«Οι συνέπειες επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα θα είναι αληθινά αδιανόητες», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του αμερικανικού παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα – Médecins sans Frontières, MSF, η Αβρίλ Μπενουά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε ψηφιακά, με παρόντες επίσης αντιπροσώπους από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Oxfam, Refugees International και Διεθνή Αμνηστία.

«Εάν διεξαχθεί στρατιωτική επίθεση σε αυτή την τοποθεσία, θα τη μετατρέψει σε νεκροταφείο», είπε αναφερόμενη στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν βρει καταφύγιο κάπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.

«Εκεί είναι συγκεντρωμένες οι τελευταίες εναπομείνασες υπηρεσίες υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας», πρόσθεσε η κυρία Μπενουά. «Η επίθεση στη Ράφα θα σήμαινε στην πραγματικότητα ότι κόβεται η ζωτικής σημασία σύνδεση με ανθρώπους που τα έχουν χάσει όλα εκτός από τη ζωή τους».

Οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακο έχουν καταστήσει «σχεδόν αδύνατη» την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κονάινταϊκ, ο πρόεδρος της ΜΚΟ Refugees International.

«Ο κίνδυνος, αν δεν επιτραπεί μεγάλη ανθρωπιστική επιχείρηση, ανεμπόδιστη και στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας, είναι πως θα ενσκήψει λιμός», πρόσθεσε. Ο κίνδυνος αυτός εγείρεται «όχι εξαιτίας κάποιου φυσικού φαινομένου», αλλά εξαιτίας «της άρνησης, μόνιμης και εσκεμμένης, πάνω απ’ όλα από την κυβέρνηση του Ισραήλ, να επιτρέψει ανθρωπιστική πρόσβαση», τόνισε.

Η Αβρίλ Μπενουά απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, που είναι «η μόνη λύση για να αποφευχθούν νέοι θάνατοι και νέα δεινά στη Γάζα», την ημέρα που οι ΗΠΑ πρόβαλαν -για τρίτη φορά από την 7η Οκτωβρίου- βέτο σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ σημαίνουν τις τελευταίες ημέρες ολοένα πιο έντονα συναγερμό για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, πολιορκημένη και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένη έπειτα από είκοσι εβδομάδες πολέμου, όπου 2,2 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την απειλή να λιμοκτονήσουν, όπως δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ή αλλιώς ο μισός και πλέον πληθυσμός του θύλακα  (2,4 εκατ.), έχουν κατακλύσει τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο· ο αριθμός των πολιτών εκεί εξαπλασιάστηκε από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου καθώς προσέφυγαν σε αυτή εκατοντάδες χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως προσεχώς θα εξαπολυθεί επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το «έσχατο οχυρό» της Χαμάς, όπου ήδη γίνονται καθημερινά αεροπορικοί βομβαρδισμοί, και ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί «ως την ολοκληρωτική νίκη» και ώσπου να απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι.

Η προοπτική επίθεσης στη Ράφα προκαλεί ανησυχία σε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που οι ελπίδες ότι θα κηρυχθεί εκεχειρία σβήνουν.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, έφθασε μολαταύτα την Τρίτη στο Κάιρο για νέες συνομιλίες περί ενδεχόμενης ανακωχής με αιγύπτιους αξιωματούχους.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ άσκησαν το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να μην εγκριθεί απόφαση που αξίωνε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ παρουσίασαν εναλλακτικό σχέδιο απόφασης, αφού άσκησαν το βέτο τους σε αυτό που καταρτίστηκε από το Αλγέρι. Αν και μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση εναντιώνεται συστηματικά στο να χρησιμοποιηθεί ο όρος «κατάπαυση του πυρός», το κείμενο τάσσεται υπέρ αυτού – όχι όμως άμεσα, και υπό όρους.

Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον, έκρινε πως η έγκριση της απόφασης αυτής θα έθετε σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί «παύση» των επιχειρήσεων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων στα χέρια της Χαμάς.

Ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ επέκρινε την «επικίνδυνη» απόφαση των ΗΠΑ. Η Χαμάς είδε «πράσινο φως» στο Ισραήλ για να συνεχίσει να διαπράττει «σφαγές».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) ανέστειλε ξανά την Τρίτη τη διανομή βοήθειας στο βόρειο τμήμα του θύλακα, παραδομένου «στο χάος και τη βία».

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει «καταδίκη σε θάνατο και τον θάνατο 750.000 ανθρώπων», θα οδηγήσει σε «διεθνή καταστροφή», ήταν η αντίδραση της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα, που κάλεσε το ΠΕΠ να «αναθεωρήσει αμέσως αυτή την καταστροφική απόφασή του».

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που συνεχίζει να μην επαρκεί, εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας κυρίως από τη Ράφα μέσω Αιγύπτου, όμως η διανομή της στον βορρά είναι σχεδόν αδύνατη, εξαιτίας των βομβαρδισμών, των εχθροπραξιών και των καταστροφών.

Στο Ισραήλ, οικογένειες ομήρων συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για να απελευθερωθούν οι δικοί τους.

«Καλούμε απελπισμένα αυτούς που παίρνουν αποφάσεις στο Ισραήλ και στον κόσμο ολόκληρο να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις και να τους ξαναφέρουν σπίτι αμέσως», είπε χθες ο Οφρί Μπίμπας, ο αδελφός του οποίου Γιαρντέν απήχθη μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο παιδιά τους.

Φάρμακα που εστάλησαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο συμφωνίας που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας έφθασαν στους ομήρους που τα χρειάζονται, σύμφωνα με τη Ντόχα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το