Θρασείες και αυθάδεις απειλές
Υπεύθυνος για την τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και δομών υγείας, καθώς και για την υποχρηματοδότηση, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, έρχεται τώρα να κουνήσει το δάχτυλο στους ιδιώτες γιατρούς επειδή δεν «βάζουν πλάτη» προκειμένου να λειτουργήσουν τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας. Απειλώντας τους με επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών ή περιορισμό κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επιχειρεί να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι νοιάζεται για το καλό των ασθενών.
«Εάν δεν έχω άλλη επιλογή και από τη μία είναι ο σεβασμός μου στην επιλογή κάποιων να έχουν μόνο ιδιωτικό ιατρείο και από την άλλη ο σεβασμός μου στους χιλιάδες ανθρώπους που πρέπει να μπορούν να βρουν το νοσοκομείο τους σε λειτουργία, θα μου επιτρέψετε να επιλέξω τους δεύτερους». Αυτά τολμάει και λέει ο υπουργός Υγείας ενώ την ίδια στιγμή
- αρνείται να προκηρύξει θέσεις εργασίας προκειμένου να καλυφθούν κενά ώστε να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία αξιοπρεπώς. Το χρόνιο αίτημα των σωματείων για μαζικές προσλήψεις, καθώς και τα πολύ συγκεκριμένα αιτήματα νοσοκομείων για προκήρυξη συγκεκριμένων θέσεων εργασίας πηγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων του υπουργείου Υγείας.
- αρνείται να μονιμοποιήσει τους χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονται στο ΕΣΥ σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας, καθώς και το επικουρικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό γεγονός ότι ακόμα και μέσα στην πανδημία οι ελάχιστες προσλήψεις δεν ήταν μόνιμες αλλά μονοετούς σύμβασης..
- αρνείται να αυξήσει τους πετσοκομμένους και εξευτελιστικούς μισθούς των γιατρών και συνολικά των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Την ίδια στιγμή που ο υπουργός παριστάνει ότι ενδιαφέρεται για τη λειτουργία των νοσοκομείων, την ίδια ακριβώς στιγμή βάζει λουκέτο η μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Άρτας λόγω έλλειψης εντατικολόγων, αφού το υπουργείο Υγείας εδώ και τρία χρόνια αρνείται να προκηρύξει θέσεις!
Την ίδια στιγμή τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων πληθαίνουν, οι λίστες αναμονής χειρουργείων μεγαλώνουν, πολλά αναλώσιμα των νοσοκομείων καλούνται να τα προμηθευτούν οι ασθενείς από την τσέπη τους, λόγω τραγικών ελλείψεων. Την ίδια στιγμή οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό του ΕΣΥ γίνονται όλο και πιο απάνθρωπες, αφού αναγκάζονται σε αμέτρητες ώρες δουλειάς, με ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους και τους ασθενείς.
Την ίδια στιγμή που ο υπουργός εγκαλεί τους ιδιώτες επειδή δεν πάνε να κάνουν εφημερίες, την ίδια στιγμή περνάει από πειθαρχικά εφημερεύοντες γιατρούς καταλογίζοντάς τους ευθύνες που αφορούν ακριβώς αυτές τις τραγικές συνθήκες που το ίδιο το υπουργείο και η κυβέρνηση έχουν διαμορφώσει για τους ασθενείς.
Στην πραγματικότητα όλα αυτά και άλλα τόσα συνιστούν την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ, χαρακτηριστική μιας απάνθρωπης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με μεγάλη ευχαρίστηση εκπροσωπεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης, καταδικάζοντας τους χιλιάδες ανθρώπους που «πρέπει να μπορούν» όπως με θράσος λέει, «να βρουν νοσοκομείο σε λειτουργία», σε συνθήκες ζούγκλας και σε πλήρη υποβάθμιση της ζωής και της καθημερινότητάς τους.
Η ατζέντα άλλωστε του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας πάνω στα ερείπια και τη διάλυση του ΕΣΥ.
Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, σε συνέχεια των απογευματινών ιατρείων, η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο ΕΣΥ, η δυνατότητα να μισθώνουν εξοπλισμό του δημοσίου προκειμένου να εργαστούν ως ιδιώτες, κάνουν ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία πρόθεση να στελεχώσει τα κενά, δημιουργώντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως καλεί τους ασθενείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου τελικά να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη. Το «ενδιαφέρον» του ο υπουργός Υγείας για τους ασθενείς το δείχνει και με την εκτίναξη τιμών στα φάρμακα και την αύξηση συμμετοχής.
Κι αν περίμενε κανείς ότι μετά τους χιλιάδες θανάτους της πανδημίας η κυβέρνηση θα έπαιρνε μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, η πραγματικότητα λέει ότι εν μέσω covid τα δημόσια νοσοκομεία διαλύθηκαν και τελικά αυτό που έμεινε είναι οι επιτάξεις, τις οποίες ο υπουργός δεν θα διστάσει να εφαρμόσει ως έσχατη λύση σε ιδιώτες παθολόγους και λοιπές ειδικότητες που έχουν ένα ιατρείο σε κάποια επαρχία, δίστασε όμως πολύ να τις εφαρμόσει η κυβέρνησή του στις ιδιωτικές κλινικές όταν χρειαζόταν να καλυφθούν κενά σε ΜΕΘ.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση και το υπουργείο διαλύουν το ΕΣΥ την ίδια στιγμή που ενισχύουν τα ιδιωτικά κεφάλαια στην υγεία, εξαναγκάζοντας χιλιάδες ασθενείς να καταφύγουν όχι από επιλογή, όπως ξεδιάντροπα λένε, αλλά από ανάγκη στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες άλλοι που δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα νοσηλεύονται σε ράντζα, αποτελούν θύματα της αναγκαστικής διαλογής που γίνεται σήμερα στα επείγοντα, λόγω υποστελέχωσης, και περιμένουν μήνες και χρόνια για θεραπείες και χειρουργεία. Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται στο ΕΣΥ και πρέπει να μας βρει όλους απέναντι και αλληλέγγυους στον αγώνα των υγειονομικών.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr