Την Πέμπτη 11/7, διεξήχθησαν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) οι εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΕΣΔΔΑ, στις οποίες συμμετείχε με υποψηφιότητα και η ΕΡΓΑΣ.

Ξεκινώντας από το κλίμα που επικράτησε πριν τις εκλογές, έγινε μια προσπάθεια να σχηματιστεί συνδυασμός με προοδευτικό πρόσημο, κάτι που επετεύχθη με μεγάλη δυσκολία, καθώς δεν διαφαινόταν μεγάλη προθυμία των σπουδαστών να δραστηριοποιηθούν στον σύλλογο. Ο συνδυασμός σχηματίστηκε με το όνομα “Ενωτική Πρωτοβουλία” και κοινοποίησε έντυπα και ηλεκτρονικά σε όλους τους σπουδαστές, ένα κείμενο με τις βασικές θέσεις του και τα στοιχειώδη αιτήματα που ήθελε να προωθήσει, καλώντας τους μάλιστα σε Γενική Συνέλευση για προκήρυξη εκλογών. Βασικά αιτήματα που έθεσε το κείμενο μεταξύ άλλων ήταν η πλήρης διαφάνεια, η μισθολογική αναβάθμιση, η βελτίωση των όρων διαβίωσης, το ποιοτικότερο και πιο στοχευμένο πρόγραμμα σπουδών, η μείωση της εντατικοποίησης των σπουδών και η κατάργηση της υπερεργασίας, καθώς και η πάλη ενάντια στην υποβάθμιση των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ. Το κείμενο καλούσε τους σπουδαστές να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες, ήτοι τις εκλογές και τις γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ζωντανέψει ο σύλλογος και να καταστεί δυνατή η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων.

Ως αντίδραση, άρχισαν να εμφανίζονται διάφορες διαδικτυακές παρασκηνιακές συζητήσεις που χαρακτήριζαν τον σχηματισμό συνδυασμού διασπαστική κίνηση, παρότι πρόκειται για δημοκρατικό δικαίωμα που προβλέπεται και εκ του καταστατικού του συλλόγου, αλλά να γίνεται και λόγος για κομματικά καθοδηγούμενα συμφέροντα και ίδια οφέλη.

Στη γενική συνέλευση που ακολούθησε, καλέσαμε ανοιχτά όσους συμφωνούν με τις θέσεις του κειμένου μας να ενταχθούν στον συνδυασμό μας, σε ένα ενωτικό κλίμα από κοινού διεκδίκησης των συμφερόντων μας. Φαίνεται, ωστόσο, πως το ενωτικό κλίμα δεν ήταν μάλλον το ζητούμενό τους, αφού ως διά μαγείας βρέθηκαν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι ως υποψήφιοι -κάποιοι και τηλεφωνικώς- και σχημάτισαν συνδυασμό που ονομάστηκε “Οι Ανεξάρτητοι”, τοποθετούμενοι ότι το κείμενο της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας” προβάλλει πολιτικό πρόσημο. Η απάντηση από τη δική μας πλευρά υπερασπίστηκε το δικαίωμα του συνδυασμού και κάθε άλλου υποψηφίου να θέτει πολιτικό πρόσημο στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών και αρνήθηκε την “κομματική εξάρτηση”, όχι γιατί δαιμονοποιούμε τα κόμματα, αλλά γιατί φτιάξαμε τον συνδυασμό άνθρωποι χωρίς κοινή κομματική προέλευση στη βάση ορισμένων κοινών συμφερόντων και διεκδικήσεων και θεωρώντας ότι αυτό που έχουμε απέναντί μας να αντιμετωπίσουμε είναι κοινό.

Μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη γνώμες μιας σειράς συναδέλφων και προκειμένου να μην αποθαρρυνθεί η συμμετοχή και η δραστηριότητα των σπουδαστών στον σύλλογο σχηματίσθηκε ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές με την “Ενωτική Πρωτοβουλία” να κάνει σαφές πως θα εξακολουθεί να υφίσταται και να παρεμβαίνει.

Λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα μέσα στον χώρο των σπουδαστών και τις παρασκηνιακές προσπάθειες που υπονόμευαν τη συσπείρωσή τους στον σύλλογο, η “Ενωτική Πρωτοβουλία” καθόρισε τις κινήσεις της με γνώμονα το πώς να μη γίνει αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα του συλλόγου.
Η δουλειά που έγινε, δηλαδή το γεγονός ότι το κείμενο των θέσεων της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας” συζητήθηκε στα τμήματα με τους σπουδαστές, το μοίρασμά του σε έντυπη μορφή, αλλά και οι προσωπικές συζητήσεις, απέδωσε καρπούς, καθώς η συμμετοχή στις εκλογές πλησίασε τις πλήρεις δυνατότητές της (76/80) και τα αποτελέσματα των εκλογών έδωσαν στα μέλη της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας” 6 από τις 9 έδρες του ΔΣ. Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα αισιόδοξο σημάδι για την πορεία των δράσεων και τη συμμετοχικότητα του συλλόγου.

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε τη σημαντική συμβολή της ΕΡΓΑΣ σε όλη τη διαδικασία, όπου διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο τόσο στην ενεργοποίηση των σπουδαστών και την παρουσία τους στη ΓΣ, στη συγκρότηση της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας”, αλλά και στη δημόσια αντιπαράθεση με τις φιλο-δεξιές δυνάμεις των αποκαλούμενων «Ανεξάρτητων». Αυτό επισφραγίστηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε σε εκπρόσωπο της ΕΡΓΑΣ πρώτη θέση στις ψήφους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το