Με εντολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής καλείται σε ΕΔΕ ολόκληρος ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά, γιατί τόλμησε να επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των Νηπίων, εξαιτίας ελλείψεων σε ΕΕΠ – ΕΒΠ !!!

Το «έγκλημα» που διέπραξαν ήταν ότι απέστειλαν έγγραφα στην Π.Δ.Ε. Αττικής – και τη Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά – στα οποία παρουσιάζουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για τους μαθητές και ζητούν να παρθούν μέτρα.

Κατάσταση που βεβαίως είχαν αντιληφθεί και οι ίδιοι οι γονείς του σχολείου, οι οποίοι βίωναν καθημερινά αυτή την πραγματικότητα στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, και οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήθηκαν στη ΔΙ.Π.Ε. Πειραιά (με τη συμπαράσταση και του Συλλόγου μας) για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του σχολείου των παιδιών τους με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. 

Η κίνηση αυτή της Π.Δ.Ε. Αττικής, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο διώξεων, σε όποιον τολμά «να σηκώνει κεφάλι» και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο σχολείο. Πρόκειται για κλιμάκωση της προσπάθειάς τους να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν οποιαδήποτε αγωνιστική κίνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας.

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ

Αναλυτικά:

Με εντολή της Π.Δ.Ε. Αττικής καλείται σε ΕΔΕ ολόκληρος ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά, γιατί τόλμησε να επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των Νηπίων, εξαιτίας ελλείψεων σε ΕΕΠ – ΕΒΠ !!!

Μετά από εντολή της Π.Δ.Ε. Αττικής, η Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά καλεί σε ΕΔΕ όλες τις συναδέλφισσες του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά, γιατί κάνουν το αυτονόητο: Υπερασπίζονται την υγεία και την ασφάλεια των νηπίων και τα δικαιώματά τους. Γιατί, αντί να αδιαφορούν για τα νήπια και να νοιάζονται μόνο «να πέφτει ο μισθός», αγωνίζονται για τα δικαιώματα των μαθητών/τριών τους! Και το Υπουργείο και η Διοίκηση, αντί να τις επαινέσουν για την αγάπη τους για τους μαθητές τους, για την έγνοια και την επιμέλεια με την οποία ασκούν το λειτούργημά τους, τις διώκουν! 

Όπως ενημερωθήκαμε, το «έγκλημα» που διέπραξαν ήταν ότι απέστειλαν έγγραφα στην Π.Δ.Ε. Αττικής – και τη Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά – στα οποία παρουσιάζουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για τους μαθητές και ζητούν να παρθούν μέτρα.

Κατάσταση που βεβαίως είχαν αντιληφθεί και οι ίδιοι οι γονείς του σχολείου, οι οποίοι βίωναν καθημερινά αυτή την πραγματικότητα στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, και οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήθηκαν στη ΔΙ.Π.Ε. Πειραιά (με τη συμπαράσταση και του Συλλόγου μας) για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του σχολείου των παιδιών τους με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. 

Αναρωτιόμαστε:

  •  Δεν είναι ευθύνη του ΥΠΑΙΘΑ (και των κρατικών Οργάνων), ότι το σχολείο λειτουργεί με μόνο μια συνάδελφο ΕΒΠ, την στιγμή που υπάρχουν 19 παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, εκ των οποίων παραπάνω από τα μισά με πάνα;
    •    Δεν είναι επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα αλλά και την υγεία των παιδιών, να μην υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να παρέχει την κατάλληλη φροντίδα ή να τα συνοδεύσει στην τουαλέτα;
    •    Τι πρέπει να κάνουν οι εκπαιδευτικοί όταν οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών τους;Οφείλουν να τους ενημερώνουν για την ελλιπή στελέχωση του σχολείου ή πρέπει να κρύβουν τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» και με λόγια παρηγοριάς να κατευνάζουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις τους;
    •    Τι ευθύνες, ακόμα και ποινικές, θα αναλάβει το εκπαιδευτικό – βοηθητικό προσωπικό αν συμβεί κάποιο ατύχημα εντός του σχολείου, λόγω των ελλείψεων στο αναγκαίο προσωπικό;
    •    Αλήθεια, σε ποιον πρέπει να εκφράσουν την αγωνία τους οι εκπαιδευτικοί για την υποστελέχωση του σχολείου τους; Δεν πρέπει να απευθυνθούν στις Προϊστάμενες Αρχές;

Η κίνηση αυτή της Π.Δ.Ε. Αττικής, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο διώξεων, σε όποιον τολμά «να σηκώνει κεφάλι» και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο σχολείο. Πρόκειται για κλιμάκωση της προσπάθειάς τους να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν οποιαδήποτε αγωνιστική κίνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας.

Αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα του σχολείου, με τις τραγικές ελλείψεις και τα κενά, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των νηπίων αλλά και του ίδιου του προσωπικού, διώκουν τις συναδέλφισσες επειδή τολμούν και ζητούν οι ίδιες και τα νήπια να λειτουργούν με ασφάλεια στο σχολείο τους!

Επισημαίνουμε ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο έλαβε χώρα η αλληλογραφία της σχολικής μονάδας με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των Συλλόγων του Πειραιά, τα κενά – μόνο σε ΕΒΠ – ανέρχονταν σε 14 στις ΣΜΕΑΕ και σε 23 στα σχολεία Γενικής Αγωγής!  

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι, με την ελλιπή στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, καταπατούνται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών αυτών, κάτι που έχει καταδειχτεί ακόμη και από το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (Ιούλιος 2022), σύμφωνα με το οποίο «με βάση το Σύνταγμα, διεθνή νομοθετήματα τα οποία, μετά την επικύρωσή τους αποτελούν εθνικό δίκαιο με αυξημένη τυπική ισχύ, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ο οποίος έχει καταστεί νομικά δεσμευτικός με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας – και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και επιβάλλουν υποχρέωση στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την προοδευτική και πλήρη υλοποίησή του για όλους χωρίς διάκριση (σ.σ. οι επισημάνσεις δικές μας), έτσι ώστε «η μόρφωση να καθιστά κάθε πρόσωπο ικανό να διαδραματίσει ένα χρήσιμο ρόλο σε μία ελεύθερη κοινωνία».

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Νίκαιας, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις συναδέλφισσες και

καλεί 

  •  την Π.Δ.Ε. Αττικής (και τη ΔΙ.Π.Ε. Πειραιά) να ανακαλέσουν την ΕΔΕ για τις συναδέλφισσες του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά,
  • τα εντεταλμένα – από την Πολιτεία – Κρατικά Όργανα, να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών,
  • την Ομοσπονδία να διερευνήσει αν στο «πνεύμα» του Πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη, έχει παραβιαστεί η εθνική και υπερεθνική νομοθεσία για την εκπαίδευση των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και να προχωρήσει στις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Οι μαθητές μας δεν είναι αριθμοί!
ΟΧΙ στους σύγχρονους «Καιάδες» για τους μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες!
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ 
ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ!


 Για το Δ.Σ.

πηγή: drepani.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το