Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, καθώς στη βόρεια Γάζα οι άνθρωποι υποφέρουν από «καταστροφικά επίπεδα πείνας», προειδοποιεί συνασπισμός οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η κατάσταση ονομάζεται «ανθρωπογενής πείνα», καθώς οι ισραηλινές αρχές εμποδίζουν τις παραδόσεις βοήθειας και 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός της Γάζας, αντιμετωπίζουν λιμό.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κρεμάσει το κεφάλι της από ντροπή γιατί δεν κατάφερε να τη σταματήσει», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο ανώτατος συντονιστής αρωγής του ΟΗΕ, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι όταν κηρύσσεται πείνα, είναι επίσης πολύ. αργά.”
Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της Unrwa -της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες- είπε ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γάζα, όπου επρόκειτο να εργαστεί για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης. Ο Λαζαρίνι είπε ότι οι ισραηλινές αρχές τον εμπόδισαν να εισέλθει στη Γάζα τη Δευτέρα. Η Unrwa, η μεγαλύτερη οργάνωση βοήθειας που δραστηριοποιείται στη Γάζα, συντονίζει φορτηγά βοήθειας που εισέρχονται μέσω των περασμάτων Rafah και Kerem Shalom.
«Αυτή η ανθρωπογενής πείνα μπροστά στα μάτια μας είναι μια κηλίδα για τη συλλογική μας ανθρωπιά», έγραψε ο Lazzarini στο X. «Χάθηκε πάρα πολύς χρόνος, όλες οι χερσαίες διαβάσεις πρέπει να ανοίξουν τώρα. Ο λιμός μπορεί να αποφευχθεί με πολιτική βούληση».
Επίσης τη Δευτέρα, η Oxfam δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές εμποδίζουν «μια αποθήκη γεμάτη διεθνή βοήθεια» να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας.
Τόσο την ένταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο και οι ακραίοι περιορισμοί στην πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα είναι παράγοντες που οδηγούν τον πληθυσμό της σε λιμό μέσα σε λίγους μόνο μήνες.
Τα νότια τμήματα της Γάζας θα αντιμετωπίσουν επίσης κίνδυνο λιμού τους επόμενους μήνες «σε ένα χειρότερο σενάριο». Μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Ράφα, επισημαίνει η IPC (υπηρεσία του ΟΗΕ για τα τρόφιμα), θα αύξανε τα ήδη καταστροφικά επίπεδα πείνας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.
Η IPC είπε ότι η μείωση των προμηθειών σήμαινε ότι «σχεδόν όλα τα νοικοκυριά παραλείπουν γεύματα κάθε μέρα και οι ενήλικες μειώνουν τα γεύματά τους ώστε τα παιδιά να μπορούν να τρώνε».
Στα δύο τρίτα των νοικοκυριών στη βόρεια Γάζα, ανέφερε η έκθεση, «οι άνθρωποι περνούσαν ολόκληρες μέρες και νύχτες χωρίς να φάνε τουλάχιστον 10 φορές τις τελευταίες 30 ημέρες. Στις νότιες επαρχίες, αυτό ισχύει για το ένα τρίτο των νοικοκυριών».
Η Oxfam επισήμανε πώς οι ισραηλινές αρχές «απέρριπταν αυθαίρετα είδη βοήθειας», υποστηρίζοντας ότι ήταν «διπλής χρήσης» πολιτικά αγαθά που θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικό σκοπό- συμπεριλαμβανομένων πυρσών, μπαταριών και ιατρικών προμηθειών.
Ο βασικός εξοπλισμός για τους εργαζομένους στον ανθρωπιστικό τομέα σταμάτησε επίσης, είπε η Oxfam, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού επικοινωνιών, προστατευτικών γιλέκων, θωρακισμένων αυτοκινήτων, γεννητριών και προκατασκευασμένων κατοικιών για το προσωπικό.
Δεν υπήρξε «καμία επικοινωνία σχετικά με το ποια είδη ταξινομούνται ως διπλής χρήσης». «Μερικά είδη μπορεί να περάσουν τη μια μέρα και να απορριφθούν την επόμενη. Ο κατάλογος των απορριφθέντων ειδών είναι συντριπτικός και διαρκώς μεταβαλλόμενος», δήλωσε η Oxfam.
e-prologos.gr