Δημοσιεύουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από ανακοίνωση που κυκλοφορεί το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων Π.Ν, συνδικαλιστικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει η ΕΡΓΑΣ και παρεμβαίνει στον Σύλλογο Δημοσίων Υπαλλήλων Ναυτικού (ΣΔΥΝ).
Εν τω μέσω ποικίλων δημοσιευμάτων και “διαρροών” για την τύχη των Στρατιωτικών Νοσοκομείων (Σ.Ν.), ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη δημιουργία κοινής διοικητικής δομής του υγειονομικού σώματος από το ΓΕΕΘΑ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, ανακοίνωσε Σχέδιο Νόμου με τίτλο: “Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις”.
Είναι γεγονός, ότι ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων των Σ.Ν. διαμαρτύρεται για τις μακρόχρονες αναμονές για ραντεβού με γιατρούς και λοιπές ιατρικές πράξεις, σε ό,τι δε αφορά τα οδοντιατρεία αυτές μπορεί να είναι και πολύχρονες. Η υποβάθμιση των παροχών υγείας, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του Covid 19, είναι ορατή, αφορά πλέον και τα στρατιωτικά νοσοκομεία όπως και όλο το δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ).
Στην παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου για τη «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» και σε ό,τι αφορά στα οικονομικά ζητήματα αναφέρονται τα ελλείμματα των νοσοκομείων (για το ΝΝΑ το έλλειμμα είναι 1,25 εκ. €) και αυτά οφείλονται (σύμφωνα με την παρουσίαση), στην υποχρηματοδότηση λειτουργίας τους από τα Γενικά Επιτελεία, πιο συγκεκριμένα στην “οικειοποίηση” μέρους ιδίων πόρων των Σ.Ν. από τα Γενικά Επιτελεία για την κάλυψη αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και στα συσσωρευμένα επί σειρά ετών χρέη από τον ΕΟΠΥΥ.
Ως λύση στο πρόβλημα αυτό προτείνεται …η “οικονομική αυτοτέλεια” των Σ.Ν., “…η ορθή κοστολόγηση ιατρικών υπηρεσιών προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και η δυνατότητα προσέλκυσης ιδίων πόρων…”.
Έννοιες όπως η “οικονομική αυτοτέλεια” ή “έλλειψη αυτονομίας των Σ.Ν. στη διαχείριση οικονομικών πόρων” δεν απαντούν σαφώς στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση θα πάρει την ευθύνη να καλύψει αυτά τα ελλείμματα που ΚΑΙ η ίδια δημιούργησε στα Σ.Ν……
Σε ό,τι δε αφορά στην “…προσέλκυση ιδίων πόρων…” και με δεδομένο ότι ένα Δημόσιο Νοσοκομείο δεν είναι επιχείρηση να εμπορεύεται είδη ή υπηρεσίες στην αγορά, χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις. Βεβαίως, δόθηκαν κάποιες π.χ. απογευματινή λειτουργία εξωτερικών ιατρείων όπως στο ΕΣΥ. Ως γνωστόν, τα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ δεν είναι δωρεάν, κοστολογούνται γύρω στα 60 ευρώ/επίσκεψη και το κόστος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος. Με γενναία οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων γίνονται (εάν και όταν διότι προσωπικό δεν υπάρχει) και τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ.
Τα χρέη, δηλαδή, των Σ.Ν. θα τα πληρώσουν οι δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές (40% του μισθού), άμεσους και έμμεσους φόρους και καθημερινά το εισόδημα εξανεμίζεται από τον υψηλό ΦΠΑ, τη λεηλασία μέσω των ΔΕΚΟ (π.χ. ρεύμα), την ακρίβεια στα είδη διατροφής και στα καύσιμα, τη συμμετοχή στα φάρμακα κλπ.
…………
Ό,τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, με τη συστηματική διάλυση και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων αλλά και γενικότερα του Δημόσιου – Δωρεάν Συστήματος Υγείας δεν αποτελούν παρά τον πρόλογο στην κυβερνητική επιλογή της ιδιωτικοποίησής του. Ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα που κάθε φορά η κυβέρνηση επιστρατεύει, τα Νοσοκομεία είναι ένα ακόμη “ασημικό” προς πώληση.
Σε αυτό το κλίμα κινείται λοιπόν, και το Σχέδιο Νόμου. Γεγονός, που φαίνεται πεντακάθαρα και στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025, όταν οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα παραμένουν καθηλωμένες και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μειωθούν. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει μείωση κατά 455 εκ €, σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών (υγειονομικό υλικό, αεροπυρόσβεση, αντιιικές θεραπείες κλπ).
Οι ευθύνες του Σωματείου μας αλλά και της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ είναι δεδομένες. Καθησυχάζουν τους εργαζόμενους, εφησυχάζουν σε κούφιες και ψεύτικες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Το κάνουν συστηματικά σε όλα τα θέματα κι αυτό αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα της κρίσης και της απαξίωσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Σε ό,τι μας αφορά, εμείς λέμε ότι πρέπει με αγώνες πλέον, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει, να υπερασπιστούμε το ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ και να αγωνιστούμε για την αναβάθμισή του. Σε αυτή τη διαδρομή είναι αναγκαίο να συναντήσουμε τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ, στους αγώνες τους.
Με πρώτο σταθμό τη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 20ής Νοέμβρη …
e-prologos.gr