Οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας αποτελούν παράδειγμα της καταστροφής της αγροτικής τάξης της πατρίδας μας, της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Καταστροφή που οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΝΔ -και οι προηγούμενες- και βέβαια στην ΚΑΠ της ΕΕ. Αγρότες δεκαετιών -παραδοσιακά αγροτικά νοικοκυριά, «πάππου προς πάππο»- ξεκληρίζονται σταδιακά, λίγο λίγο, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες αυτής της εξοντωτικής πολιτικής, που μοιάζει με μαρτύριο της σταγόνας.
Οι μαρτυρίες των ίδιων είναι αποκαλυπτικές. Δηλώνουν πως έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν τη ροδακινοκαλλιέργεια και να στραφούν σε άλλες που πιθανολογούν πως θα τους βοηθήσουν. Ακόμη χειρότερα λένε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και είναι έτοιμοι να παρατήσουν χρόνια και χρόνια κόπων, ιδρώτα, προσπαθειών, ότι σκοπεύουν να «ξηλώσουν» τα ροδάκινα απ’ τα χωράφια και να αναζητήσουν άλλες δουλειές! «Δεν υπάρχει ελπίδα, μόνο αγωνία και έξοδα»!
Οι ίδιοι αναφέρουν τα προβλήματα που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα. Ακρίβεια και υψηλό κόστος για τα αναγκαία φάρμακα. Πανάκριβα λιπάσματα. Εξευτελιστικές τιμές που δίνουν, στα συμπύρηνα-βιομηχανικά ροδάκινα, οι βιομήχανοι. Τιμές κάτω του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής. Στην πραγματικότητα οι παραγωγοί καλούνται να βάλουν κι από την τσέπη τους αν θέλουν «να πουλήσουν», χαρίζουν δηλαδή αυτό που με ιδρώτα και κόπο παρήγαγαν. Σε απόγνωση, υφίστανται την κοροϊδία των κυβερνώντων αλλά και των κεφαλαιοκρατών που με ταξικό θράσος τους λένε ότι «θα μείνουν οι νοικοκυραίοι»!
Όποιος λοιπόν αντέξει! Τραγική πραγματικά κατάσταση οδηγεί στην εγκατάλειψη προσοδοφόρων -παλιότερα- καλλιεργειών, στο ξεκλήρισμα, στην αναζήτηση λύσεων και διεξόδων από τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι πολυετείς πολιτικές διάλυσης της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Είναι, ωστόσο, αναγκαίος όρος για να δούνε άσπρη μέρα ο αγώνας μαζί με την υπόλοιπη αγροτιά ενάντια σε όλους όσους τους καταδικάζουν σε αυτήν την τραγική κατάσταση.

Αυταρχισμός

Η διάλυση στις ζωές των αγροτών οδηγεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως αυτές του περασμένου χειμώνα- στη χώρα και σε όλη την Ευρώπη- κι είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως τέτοιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν σύντομα. Άλλωστε τα προβλήματα είναι τεράστια κι η αστική πολιτική, εγχώρια και διεθνής, δεν έχει σκοπό να τα λύσει. Η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της, ώστε να κάμψει, πριν ακόμη γεννηθούν, τις αντιστάσεις. Ο φόβος φυλάει τα έρμα!
Ασκώντας την προσφιλή της πολιτική του αυταρχισμού και της τρομοκράτησης όποιου τολμά να αγωνιστεί εναντίον της πολιτικής της, η κυβέρνηση διά των οργάνων της κάλεσε σε απολογία το προηγούμενο διάστημα αγρότες που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κόμβους της Ημαθίας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του περασμένου χειμώνα. Τα αδικήματα για τα οποία κλήθηκαν από τις αρχές γνωστά στο λαϊκό κίνημα: διατάραξη των συγκοινωνιών και της «απρόσκοπτης πρόσβασης»! Μάρτυρες…φωτογραφίες που επιδείχθηκαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, χαφιεδισμός δηλαδή κανονικότατος και «με το νόμο»! Γιατί το αστικό κράτος και οι εξουσίες του μπορούν και να ελέγξουνε και όσους συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με μόνο στοιχείο μια φωτογραφία. Να ποινικοποιήσουν την απλή συμμετοχή σε μία αγωνιστική κινητοποίηση, να στήσουν αγροτοδικεία χρησιμοποιώντας …φωτογραφίες!
Δε μας εντυπωσιάζει! Δε μας εντυπωσιάζει ούτε και η άλλη προσφιλής ταχτική των κυβερνώντων, του καρότου και του μαστίγιου. Την ίδια στιγμή που καλούνται σε απολογία αγρότες διαδηλωτές και σχηματίζονται δικογραφίες εναντίον τους, περισσεύουν οι πρωθυπουργικές και δηλώσεις άλλων κυβερνητικών παραγόντων που συμπονούν τους αγρότες και τάσσονται υπέρ των δίκαιων αιτημάτων τους! Η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της! Η μεγαλοαστική τάξη και το επιτελείο της κατανοεί και συμπονά τον αγρότη, όπως ακριβώς κατανοεί και συμπονά τα υπόλοιπα εργατολαϊκά στρώματα που στενάζουν από την πολιτική της.
Ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης, συκοφάντησης, φίμωσης, για να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνιμα αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Η απάντηση των αγροτών θα πρέπει να είναι εξίσου ξεκάθαρη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το