Το ΙΕΚ Άλφα διδάσκει «ιστορία»: «Ιδιωτικά πανεπιστήμια» η Ακαδημία Πλάτωνος, η Ιόνιος Ακαδημία και το Πάντειο

Εσείς γνωρίζατε ότι το «πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο» ήταν… «ιδιωτικό»; Αν όχι, καιρός να το μάθετε και το ΙΕΚ Άλφα ήρθε να μάς ανοίξει τα μάτια!

Τουλάχιστον αυτό προμοτάρει η συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση σε εκδήλωση που συνδιοργανώνει με το Mediterranean College με τίτλο «200 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας (1824), το οποίο ήταν ΙΔΙΩΤΙΚΟ».

Βέβαια ως «ιδιωτικό» πανεπιστήμιο χαρακτηρίζει την Ιόνιο Ακαδημία που ιδρύθηκε από τον «Ελληνιστή» Frederic North, ενώ στόχοι της εκδήλωσης είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να αναδειχθούν: «η ιστορική συνέχεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία σηματοδοτήθηκε με την ίδρυση του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ και του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» και «το γεγονός ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, ως διαχρονική ανθρώπινη αξία, μεγαλουργεί και στην εκπαίδευση από την αρχαιότητα, με την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, την ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, την ΣΤΟΑ ΖΗΝΩΝΟΣ, τον ΚΗΠΟ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ, κ.λ.π, τα οποία ήταν τα πρώτα (ιδιωτικά) πανεπιστήμια στον κόσμο».

Από πού να το πιάσει και πού να το αφήσει κανείς! Σε ένα άλλο σύμπαν θα λέγαμε «γελάει ο κόσμος» και αυτά θα χαρακτηρίζονταν πράγματα αντιστόρητα, γελοία και τραγελαφικά και όλοι θα αναρωτιούνταν εάν το άτομο ή τα άτομα που τα γράφουν αισθάνονται έστω και στο ελάχιστο κάποια ντροπή!

Στην Ελλάδα όμως του σήμερα, στην Ελλάδα 2.0 του Μητσοτάκη, η πραγματικότητα είναι άλλη. Εν μέσω γαλάζιας νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που εκμεταλλεύεται την υποχώρηση του εργατολαϊκού κινήματος και που καταργεί κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, ιδιωτικοποιώντας Υγεία, Παιδεία, ρεύμα, νερό και δημόσια αγαθά, το αφήγημα του ΙΕΚ Άλφα μόνο ως επικίνδυνο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τέτοιες ανιστόρητες μπαρούφες που μόνο σκοπό έχουν να πουλήσουν δήθεν «γνώση» και δήθεν «πτυχία» στοχεύουν τόσο στη δεξαμενή εκείνη των παιδιών που δεν κατάφεραν να μπουν σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο λόγω του απαγορευτικού που βάζει η βάση εισαγωγής -ενώ δεκάδες χιλιάδες θέσεις στα ΑΕΙ μένουν κενές και τμήματα κινδυνεύουν με «λουκέτο»- όσο και στην αλλοίωση συνειδήσεων.

Μια ιδεολογική «σταυροφορία» που αναπαράγει ιδεοληψίες και που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να πείσουν τον λαό ότι τα πάντα είναι εμπόρευμα και ότι «δημόσια αγαθά» δεν υπάρχουν. Όλα στο βωμό του κέρδους, του κεφαλαίου, του κοινωνικού δαρβινισμού και ενός σαπισμένου καπιταλισμού – κανίβαλου που τρώει τις ίδιες του τις σάρκες.

Κάπως έτσι το ΙΕΚ Άλφα ήρθε να μάς «διδάξει» την… «ιδιωτική πρωτοβουλία» στην αρχαία Ελλάδα -χαρακτηριστικά αναφέρει τα εξής: Ακαδημία Πλάτωνος, Περιπατητική Σχολή Αριστοτέλους, Στοά Ζήνωνος, Κήπος Επίκουρου, Ιόνιος Ακαδημία, Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών- και στους νεότερους χρόνους, σε εποχές δηλαδή που το έθνος – κράτος και η κεντρική εξουσία με την ιστορική μορφή που έχει λάβει σήμερα δεν υπήρχαν και που οι όροι «δημόσιο» και «ιδιωτικό» είχαν εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.

Πρόκειται για έναν ιστορικό αναχρονισμό όχι λόγω «άγνοιας» ή νεοφιλελεύθερης «βλακείας», αλλά για ένα τουλάχιστον γκαιμπελικής εμπνεύσεως αφήγημα, επινόηση ενός παρελθόντος κομμένου και ραμμένου στις επιταγές μιας ιδιωτικής επιχείρησης που πουλάει «μόρφωση» στις επόμενες γενιές. Μια στρέβλωση εν τέλει της ιστορίας με σκοπούς το κέρδος και την ιδεολογική επιβολή της «αλήθειας» του κεφαλαίου.

Σχόλιο πρώτο: «Σκόιλ ελικικού» που έχουν να δουν τα μάτια μας….

Σχόλιο δεύτερο: Οι εποχές είναι δύσκολες και απαιτητικές. Να γίνουμε και εμείς δύσκολοι και απαιτητικοί για αυτούς! Τα μάτια ανοιχτά! Να μην τούς αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Γ.Β.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το