Αλληλεγγύη στον αγώνα κατοίκων & ετεροδημοτών της Ηπείρου

Όχι στην ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στα Όρη Κουρέντων

Το Μ – Λ ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις τάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων

Οι έρευνες που έγιναν από τις εταιρείες (Reρsοl, Energean), με τις «ευλογίες» όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας, τις οδήγησαν να επιλέξουν μια περιοχή στα Όρη Κουρέντων, 17 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, κοντά σε χωριά, πάνω από τον παλιό οικισμό της Γουργιάνιστας, που λόγω καθιζήσεων είχε μεταφερθεί νοτιότερα, πράγμα που συνιστά πρόσθετους κινδύνους, για να προχωρήσουν στην 1η ερευνητική γεώτρηση για την ύπαρξη υδρογονανθράκων που θα φθάνει τα 3.500m βάθος.

Με την καύση των υδρογονανθράκων για 9 συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, θα κρίνουν αν είναι συμφέρουσα η επόμενη φάση. Και βέβαια, το μόνο κριτήριο είναι οι ποσότητες των υδρογονανθράκων και το κέρδος που θα αποφέρει η εξόρυξη και όχι οι επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, αφού παίρνουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, μολύνουν το περιβάλλον, το έδαφος, το υπέδαφος, τον ποταμό Καλαμά, τους παραποτάμους του μέχρι τη θαλάσσια περιοχή που εκβάλλει.

Μάλιστα αν το κοίτασμα θεωρηθεί ενδιαφέρον για την εταιρεία, η Στρατηγική Μελέτη ΠΕ δεν εξετάζει σε αυτή τη φάση τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, όταν -μετά την ερευνητική- θα γίνουν κι άλλες παραγωγικές γεωτρήσεις. Τότε θα γίνει άλλη ΜΠΕ «κομμένη και ραμμένη» βέβαια στα μέτρα της εταιρείας.

Μέσα από την ίδια την ΜΠΕ της εταιρείας προκύπτουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει, με τα «50 διαφορετικά είδη αποβλήτων», 15 από τα οποία χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνα», «τις δυσμενείς επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, την ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα», την «αύξηση της ηχορύπανσης στην ευρύτερη περιοχή», ενώ σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται ο κίνδυνος Μεγάλου Ατυχήματος και οι επιπτώσεις του στην περιοχή. Δεν αποκλείεται ρητά η εκμετάλλευση αργού πετρελαίου ή η εφαρμογή της καταστρεπτικής μεθόδου fracking. Παράλληλα ένα τσουνάμι αιτήσεων για ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Ανεμογεννητριών απειλεί την περιοχή και τη τη χώρα σε περιοχές «ΝΑΤΟΥΡΑ», σε ιστορικούς χώρους, στα καμένα, δίπλα σε οικισμούς.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η νεολαία, λέμε:

Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή

  • Γιατί θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Θα αποτελέσει θανάσιμη απειλή για την υγεία, για την ζωή μας, για τις υφιστάμενες γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, τις βιομηχανίες, βιοτεχνίες και τις προσωπικές επιχειρήσεις αγροτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, με την ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη, τη νέα μετανάστευση και την ερήμωση της υπαίθρου. Θα είναι πλήγμα για τις δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικού οικολογικού αγροτοτουρισμού και δυσφήμηση για τα προϊόντα της περιοχής. Ποιος θα αγόραζε ψάρια Ελευσίνας, κατσικάκι Μεγαλόπολης ή τυριά Πτολεμαϊδας;
  • Γιατί συνιστά ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Βιάζονται να αρπάξουν τα αποθέματα υδρογονανθράκων και λιγνίτη, βάζοντας πρόστιμα στη χώρα μας για τη χρήση του, την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ, μας τα παίρνουν και τα χρησιμοποιούν αυτοί οι ίδιοι και σε μας πουλάνε Α/Γ, εντείνοντας την ενεργειακή και όχι μόνον εξάρτηση. Ο δε αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μας πουλάει πανάκριβα τους δικούς του σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες, που η εξόρυξή τους προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον.
  • Γιατί κανένα όφελος δεν θα έχει για τους εργαζόμενους και όλο το λαό, που πληρώνει μέσα από το χρηματιστήριο της ενέργειας και τις επιδοτήσεις πανάκριβα το ρεύμα.Αντίθετα έρχεται να αυξήσει κι άλλο τα κέρδη των αρπακτικών της ενέργειας και όπως δείχνει η εμπειρία, μετά τη λεηλασία, αφήνουν πίσω τους «Κρανίου Τόπο», αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες.
  • Γιατί όπως δείχνει η ιστορία και η ζωή, εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους και εμπλοκές σε ανταγωνισμούς και πολεμικές περιπέτειες για το λαό μας και για τους λαούς της περιοχής

Να μην τους το επιτρέψουμε, να ενωθούμε, να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να κλιμακώσουμε τον αγώνα, να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας!

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

ΚΟ Ηπείρου Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το