Φοιτητική Πορεία

Καταγγελία για τα γεγονότα στο ΕΜΠ

Ποια είναι τελικά «μη συμβατά μοσχεύματα» στο δημόσιο πανεπιστήμιο;

Η Φοιτητική Πορεία καταγγέλλει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του κάτω Πολυτεχνείου κατά την διάρκεια παρέμβασης του σωματείου εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη «βραδιά του ερευνητή».

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εκφράσουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, αλλά και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό απέναντι στη γενοκτονία που διεξάγει το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ. Στο χώρο όμως του Πολυτεχνείου βρίσκονταν ήδη ισχυρές δυνάμεις καταστολής που δεν επέτρεψαν στο σωματείο να παρέμβει στην εκδήλωση και προχώρησαν σε επιθέσεις και προσαγωγές απέναντι σε ερευνητές που ήθελαν να εισέλθουν στην αίθουσα της εκδήλωσης.

Εδώ πρέπει να καταγγείλουμε επίσης την στάση της πρυτανείας του ΕΜΠ που ήταν η ίδια που κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις στην εκδήλωση και με μια κατάπτυστη ανακοίνωση αποκάλεσε τους ερευνητές «μη συμβατά μοσχεύματα» με τον θεσμό του πανεπιστημίου. Είναι η ίδια πρυτανεία του ΕΜΠ, η οποία σε πλήρη συμμόρφωση με το κράτος αναγκάζει τους ερευνητές να διεξάγουν έρευνες για μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ή ακόμα και να συμμετέχουν σε πολεμικά προγράμματα με δημόσιους πόρους και μάλιστα χωρίς οι ίδιοι να αμείβονται.

«Μη συμβατά μοσχεύματα» στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η παρουσία της αστυνομίας στα ιδρύματά μας, είναι οι συλλήψεις και οι προσαγωγές φοιτητών και εργαζομένων, είναι οι συνεργασίες με μεγάλα μονοπώλια όπως η πρόσφατη περίπτωση της επικείμενης συνεργασίας του ΕΚΠΑ με την αιματοβαμμένη πολεμική βιομηχανία Lockheed Martin. «Μη συμβατή» με το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η αντιεκπαιδευτική πολιτική της υποχρηματοδότησης, της διάλυσης των πτυχίων και των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας.

Από κοινού φοιτητές και ερευνητές πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή και να παλέψουν για την βελτίωση των όρων που σπουδάζουν και εργάζονται, αντίστοιχα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το