Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ρατσιστικό κίνητρο (!)

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής αποφάσισε την ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση των τριών αυτόκλητων «σερίφηδων» που πέρυσι  τον Σεπτέμβριο έβαλαν με τη βία μέσα σε κοντέινερ 13 μετανάστες, ως δήθεν υπαίτιους για τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση που έκανε η αντεισαγγελέας να μετατραπεί η κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικά κίνητρα σε παράνομη κατακράτηση. Με άλλα λόγια, αντί για κακούργημα να κριθούν ένοχοι για πλημμέλημα.

Από τις πέντε πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες οι δύο έλληνες κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για όλες, ενώ ο τρίτος, αλβανικής καταγωγής, καταδικάστηκε μόνο για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των μεταναστών και των προσφύγων.

Η συνολική ποινή που επιβλήθηκε στον δράστη αλβανικής καταγωγής είναι η φυλάκιση 63 μηνών (5 χρόνια και τρεις μήνες δηλαδή ) και στους δύο έλληνες ποινή 60 μήνες, δηλαδή 5 χρόνια. Η ποινή είναι μετατρέψιμη χρηματικά προς 10 ευρώ την ημέρα, ενώ οι 10 μήνες που ήταν προφυλακισμένοι αφαιρούνται από την ποινή.Τους δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη μέχρι το Εφετείο. Οι τρεις κατηγορούμενοι έχουν ασκήσει έφεση και πλέον αποφυλακίζονται.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης με το οποίο οι 13 πρόσφυγες και μετανάστες-θύματα απαγωγής των αυτόκλητων πολιτοφυλάκων απαλλάχθηκαν οριστικά από την κατηγορία του εμπρησμού. Μάλιστα, η έτερη αντεισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, που πρότεινε την απαλλαγή των μεταναστών, είχε χαρακτηρίσει τους «τρεις» ως «κυνηγούς κεφαλών».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το