Ενισχύεται στο ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα η καταστολή και η αυταρχική-τιμωρητική κουλτούρα
Με ένα νέο μέτρο που θα επιτρέπει στα σχολεία της Ιταλίας να αφήνουν μαθητές στην ίδια τάξη για λόγους συμπεριφοράς, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ισχυρίζεται ότι θα φέρει «τον σεβασμό πίσω στα σχολεία».
Η πολιτική απόδοσης βαθμών για την διαγωγή των μαθητών θυμίζει αρκετά ένα παρόμοιο μέτρο που είχε λάβει πρώτη η φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι, το μακρινό 1924.
Έναν ολόκληρο αιώνα αργότερα, η οδηγία προβλέπει ότι οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βαθμολογούνται με 5 ή λιγότερο στην κλίμακα συμπεριφοράς (με άριστα το 10), θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επανάληψης της ίδιας τάξης, άσχετα με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα. Όσοι μαθητές πάρουν 6, θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν από τεστ «κοινωνικής αγωγής», ενώ η βαθμολογία στην κλίμακα συμπεριφοράς θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στις τελικές εξετάσεις του Λυκείου.
Ο Giuseppe Valditara, υπουργός Παιδείας της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι «η βαθμολογία της διαγωγής φέρνει πίσω την σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά εξαιρετικά σημαντικό τον σεβασμό των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών και αποκαθιστά την εξουσία των εκπαιδευτικών».
Επιπλέον, έχουν οριστεί πρόστιμα από 500€ μέχρι 10.000€ για πράξεις βίας ή επιθετικότητας απέναντι στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η απόφαση έρχεται για να «αντιμετωπίσει» συμπεριφορές των μαθητών, κάποιες φορές βίαιες, προς τους δασκάλους τους, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις όπου προβλήματα δημιουργούν οι γονείς μαθητών. Ακόμη, σε μείζον θέμα έχει εξελιχθεί και η χρήση κινητών τηλεφώνων από μαθητές εν ώρα μαθήματος.
Η νέα νομοθεσία απόδοσης βαθμών για την διαγωγή των μαθητών κατοχυρώθηκε πρώτα από την ιταλική Γερουσία και μετέπειτα υπερψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, με 154 ψήφους υπέρ, 97 κατά και 7 αποχές.
Το αρχικό μέτρο της εποχής Μουσολίνι παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, προτού καταργηθεί στα δημοτικά και τα γυμνάσια μετά από κινητοποιήσεις των μαθητών. Με την πάροδο των χρόνων, υπέστη τροποποιήσεις πριν καταργηθεί σε όλα τα σχολεία το 2000.
e-prologos.gr