιστική προσέγγιση στις σχέσεις με όλα τα μέρη, με σκοπό την προώθηση της δυναμικής των μεγάλων χωρών που χαρακτηρίζει την ειρηνική συνύπαρξη, τη συνολική σταθερότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη. 6ο) Επεκτάθηκε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διάταξη και σχηματίστηκε ένα ευρύ φάσμα και υψηλής ποιότητας παγκόσμιο δίκτυο συνεργασιών. 7ο) Προωθήθηκε η συνεργασία «μία ζώνη, ένας δρόμος»-Belt and Road Initiative, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας στον κόσμο. 8ο) Επιδιώχθηκε τόσο η ανάπτυξη όσο και η διασφάλιση της ασφάλειας. Υποστηρίχθηκαν αποτελεσματικά η κυριαρχία, η ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας. 9ο) Η Κίνα πήρε ενεργό μέρος στην παγκόσμια διακυβέρνηση και έδειξε τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος και τάξης και 10ο) ενισχύθηκε η κεντρική, ενοποιημένη ηγεσία της ΚΕ του ΚΚΚ και έγινε μεγαλύτερος συντονισμός στο εξωτερικό έργο της Κίνας.

Ακόμη στο κείμενο επισημαίνεται ότι ο κινεζικός ιμπεριαλισμός στο «ταξίδι» του για την αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας είδε «ισχυρούς ανέμους και ασταθή νερά» και ξεπέρασε «διάφορες δυσκολίες και προκλήσεις στο εξωτερικό έργο της Κίνας». Άνοιξε «νέες προοπτικές στη διπλωματία μεγάλων χωρών με κινεζικά χαρακτηριστικά» και απέκτησε «πολύ μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία και πρωτοβουλία στη διπλωματία» του. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν «η Κίνα έχει γίνει μια υπεύθυνη μεγάλη χώρα με ενισχυμένη διεθνή επιρροή, ισχυρότερη ικανότητα να καθοδηγεί νέες προσπάθειες και μεγαλύτερη ηθική απήχηση.»

Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων ήταν «ότι η μεγάλη μεταμόρφωση επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο. Οι αλλαγές του κόσμου, της εποχής μας και ιστορικής σημασίας ξεδιπλώνονται όσο ποτέ άλλοτε και ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο αναταράξεων και μετασχηματισμών». Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι καθήκον της Κίνας είναι «να επωμιστεί την ευθύνη ως μεγάλης χώρας» και να συνεχίσει το «μαχητικό πνεύμα» στη διπλωματία απορρίπτοντας όλες τις πράξεις πολιτικής ισχύος και εκφοβισμού.
Στη Διάσκεψη επισημάνθηκε ακόμη ότι, «δεδομένης της σειράς σημαντικών ζητημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, η Κίνα ζητά έναν ισότιμο και τακτοποιημένο πολυπολικό κόσμο και μια οικουμενικά επωφελή και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική παγκοσμιοποίηση. Ένας ισότιμος και τακτοποιημένος πολυπολικός κόσμος είναι αυτός στον οποίο όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους, αντιμετωπίζονται ως ίσες, ο ηγεμονισμός και η πολιτική ισχύος απορρίπτονται και η δημοκρατία προωθείται πραγματικά στις διεθνείς σχέσεις».
Μια βαθιά αντιμαρξιστική, αντιλενινιστική, αντιμαοϊκή θεώρηση των διεθνών σχέσεων, στην εποχή του ιμπεριαλισμού, που μαζί με τις κορώνες για τον «σοσιαλισμό» με κινεζικά χαρακτηριστικά, το «κοινό» καλό και το «κοινό» μέλλον για τη ανθρωπότητα, τη διαρκή ειρήνη, την κοινή ευημερία κλπ απευθύνονται για προπαγανδιστικούς σκοπούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Κίνας.
Οι επικεφαλής του κινεζικού ρεβιζιονισμού επιδιώκουν, απ’ τη μια, να εκτονώσουν τις εργατολαϊκές αντιδράσεις για τη σκληρή καπιταλιστική πολιτική που εφαρμόζουν στο εσωτερικό πουλώντας ξεφτισμένα «σοσιαλιστικά» οράματα. Απ’ την άλλη, θέλουν να μασκαρέψουν το αρπακτικό πρόσωπο του κινεζικού ιμπεριαλισμού, εμφανιζόμενοι ως τα «περιστέρια» της ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας. Σε αντιπαραβολή με την αιμοσταγή ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν δυσαρέσκειες και ρήγματα ώστε να προσδέσουν στο άρμα τους νέες χώρες και λαούς, ιδιαίτερα του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου.

Λίγες μέρες μετά απ’ αυτό το γεγονός, στις 9 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα το Σεμινάριο Διεθνούς Κατάστασης και Διπλωματίας της Κίνας για το 2023. Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία τους ο Κινέζος ΥΠΕΞ και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚΚ, Γουάνκ Γι.

Στην ομιλία του, εξειδικεύοντας τα συμπεράσματα της Διάσκεψης, χαρακτήρισε το 2023 «έτος της εξερεύνησης και της συγκομιδής για τη διπλωματία της Κίνας». Τόνισε ότι «τον περασμένο χρόνο, αντιμετωπίζοντας μεγάλα ζητήματα που αφορούν το μέλλον και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας και του κόσμου, η κινεζική διπλωματία στάθηκε πάντα στο πλευρό της ιστορικής ορθότητας και προόδου, λαμβάνοντας αποφάσεις που έχουν αντέξει στη δοκιμασία της πρακτικής και του χρόνου». Παρουσίασε τα έξι σημαντικότερα σημεία της διπλωματίας της Κίνας το 2023, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας του αρχηγού κράτους, της οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και του τρίτου Φόρουμ της πρωτοβουλίας «μία ζώνη, ένας δρόμος» για τη διεθνή συνεργασία. Ακόμη την επέκταση των BRICS με τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία (η Αργεντινή υπαναχώρησε μετά την εκλογή νέου προέδρου), τη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας και την ιστορική συμφιλίωση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Σχετικά με τη «διπλωματία αρχηγού κράτους», ο Κινέζος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ο Πρόεδρος Σι ηγήθηκε προσωπικά και συμμετείχε σε δύο μεγάλα διπλωματικά γεγονότα, παρακολούθησε τρεις πολυμερείς συνόδους κορυφής, πραγματοποίησε τέσσερις σημαντικές επισκέψεις και πραγματοποίησε πάνω από 100 συναντήσεις, καθώς και συνομιλίες μέσω συνδέσμων βίντεο και τηλεφωνικές κλήσεις.

Όσον αφορά τις σχέσεις με άλλες μεγάλες χώρες και παγκόσμιους παίκτες, υπό τη στρατηγική καθοδήγηση της διπλωματίας αρχηγού κράτους, η Κίνα το 2023 συνέχισε να βλέπει μια βαθύτερη σχέση με τη Ρωσία, ενώ οι δεσμοί της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν προχωρήσει προς τη σταθερότητα. «Αυτά τα κυριότερα σημεία δείχνουν ξεχωριστά κινεζικά χαρακτηριστικά, στυλ και ήθος και μιλούν για την ενισχυμένη διεθνή επιρροή της Κίνας, την ισχυρότερη ικανότητα να καθοδηγεί νέες προσπάθειες και τη μεγαλύτερη ηθική έλξη στη νέα εποχή», είπε ο Γουάνγκ Γι.
Δείχνοντας τον δρόμο για το 2024 ο Κινέζος ΥΠΕΞ, τόνισε ότι «μαζί με άλλες χώρες, θα επωμιστούμε τις ευθύνες των καιρών, θα εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Έτος φιλίας Κίνας – ΛΔ Κορέας το 2024
Αυτό ανακοίνωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών κατά την ανταλλαγή των ευχετήριων πρωτοχρονιάτικων μηνυμάτων τους, με αφορμή και την 75η επέτειο των διμερών διπλωματικών σχέσεων.
Στο μήνυμά του ο Σι Τζινπίνγκ έκανε αναφορά στους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών που σφυρηλατήθηκαν από την παλαιότερη επαναστατική ηγεσία των δύο κομμάτων που «τσιμεντώθηκε στην επαναστατική πάλη», δείγμα της απήχησης που τα επαναστατικά ιδανικά έχουν στους δύο λαούς αλλά και την καπηλεία που γίνεται από τη ρεβιζιονιστική ηγεσία της Κίνας.

Επίσης τόνισε ότι οι «δύο πλευρές διατήρησαν στενή στρατηγική επικοινωνία, εμβάθυναν την πρακτική συνεργασία, ενίσχυσαν τον συντονισμό και τη συνεργασία σε πολυμερείς διεθνείς υποθέσεις, προώθησαν τη συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΛΔΚ, διασφάλισαν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και διατήρησαν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Στη νέα εποχή το «ΚΚΚ και η κινεζική κυβέρνηση έβλεπαν πάντα τις σχέσεις Κίνας-ΛΔΚ από στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική και είναι η ακλόνητη πολιτική της Κίνας να διατηρήσει, να εδραιώσει και να αναπτύξει τη μακροχρόνια φιλική και συνεργατική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Κιμ Γιονκ Ουν, από τη μεριά του, σημείωσε «ότι το 2024 είναι μια σημαντική χρονιά που σηματοδοτεί την 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της ΛΔΚ και της Κίνας» καθώς «η διεθνής κατάσταση υποβάλλεται σε πολύπλοκες αλλαγές». Τόνισε πώς «η άθραυστη φιλία ΛΔΚ-Κίνας, που σφυρηλατήθηκε και εδραιώθηκε στον αγώνα για τον σοσιαλισμό, θα φανεί πλήρως φέτος».

«Κύριος εχθρός» η Ν. Κορέα για τη ΛΔ Κορέας
Με την ένταση να αυξάνει στην Κορεατική χερσόνησο, μετά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Ν. Κορέας, ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος αποκάλεσε τη Νότια Κορέα ως τον «κύριο εχθρό» και ζήτησε από τη χώρα του να ενισχύσει τις δυνατότητες αυτοάμυνας. Όπως μετέδωσε το Κεντρικό Πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας (KCNA) οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά την επιθεώρηση μεγάλων εργοστασίων πυρομαχικών. O Kιμ τόνισε ακόμη ότι η ΛΔΚ θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων αυτοάμυνας και του πυρηνικού αποτρεπτικού πολέμου όταν πρόκειται για τις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με το KCNA, ο ηγέτης της ΛΔΚ είπε ότι ήρθε επιτέλους η ιστορική στιγμή που η ΛΔΚ θα πρέπει να ορίσει τη Νότια Κορέα ως «ένα κράτος πιο εχθρικό», έναν χαρακτηρισμό τον οποίο τόνισε ότι η χώρα του πρέπει να θεωρεί «αναπόφευκτη και αμετάκλητη πραγματικότητα», καθώς η Νότια Κορέα «επιδίωξε μια ιστορία φαύλης αντιπαράθεσης, με κατακόκκινα μάτια, για την ανατροπή του καθεστώτος και του κοινωνικού μας συστήματος για σχεδόν 80 χρόνια».

Προειδοποίησε ότι εάν η Νότια Κορέα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ένοπλες δυνάμεις εναντίον της ΛΔΚ ή απειλήσει την κυριαρχία και την ασφάλειά της, η χώρα του δεν θα διστάσει να εξολοθρεύσει τη Ν. Κορέα κινητοποιώντας όλα τα μέσα και δυνάμεις. Σε συνάντηση με τους ανώτατους διοικητές της Βόρειας Κορέας στην Πιονγιάνγκ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Κιμ είπε ότι «δεν θα αναζητήσει πλέον τη συμφιλίωση και την επανένωση με τη Νότια Κορέα», σημειώνοντας την «ανεξέλεγκτη κρίση» που είπε ότι πυροδοτήθηκε από τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το