Στις 9 Οκτωβρίου οι New York Times δημοσίευσαν ένα συνταρακτικό γράμμα ενός γιατρού που εργάστηκε για δύο βδομάδες στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομέιο του Khan Younis στη Γάζα τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Μεταφράζω χωρίς σχόλια. Για τις τρομακτικές φωτογραφίες που θεμελιώνουν την τοποθέτηση του νοσηλευτικού προσωπικού για συνειδητές εκτελέσεις παιδιών από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές στη Γάζα, ο αναγνώστης θα πρέπει να δει το πρωτότυπο (σύνδεσμοι στο τέλος).

—————–

65 Γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό: Τι είδαμε στη Γάζα

Από τον Feroze Sidhwa

Ο Dr. Sidhwa είναι χειρουργός τραυμάτων και γενικής χειρουργικής που εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στο Khan Younis της Γάζας για δύο εβδομάδες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

9 Οκτωβρίου 2024

Εργάστηκα ως χειρουργός τραυμάτων στη Γάζα από τις 25 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου. Έχω εργαστεί εθελοντικά στην Ουκρανία και την Αϊτή και μεγάλωσα στο Φλιντ του Μίσιγκαν. Έχω δει βία και έχω εργαστεί σε ζώνες συγκρούσεων. Αλλά από τα πολλά πράγματα που ξεχώρισα από την εργασία μου σε ένα νοσοκομείο της Γάζας, ένα μου έκανε εντύπωση: Σχεδόν κάθε μέρα που ήμουν εκεί, έβλεπα ένα νέο μικρό παιδί που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι ή στο στήθος, και σχεδόν όλα πέθαιναν. Δεκατρία συνολικά.

Εκείνη την εποχή, υπέθεσα ότι αυτό έπρεπε να είναι έργο ενός ιδιαίτερα σαδιστή στρατιώτη που βρισκόταν κοντά. Αλλά μετά την επιστροφή μου στην πατρίδα, συνάντησα έναν γιατρό επειγόντων περιστατικών που είχε εργαστεί σε ένα διαφορετικό νοσοκομείο στη Γάζα δύο μήνες πριν από μένα. «Δεν μπορούσα να πιστέψω τον αριθμό των παιδιών που είδα να πυροβολούνται στο κεφάλι», του είπα. Προς έκπληξή μου, μου απάντησε: «Ναι, κι εγώ το ίδιο. Κάθε μέρα».

[Ακολουθούν τρεις ακτινογραφίες κεφαλιών παιδιών που έχουν πυροβοληθεί με υποδειγματική ακρίβεια με μία σφαίρα στο κεφάλι. Η λεζάντα των φωτογραφιών γράφει: “Αυτές οι φωτογραφίες των ακτινογραφιών παραχωρήθηκαν από τη Δρ Mimi Syed, η οποία εργάστηκε στο Khan Younis από τις 8 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου: «Είχα πολλούς ασθενείς παιδιατρικής ηλικίας, κυρίως κάτω των 12 ετών, οι οποίοι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι ή στην αριστερή πλευρά του θώρακα. Συνήθως επρόκειτο για μεμονωμένες βολές. Οι ασθενείς έρχονταν είτε νεκροί είτε σε κρίσιμη κατάσταση και πέθαιναν λίγο μετά την άφιξή τους». Dr. Mimi Syed”].

Ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών σχετικά με την έκταση της καταστροφής στη Γάζα έχει συγκεντρωθεί από δορυφορικά δεδομένα, ανθρωπιστικές οργανώσεις και το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους ή ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εισέλθουν στη Γάζα, εκτός από έναν πολύ μικρό αριθμό ρεπόρτερ που ταξιδεύουν στην περιοχή ενσωματωμένοι στον ισραηλινό στρατό. [Επίσης υπάρχουν] και τα ρεπορτάζ των Παλαιστινίων δημοσιογράφων στη Γάζα που δεν έχουν διαβαστεί αρκετά, παρά τους απίστευτους κινδύνους που αναλαμβάνουν για να κάνουν ρεπορτάζ εκεί.

Υπάρχει όμως μια ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών που βλέπουν αυτόν τον πόλεμο από το έδαφος, μέρα με τη μέρα: εθελοντές εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Μέσω προσωπικών επαφών στην ιατρική κοινότητα και αρκετής αναζήτησης στο διαδίκτυο, κατάφερα να έρθω σε επαφή με Αμερικανούς εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν υπηρετήσει στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Πολλοί έχουν οικογενειακούς ή θρησκευτικούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή. Άλλοι, όπως εγώ, δεν έχουν, αλλά αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να προσφέρουν εθελοντική εργασία στη Γάζα για διάφορους λόγους.

Χρησιμοποιώντας ερωτήσεις βασισμένες στις δικές μου παρατηρήσεις και στις συζητήσεις μου με συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές, συνεργάστηκα με την Times Opinion [ΣΗΜ. Στήλη των ΝΥΤ] για να πραγματοποιήσω μία συλλογή εμπειριών από 65 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το τι είχαν δει στη Γάζα. Πενήντα επτά, συμπεριλαμβανομένου εμού, ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στα πρακτικά. Οι υπόλοιποι οκτώ συμμετείχαν ανώνυμα, είτε επειδή έχουν οικογένεια στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη, είτε επειδή φοβούνται αντίποινα στο χώρο εργασίας.

Ακολουθούν αυτά που είδαμε.

44 γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς είδαν πολλές περιπτώσεις παιδιών προεφηβικής ηλικίας που είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι ή στο στήθος στη Γάζα.

[Ακολουθούν οι προσωπικές εμπειρίες γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μία προς μία. Θα τις μεταφράσω σιγά σιγά και θα υποβάλω το σύνολο του άρθρου στο antapocrisis.]

63 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό παρατήρησαν σοβαρό υποσιτισμό σε ασθενείς, παλαιστινιακό ιατρικό προσωπικό και στο γενικό πληθυσμό.

[Ακολουθούν οι προσωπικές εμπειρίες γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μία προς μία. Θα τις μεταφράσω σιγά σιγά και θα υποβάλω το σύνολο του άρθρου στο antapocrisis.]

52 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό παρατήρησαν σχεδόν καθολική ψυχιατρική διαταραχή σε μικρά παιδιά και είδαν κάποια που είχαν τάσεις αυτοκτονίας ή δήλωναν ότι εύχονταν να είχαν πεθάνει.

[το ίδιο όπως παραπάνω]

25 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό είδαν μωρά που είχαν γεννηθεί υγιή να επιστρέφουν στα νοσοκομεία και να πεθαίνουν από αφυδάτωση, ασιτία ή λοιμώξεις που προκλήθηκαν από την αδυναμία των υποσιτισμένων μητέρων τους να θηλάσουν και την έλλειψη βρεφικών τροφών και καθαρού νερού.

[το ίδιο όπως παραπάνω]

53 γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς είδαν πολλά παιδιά να υποφέρουν από εύκολα προλήψιμες λοιμώξεις, μερικά από τα οποία πέθαναν από αυτές.

[το ίδιο όπως παραπάνω]

64 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό παρατήρησαν ότι ακόμη και τα πιο βασικά ιατρικά είδη, όπως σαπούνι και γάντια, δεν ήταν συνήθως διαθέσιμα στη Γάζα.

[το ίδιο όπως παραπάνω]

Αυτά που είδαν οι Αμερικανοί γιατροί και νοσηλευτές από πρώτο χέρι στη Γάζα θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία για την αλλαγή της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γάζα. Ο θανατηφόρος συνδυασμός αυτού που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιγράφει ως αδιάκριτη στρατιωτική βία, αυτό που η Oxfam αποκαλεί σκόπιμο περιορισμό των τροφίμων και της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο σχεδόν καθολικός εκτοπισμός του πληθυσμού και η καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης έχει τα ολέθρια αποτελέσματα για τα οποία πολλοί μελετητές του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών προειδοποίησαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Η αμερικανική νομοθεσία και πολιτική απαγορεύουν εδώ και καιρό τη μεταφορά όπλων σε έθνη και στρατιωτικές μονάδες που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως -όπως καθιστά σαφές και η επικαιροποιημένη έκδοση για το 2023 της Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μεταφορά Συμβατικών Όπλων- όταν οι παραβιάσεις αυτές στρέφονται εναντίον παιδιών. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σοβαρότερες παραβιάσεις αυτού του προτύπου από το να πυροβολούνται τακτικά μικρά παιδιά στο κεφάλι, νεογέννητα και οι μητέρες τους να λιμοκτονούν λόγω του αποκλεισμού της επισιτιστικής βοήθειας και της κατεδαφισμένης υποδομής ύδρευσης, καθώς και ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που έχει καταστραφεί.

Τους τελευταίους 12 μήνες, η κυβέρνησή μας είχε τη δυνατότητα να σταματήσει τη ροή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. Αντ’ αυτού, τροφοδοτήσαμε τη πυρκαγιά σχεδόν με κάθε ευκαιρία, στέλνοντας πάνω από 50.000 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυρομαχικών και οπλισμού από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με μια ενημέρωση στα τέλη Αυγούστου από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας. Αυτό ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με περισσότερα από 10 μεταφορικά αεροπλάνα και δύο φορτηγά πλοία με όπλα την εβδομάδα.

Τώρα, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο καταστροφής, οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς Παλαιστίνιους κυμαίνονται από δεκάδες χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης περιγράφει τη Γάζα ως «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι εργαζόμενος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και το πιο επικίνδυνο μέρος για να είσαι πολίτης». Η UNICEF χαρακτηρίζει τη Γάζα ως «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί». Η Oxfam αναφέρει ότι στην Αλ Μαουάσι, την περιοχή που το Ισραήλ έχει ορίσει ως ασφαλή ανθρωπιστική ζώνη στη Γάζα, υπάρχει μία τουαλέτα για κάθε 4.130 άτομα. Τουλάχιστον 1.470 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και στον πόλεμο που ακολούθησε. Οι μισοί από τους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα φέρονται να είναι νεκροί. Και, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Χαμάς για την παράταση του πολέμου και την παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων, τα ισραηλινά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν σταθερά ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει σαμποτάρει τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός τόσο με τη Χαμάς όσο και με τη Χεζμπολάχ, ενώ κλιμακώνει απερίσκεπτα τη σύγκρουση αντί να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτύχει πολλούς από τους δηλωμένους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων.

Άξιζε αυτό το φρικτό αποτέλεσμα για τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ να διαφθείρει το κράτος δικαίου στη δική μας κοινωνία; Σίγουρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι έκανε. Οκτώ εν ενεργεία γερουσιαστές των ΗΠΑ, 88 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, 185 δικηγόροι (συμπεριλαμβανομένων δεκάδων που εργάζονται στην κυβέρνηση) και 12 δημόσιοι υπάλληλοι (που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική μας στη Γάζα) έχουν πει στην κυβέρνηση ότι η συνέχιση του εξοπλισμού του Ισραήλ είναι παράνομη σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο. Τον Σεπτέμβριο, η ProPublica ανέφερε τα μέτρα στα οποία έφτασε η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις για να αποφύγει να συμμορφωθεί με τους νόμους που ορίζουν σαφείς συνέπειες για χώρες, όπως το Ισραήλ, που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Σε αυτές τις σελίδες [ΣΗΜ. Του Opinion των NYT], ο δημοσιογράφος και σχολιαστής Peter Beinart πρότεινε πρόσφατα ότι η αντιπρόεδρος Kamala Harris μπορεί να «σηματοδοτήσει μια σαφή ρήξη» με την καταστροφική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης για τη Γάζα κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς της για την προεδρία. Πώς; «Η κα Χάρις θα πρέπει απλώς να πει ότι θα εφαρμόσει τον νόμο».

Μαζί, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες μετατρέπουν τη Γάζα σε μια ερημιά που ουρλιάζει. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε πορεία: Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη χρήση από το Ισραήλ των όπλων, των πυρομαχικών, των καυσίμων των αεροσκαφών, των πληροφοριών και της υλικοτεχνικής μας υποστήριξης, παρακρατώντας τα, και θα μπορούσαμε να ανακόψουμε τη ροή των όπλων προς όλες τις πλευρές, ανακοινώνοντας ένα διεθνές εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και σε όλες τις ένοπλες ομάδες των Παλαιστινίων και του Λιβάνου. Η εφαρμογή των αμερικανικών νόμων που απαιτούν τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ θα ήταν μια κίνηση με ευρεία υποστήριξη: ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεκάδες μέλη του Κογκρέσου, η πλειοψηφία των Αμερικανών και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ συμφωνούν.

Η φρίκη πρέπει να τελειώσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ.

Και μετά από αυτό, εμείς οι Αμερικανοί θα χρειαστεί να ρίξουμε μια σκληρή, παρατεταμένη ματιά στους εαυτούς μας.

https://archive.ph/IclFw

https://www.nytimes.com/…/gaza-doctor-interviews.html

Costis Melolidakis από το fb

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το