Με τη συνεχιζόμενη στήριξη από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ το Ισραήλ κλιμακώνει τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με τις εκτεταμένες δολοφονικές επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών να απειλούν να μετατρέψουν την κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε «δεύτερη Γάζα», επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι πραγματικός στόχος του κράτους δολοφόνου είναι η διαιώνιση της κατοχής, ο διωγμός των Παλαιστινίων και ο ενταφιασμός του δικαιώματός τους για δημιουργία ανεξάρτητου δικού τους κράτους. Την ίδια ώρα Δυτικοί αξιωματούχοι υποκριτικά εμφανίζονται ως ευαίσθητοι για το δράμα των Παλαιστινίων, την ώρα που τροφοδοτούν το Ισραήλ με όπλα για να τους μακελεύει.

Έτσι, μέσω διαδοχικών λουτρών αίματος και ασταμάτητων επιθέσεων κατά του πολύπαθου λαού της Γάζας, διατηρείται η πολύπλευρη στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη της «Δύσης» με αποτέλεσμα να φουντώνει κι άλλο το θράσος του κράτους δολοφόνου.

Το Ισραήλ συνεχίζει ανενόχλητο την κατοχή του στρατηγικού «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας» (σύνορα Γάζας με Αίγυπτο), που συνιστά πλέον ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Επιπλέον, σχεδιάζει τώρα να φτιάξει ένα νέο τείχος στα σύνορα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία με πρόσχημα την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων, αλλά απώτερο στόχο την ενίσχυση της κατοχής παλαιστινιακής γης και την αλλαγή συνόρων.

Δίπλα στις νέες, πολύνεκρες σφαγές αμάχων που προκάλεσε το Ισραήλ στη Γάζα, ο κατοχικός στρατός κλιμάκωσε τις εισβολές σε κατεχόμενες πόλεις και χωριά της βόρειας Δυτικής Όχθης συνεχίζοντας τις δολοφονίες Παλαιστινίων. Παρά την υποτιθέμενη «αποχώρηση» του στρατού από την πόλη Τζενίν, στις 6 Σεπτέμβρη, κλιμακώθηκαν οι εισβολές σε άλλες πόλεις και στα περίχωρά τους όπως το Τουμπάς και η πόλη Τουλκαρέμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 15 μέρες, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιους, τραυμάτισε εκατοντάδες, άφησε άστεγες δεκάδες οικογένειες, καθώς ανατίναξε τα σπίτια τους και κατέστρεψε δρόμους και υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες για να κάνει αβίωτη και εκεί τη ζωή των Παλαιστινίων αμάχων.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο ο στρατός κατοχής που προσπαθεί να κάνει αβίωτη τη ζωή των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης. Είναι και οι ορδές Εβραίων βαρβάρων εποίκων που συνεχίζουν το πλιάτσικο στις περιουσίες των Παλαιστινίων, τις άγριες επιθέσεις, τις απειλές δολοφονίας, ενώ καίνε χωράφια και ελαιώνες ή δηλητηριάζουν κοπάδια Παλαιστινίων υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού.

Σε αυτές τις συνθήκες, παρά τις υποκριτικές αντιδράσεις Δυτικών αξιωματούχων και ηγετικών στελεχών του ΟΗΕ και τις υποτιθέμενες πιέσεις τους για εκεχειρία στη Γάζα, καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν προχωρά, καθώς το Ισραήλ έχει χαράξει πορεία για «στρατιωτικές λύσεις» σε οτιδήποτε αφορά τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους.

Σε κάθε περίπτωση, η σταθερή επιλογή του Νετανιάχου για κλιμάκωση του πολέμου με κάθε μέσο και τρόπο οδηγεί τη Χαμάς σε συνέχιση των συγκρούσεων με όσες δυνάμεις διατηρεί. Το Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς ισχυρίστηκε, πως οι δυνατότητες της οργάνωσης παραμένουν «υψηλές», αν και παραδέχθηκε πως «υπήρξαν μάρτυρες και θυσίες, όμως, από την άλλη, υπήρξε συσσώρευση εμπειριών και στρατολογήθηκαν νέες γενιές στην αντίσταση». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αμέσως μετά από εκείνες του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γκάλαντ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως πλέον η Χαμάς «δεν υπάρχει» ως στρατιωτικός σχηματισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο φόντο αυτό, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ισχυρή στρατιωτική παρουσία τους παρά την εντολή αποχώρησης από τη Μέση Ανατολή, που έδωσε το Πεντάγωνο στο αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roos­velt» που έπλεε εκεί εδώ και βδομάδες εν αναμονή πιθανών ιρανικών αντιποίνων για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη στις 31 Ιούλη. Στην περιοχή ωστόσο παραμένουν το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» και η αρμάδα του, καθώς επίσης και το πυρηνικό υποβρύχιο «USS Georgia» καθώς και επιπρόσθετη μοίρα αμερικανικών βομβαρδιστικών. Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δόθηκε το πράσινο φως για την πώληση στο Ισραήλ και άλλων δεκάδων θωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης καθώς και ανταλλακτικών και την παροχή τεχνικής υποστήριξης συνολικής αξίας 164,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κινήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ για όξυνση της πολεμικής έντασης στην ευρύτερη περιοχή διαδραματίζονται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων σχεδιασμών για ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή σε βάρος γεωπολιτικών αντιπάλων τους. Απεσταλμένοι των ΗΠΑ, στέλνονται συνεχώς στην περιοχή, υποτίθεται για να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη κλιμάκωση των συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, τουλάχιστον ενόσω διαρκεί και ο πόλεμος στα νότια σύνορα του κράτους – δολοφόνου στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γκάλαντ, δήλωσε ότι απομακρύνεται η ευκαιρία για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην αντιπαράθεση με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Έγινε επίσης γνωστό, ότι ο επικεφαλής της βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού έχει προτείνει μια ταχεία συνοριακή επιχείρηση για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης στον νότιο Λίβανο.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν πύραυλο στο κεντρικό Ισραήλ προκαλώντας κυρίως υλικές ζημιές. Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης προειδοποιώντας και με άλλες «εκπλήξεις», τονίζοντας πως κατέρριψαν ακόμη ένα αμερικανικό drone. Μάλιστα ισχυρίστηκαν πως ο πύραυλος ήταν ένα νέο είδος «υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου» και πως διένυσε απόσταση 2.040 χλμ. μέσα σε 11,5 λεπτά. Η Χαμάς έπλεξε το εγκώμιο των Χούθι και εξήρε τη νέα επίθεση στο Ισραήλ. «Έχουμε προετοιμαστεί να κάνουμε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς», ήταν το σχόλιό της.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό «Sputnik» πως αρκετές χιλιάδες Χούθι έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ, κοντά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, σε συνεργασία με σιιτικές πολιτοφυλακές από τη Συρία και το Ιράκ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το