Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Εκεχειρίας του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, 

 η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας και η New Star διοργανώνουν

στο STUDIO new star art cinema την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 19:00, 

εκδήλωση και προβολή του σπάνιου ντοκιμαντέρ The Calvary of Serbia”

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρέσβης της Δημοκρατία της Σερβίας στην Ελλάδα κ. Nikola Nedeljkovic.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«Ο Γολγοθάς της Σερβίας» θεωρείται ως το καλύτερο σερβικό ντοκιμαντέρ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Συγκεντρώνει όλα τα διαθέσιμα πλάνα του στρατού της Σερβίας, τις μάχες του στο εσωτερικό, το καταφύγιό του στο νησί της Κέρκυρας, τη νικηφόρα επίθεση του στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης και την επιστροφή στην πατρίδα. Η ταινία δείχνει πρωτότυπα πλάνα ντοκιμαντέρ του σερβικού στρατού. Αυτή η ταινία είναι εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία και τον πολιτισμό του σερβικού έθνους και περιλαμβάνεται στη σερβική «Λίστα κινηματογραφικού υλικού εξαιρετικής σημασίας».

Ο Γολγοθάς της Σερβίας – The Calvary of Serbia

Ένα αληθινό έργο τέχνης που σαγηνεύει με την αυθεντική απεικόνιση των ταραγμένων εποχών και των επώδυνων γεγονότων, είναι το καλύτερο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Αρχικά προβλήθηκε ως βωβό φιλμ το 1930 και αργότερα βελτιώθηκε με βάση τα κινηματογραφικά υλικά για τη Σερβία από τα παγκόσμια αρχεία. Υπάρχουν σκηνές που απεικονίζουν τη διέλευση του στρατού και του λαού μέσω της Αλβανίας το 1915, τη ζωή στην κατεχόμενη Σερβία, καθώς και την απελευθέρωση της Νις και του Βελιγραδίου και την είσοδο του νικητή στην κατεστραμμένη πρωτεύουσα.

O Stevan Mišković σ’ αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ δημιούργησε εντυπωσιακά και πειστικά πλάνα που μόνο οι επαγγελματίες του κινηματογράφου μπορούν να αναγνωρίσουν ως ανακατασκευές. Το έργο στη συνέχεια «ντύθηκε» από τη μουσική του συνθέτη Milenko Živković και μια σειρά από γνωστές πατριωτικές μελωδίες.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, ήταν μια σύγκρουση που ξεκίνησε με την επίθεση στο Βελιγράδι και το σερβικό κράτος αναγκάστηκε να αγωνιστεί για την ύπαρξη και τη διατήρησή του.

Η δολοφονία του Αυστριακού διαδόχου Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγεβο το 1914, χρησίμευσε ως πρόσχημα για την αυστριακή επίθεση στη Σερβία που σηματοδότησε την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι να παραδοθεί στους κατακτητές, ο σερβικός στρατός υπερασπίστηκε γενναία τη χώρα του και κέρδισε πολλές σημαντικές νίκες, αλλά τελικά κατακτήθηκε από τις κοινές δυνάμεις της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας και της Βουλγαρίας και έπρεπε να αποσυρθεί από το εθνικό έδαφος βαδίζοντας στην Αλβανία, σε οροσειρές μέχρι την Αδριατική Θάλασσα. Κατά την υποχώρηση πέθαναν σχεδόν 80.000 στρατιώτες, καθώς και 140.000 πολίτες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον Στρατό.

Όσοι επέζησαν από αυτό το σκοτεινό ταξίδι, βρήκαν καταφύγιο στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας, όπου τους υποδέχτηκε θερμά ο ελληνικός λαός που τους βοήθησε να αναρρώσουν. Έχοντας αναρρώσει στην Κέρκυρα, ο Σερβικός Στρατός επέστρεψε για να πολεμήσει στο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης μαζί με άλλες δυνάμεις της Αντάντ που αποτελούνταν από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Ρωσία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Βασίλειο της Σερβίας συμμετείχε στον πόλεμο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα (από τις 28 Ιουλίου 1914 έως τις 11 Νοεμβρίου 1918) και ήταν ενεργός παράγοντας των διεθνών σχέσεων, σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς και μέσω ευρείας διπλωματικής εμπλοκής με τις συμμαχικές δυνάμεις.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σερβία είχε 1.264.000 απώλειες – το 28% του πληθυσμού της (4.529.000) που αντιπροσώπευε επίσης το 58% του ανδρικού πληθυσμού της και το 63% των στρατιωτών -μια απώλεια από την οποία δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως. Σχεδόν ένας στους δέκα πεσόντες στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν Σέρβος. Σε ποσοστά, η Σερβία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων αμάχων. Αυτή η τεράστια θυσία ήταν η συμβολή που έδωσε η Σερβία στη νίκη των Συμμάχων και στην αναδιαμόρφωση της Ευρώπης και του Κόσμου μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το