Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εν είδει αντιποίνων για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.
 
Στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο των ισραηλινών επιθέσεων, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης.
 
Στις 2 τα ξημερώματα, αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν σε ολόκληρη την Τεχεράνη και στη γειτονική πόλη στα βορειοδυτικά, το Καράτζ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και ένα σημαντικό εργοστάσιο για παραγωγή φυγόκεντρων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
 
Ακολούθησε δεύτερο κύμα εκρήξεων γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα, με το ιρανικά ΜΜΕ να αναφέρουν τέσσερις εκρήξεις στην Τεχεράνη.
Το πρώτο από τα πλήγματα έγινε σε εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων, ανέφερε στο NBC ισραηλινός αξιωματούχος, πριν από λίγο, διευκρινίζοντας ότι ΔΕΝ έχουν πληγεί πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικοί στόχοι.
 
Την ίδια ώρα, η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει πως η κατάσταση στα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης είναι «φυσιολογική» παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή. Η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Χομεϊνί και του αεροδρομίου Μεραμπάντ δεν έχει επηρεαστεί, αναφέρει.
 
Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο ABC News.
 
Επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή, το ABC αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί πλήγμα σε ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην επιχείρηση.
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.
 
Υποβαθμίζει την επίθεση η Τεχεράνη
 
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν υποβαθμίζει την ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη, αναφέροντας ότι οι εκρήξεις οφείλονταν στην «ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας» της χώρας.
 
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε επίσης ότι τουλάχιστον «έξι εκρήξεις» ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο κοντά στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
 
Η Τεχεράνη απειλεί το Ισραήλ με αντίποινα
 
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μεταδίδει πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης και ότι το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε είδους ισραηλινή επίθεση.
 
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.
 
Ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία
Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Συρίας, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA). Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ και κατέρριψε αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με το SANA.
 
Νωρίτερα, είχαν αναφερθεί ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.
 
Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το