Διαστάσεις ανθρωπιστικής τραγωδίας λαμβάνει η κατάσταση στον Λίβανο, μετά τις ανελέητες επιδρομές του ισραηλινού στρατού που έχουν σκορπίσει τον θάνατο. Μετά τη Λωρίδα της Γάζας, τώρα και ο Λίβανος απειλείται με πολεμική ισοπέδωση και ανεξέλεγκτες συνέπειες για τους πολίτες και την ευρύτερη περιοχή της πολύπαθης Μέσης Ανατολής.
Τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον εκατοντάδων φερόμενων στόχων της Χεζμπολά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 492 ανθρώπους –μεταξύ των οποίων 35 παιδιά και 58 γυναίκες– και τραυματίζοντας 1.645 άνθρωποι, στη φονικότερη ημέρα του Λιβάνου εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά πρόκειται για τη φονικότερη ημέρα μετά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).
Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως βομβαρδίζει και τη Βηρυτό, συνεχίζοντας το μακελειό. Χιλιάδες κάτοικοι του Λιβάνου παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, καθώς φεύγουν άρον άρον από τις πόλεις της χώρας και εκτοπίζονται αναζητώντας σωτηρία και ασφαλέστερο καταφύγιο.
Ο διοικητής της Χεζμπολά Αλί Καράκι στο νότιο μέτωπο του Λιβάνου έγινε στόχος ισραηλινού πλήγματος στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση. Θεωρείται ο υπ’ αριθμόν τρία στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολά. Ωστόσο, λίγο μετά τις 9 μ.μ., η Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι ο Άλι Καράκι «είναι καλά» και «βρίσκεται σε ασφαλές μέρος».
Την Παρασκευή, μετά από ισραηλινά πυρά, σκοτώθηκε ο Ιμπραχίμ Ακίλ, ο υπ’ αριθμόν δύο της Χεζμπολά. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Φουάντ Σουκρ σκοτώθηκε με παρόμοιο τρόπο στις 30 Ιουλίου.
Κάτοικοι της Χάιφας -της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας- έσπευσαν στα καταφύγια όταν ήχησαν σειρήνες συναγερμού για επικείμενη επίθεση με ρουκέτες, όπως μετέδωσε, λίγο πριν τις 9 μ.μ., δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως στέλνουν επιπλέον αριθμό στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή υπό το φόβο γενικευμένης ανάφλεξης. Αυτή τη στιγμή έχουν περίπου 40.000 στρατιώτες στην περιοχή.
Ετοιμάζουν νέες επιθέσεις
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) προετοιμάζονται για τα επόμενα στάδια των επιχειρήσεών τους στον Λίβανο, μετά το σημερινό κύμα αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.
«Διαλύουμε στρατιωτικές υποδομές που η Χεζμπολά έχτιζε επί 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πλήττουμε στόχους και προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια», λέει ο στρατηγός Χαλέβι σε κέντρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, σε βίντεο που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε σε μια σύντομη βιντεοσκοπημένη δήλωση απευθυνόμενη στον λιβανέζικο λαό, όπου τους καλούσε «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες». Ισχυρίστηκε πως ο πόλεμος είναι με τη Χεζμπολά και όχι με τον λαό του Λιβάνου, ωστόσο τα τυφλά χτυπήματα φανερώνουν πως το Ισραήλ σφυροκοπά αδιαφορώντας για τις απώλειες ζωών. Σε ένα μήνυμα στα αραβικά προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα του Λιβάνου, ο συνταγματάρχης αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντραέ, δήλωσε ότι οι άμαχοι έχουν διορία δύο ώρες να φύγουν πριν ο στρατός ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές του εκεί.
«Η ταυτόχρονη στόχευση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι (…) αυτό δεν είναι αποδεκτό από το διεθνές δίκαιο», σχολίασε η εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι απατνώντας επί της ουσίας σε όσα υποστήριξε ο Νετανιάχου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα τη βαθύτατη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
«Κατεπείγουσα σύνοδο» αραβικών χωρών συγκαλεί το Ιράκ
Το Ιράκ ανακοίνωσε απόψε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει (σ.σ. το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».
«Το Ιράκ καλεί και εργάζεται για τη διεξαγωγή μιας κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (…) για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας (…) στον Λίβανο» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.
Η Αίγυπτος από την πλευρά της ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση». Τα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο «θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στο χάος», υποστηρίζει η Τουρκία.
πηγή: efsyn.gr
e-prologos.gr