*Στη φωτογραφία: Πατέρας με το παιδί του στην αγκαλιά ενώ δέχονται πρώτες βοήθειες σε θάλαμο τραυμάτων στο νοσοκομείο Nasser του Khan Yunis, στη Γάζα. Mahmud Hams / AFP – Getty Images
Κατεχόμενη Παλαιστίνη (Δίκτυο ειδήσεων Quds)
Περισσότεροι από 65 Παλαιστίνιοι σκηνοθέτες υπέγραψαν μια αιχμηρή επιστολή στην οποία κατηγορούν το Χόλιγουντ ότι «απανθρωποποιεί» τους Παλαιστίνιους στην οθόνη εδώ και δεκαετίες, επισημαίνοντας ότι αυτό συνέβαλε στη συνεχιζόμενη καταστροφή στη Γάζα.
Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Hany Abu Assad, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Elia Suleiman, η πρόσφατη βραβευμένη με BAFTA Farah Nabulsi, οι νικητές πολλαπλών βραβείων όπως οι Michel Khleifi, Mai Masri, Najwa Najjar και η λίστα των 22 σκηνοθετών πίσω από τη συλλογή μικρού μήκους «From Ground Zero», η τρέχουσα υποβολή της Παλαιστίνης στα Όσκαρ – είναι μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν την επιστολή, για την οποία έγινε για πρώτη φορά μνεία στο περιοδικό Variety την Τετάρτη.
Οι σκηνοθέτες εξέφρασαν την οργή τους και αυτό που περιγράφεται ως «απανθρωπιά και ρατσισμός που επιδεικνύουν ορισμένοι στη δυτική βιομηχανία θεάματος προς τους ανθρώπους μας, ακόμη και σ’ αυτές τις δυσκολότερες όλων στιγμές».
Η επιστολή σηματοδοτεί την πρώτη πρωτοβουλία συνεργασίας παλαιστίνιων κινηματογραφιστών από την έναρξη του πολέμου της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Παρά τη σφοδρή κριτική που ασκεί στο Χόλιγουντ, η επιστολή ευχαρίστησε την Εθνική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών για την «αντοχή στην πίεση και την επιμονή στην ελευθερία της έκφρασης», αρνούμενη τις προσπάθειες αποκλεισμού ενός ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τη Γάζα από τις υποψηφιότητες για Emmy του 2024.
Το βραβευμένο με Peabody «It’s Bisan From Gaza and I’m Still Alive» («Είμαι η Μπισάν από τη Γάζα και είμαι ακόμα ζωντανή» της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου, ακτιβίστριας και κινηματογραφίστριας Bisan Owda που εξιστορεί τη δοκιμασία της οικογένειάς της καθώς διαφεύγουν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό του σπιτιού τους, είναι υποψήφιο για Emmy Ειδήσεων και Ντοκιμαντέρ ως «Εξαιρετική ιστορία σκληρών ειδήσεων: Συνοπτική φόρμα».
Ωστόσο, υπήρξαν εκκλήσεις από φιλο-ισραηλινή ομάδα που εδρεύει στις ΗΠΑ για ακύρωση της υποψηφιότητας, με μια επιστολή υπογεγραμμένη από τους Debra Messing, Sherry Lansing, Rick Rosen και Haim Saba που κατηγορούσε ψευδώς την Owda για δεσμούς με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική! από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε απάντηση, ο πρόεδρος της NATAS Άνταμ Σαρπ είπε ότι η υποψηφιότητα της Owda δεν θα ακυρωθεί, σημειώνοντας σε επιστολή ότι η οργάνωση «δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές» για την υποτιθέμενη ανάμειξη της Owda, και «δεν εντόπισε μέχρι σήμερα λόγους για την ανατροπή της κρίσης της συντακτικής επιτροπής των ανεξάρτητων δημοσιογράφων που εξέτασαν το υλικό».
«Η προσπάθεια λογοκρισίας της φωνής της Bisan είναι μόνο η πιο πρόσφατη κατασταλτική προσπάθεια άρνησης στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να διεκδικήσουμε ξανά την αφήγησή μας, να μοιραστούμε την ιστορία μας και σ’ αυτήν την περίπτωση να επιστήσουμε την προσοχή στις φρικαλεότητες που αντιμετωπίζει ο λαός μας με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος», είπαν οι κινηματογραφιστές.
«Κατανοούμε καλά τη δύναμη της εικόνας και του κινηματογράφου, κι είμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό εξοργισμένοι με την απανθρωπιά και τον ρατσισμό που δείχνουν ορισμένοι στη δυτική βιομηχανία θεάματος προς τους ανθρώπους μας, ακόμη και σ’ αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές».
«Μέσα από τις ταινίες μας, προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε εναλλακτικές αφηγήσεις, απεικονίσεις και εικόνες προκειμένου ν’ αντιστρέψουμε τη στερεότυπη, απανθρωπιστική εικόνα των “άχρηστων, αναλώσιμων όντων” που επιτρέπει τη “λεύκανση” ή/και τη δικαιολόγηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν για δεκαετίες εναντίον των Παλαιστινίων. Αλλά γιατί να πρέπει πάντα να φοράμε τα “γάντια του μποξ” για να υπερασπιστούμε την τέχνη μας ενάντια στην αδίστακτη λογοκρισία που μας στοχοποιεί απλώς στη βάση της ταυτότητας μας και όχι της δημιουργικότητάς μας;»
Οι κινηματογραφιστές κάλεσαν τους «διεθνείς συναδέλφους μας στη βιομηχανία του κινηματογράφου, οραματιστές για το είδος του κόσμου στον οποίο θα θέλαμε να ζούμε», να μιλήσουν «εναντίον αυτής της γενοκτονίας και της απαλοιφής, του ρατσισμού και της λογοκρισίας που το επιτρέπουν».
Κάλεσαν επίσης τους συναδέλφους τους να κάνουν «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σταματήσει και να τερματιστεί η συνενοχή μ’ αυτήν την ανείπωτη φρίκη», όπως και «να αντισταθούμε στη συνεργασία με εταιρείες παραγωγής που είναι βαθιά συνένοχοι στην απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων ή στη “λεύκανση” και στη δικαιολόγηση των εγκλημάτων του Ισραήλ εναντίον μας».
πηγή: Quds News Network
e-prologos.gr