Κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου, από το 1976, οι Παλαιστίνιοι τιμούν την «Ημέρα της Γης» προς τιμήν του αγώνα τους να κρατήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον.
Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε την 43η επέτειο της Παλαιστινιακής Ημέρας της Γης. Τιμούμε όλους εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην καταπολέμηση των παραβιάσεων, της κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για εμάς, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές ώστε να μπορούν να ζουν με Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ελευθερία.
Διατρανώνουμε και πάλι το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πριν από τριάντα χρόνια, στις 30 Μαρτίου 1976, η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έξι Παλαιστινίους που διαμαρτύρονταν για την απαλλοτρίωση χιλιάδων στρεμμάτων παλαιστινιακής γης από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι διαμαρτυρίες του 1976, που έλαβαν χώρα στα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης, δεν ήταν μόνο πράξη αντίστασης στην κλοπή της γης αλλά και καταγγελία των εφαρμοζόμενων αποικιακών πολιτικών. Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με έντονη επιθετικότητα και βία και εκτός από τους έξι θανάτους των διαδηλωτών, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Σήμερα γύρω από τα εδάφη Παλαιστίνης καθώς και άλλων Αραβικών χωρών, πραγματοποιούνται πολλές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες για να σηματοδοτήσουν αυτή τη σημαντική ημέρα. Πράγματι, για τους Παλαιστινίους, η Ημέρα της Γης παρουσιάζει μια ευκαιρία όχι μόνο για να σηματοδοτήσει ένα ιστορικό γεγονός, αλλά και για σκέψη νέων και δημιουργικών τρόπων και μεθόδων για περαιτέρω αντίσταση στην κλοπή εδαφών από τους Ισραηλινούς. Είναι επίσης μια ευκαιρία να καλέσουμε τη Διεθνή Κοινότητα να επιλέξει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας εκπληρώνοντας τις ευθύνες της, καθιστώντας το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου και την κλοπή της γης. Δηλαδή, η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ μέχρις ότου το Ισραήλ αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, τερματίσει το καθεστώς του απαρτχάιντ και να συμμορφωθεί με το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων. Μέχρι σήμερα η Διεθνής Κοινότητα δεν κατάφερε να εφαρμόσει τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον αποικισμό της Δυτικής Όχθης και την καταστροφή της Γάζας. Τα τελευταία γεγονότα και οι μονομερείς αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελούν σαφή απόδειξη της ευνοιοκρατίας που απολαμβάνει το Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού, δηλαδή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την απόφαση να μετακινηθεί εκεί η Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς και την αναγνώριση των κατακτηθέντων Υψίπεδων του Γκολάν ως εδάφη του Ισραήλ.
Όσον αφορά τη δήλωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου, “Το Ισραήλ είναι το Κράτος – Έθνος του Εβραϊκού λαού και μόνο αυτού”, είναι προφανές ότι το έργο αποικιοποίησης συνεχίζεται και επιδιώκει να περιορίσει τους γηγενείς πληθυσμούς σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο. Στην Παλαιστίνη, ο παράνομος εποικισμός και η απαλλοτρίωση της γης είναι διαρκής από την ίδρυση του Ισραήλ μέχρι και σήμερα όπου επιταχύνονται με εκπληκτική ταχύτητα.»
(Για να τιμήσει την Ημέρα της Γης, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα φιλοξένησε στο DAIS CENTER (στις 30 Μαρτίου 2019) μια μουσική εκδήλωση με την Παλαιστίνια τραγουδίστρια Αμάλ Μούρκους, τον τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά και το συγκρότημα του Αλέκου Βρεττού).
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr