Το «αλισβερίσι» από τον Μακρόν για το διορισμό νέας κυβέρνησης

Σε κατάρρευση οδηγήθηκε η κυβέρνηση στη Γαλλία, βυθίζοντας για μία ακόμα φορά το πολιτικό σύστημα της χώρας στο χάος και τον δεξιό Μισέλ Μπαρνιέ να γίνεται ο πιο βραχύβιος πρωθυπουργός της «Πέμπτης Δημοκρατίας».

(Σημείωση «Λ.Δ»:Όσο γράφονταν αυτές οι σειρές, αναμενόταν ο διορισμός νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας από τον Εμανουέλ Μακρόν).

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μειοψηφίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση, υπερψηφίστηκε από 331 βουλευτές, ενώ για να περάσει απαιτούνταν τουλάχιστον 288 ψήφοι. Πρόκειται για την πρώτη φορά που γαλλική κυβέρνηση πέφτει λόγω πρότασης μομφής από το 1962.

Αφορμή στάθηκε η κατάθεση ενός αντιλαϊκού προϋπολογισμού αφαίμαξης που προωθούσε σειρά σκληρών μέτρων λιτότητας για τα λαϊκά εισοδήματα, καθώς στόχος ήταν να εξοικονομηθούν 60 δισ. ευρώ το 2025.

Μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση για κατάθεση πρότασης μομφής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Μπαρνιέ και το κυβερνητικό στρατόπεδο προχώρησαν σε ωμό εκβιασμό, λέγοντας ότι σε περίπτωση που έπεφτε η κυβέρνηση θα προκαλούνταν χάος στην οικονομία που θα σάρωνε τη Γαλλία.

Τελικά η «παραχώρηση» στον προϋπολογισμό για τον τομέα κοινωνικής ασφάλισης δεν έπεισε, η πρόταση μομφής πέρασε και έτσι οδηγηθήκαμε στην πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Το «αλισβερίσι» από τον Μακρόν για το διορισμό νέας κυβέρνησης

Στη συνέχεια ο Μακρόν επιδόθηκε σε ένα «αλισβερίσι» με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος και την επιλογή πρωθυπουργού που θα παρέχουν εχέγγυα «βιωσιμότητας», προκειμένου να εφαρμόσουν την αντιλαϊκή πολιτική που βρίσκεται στα σκαριά.

Έτσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας συγκάλεσε σύσκεψη των επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων που κινούνται μεταξύ της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς και τμήματος της ρεφορμιστικής Αριστεράς, αφήνοντας εκτός τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν.

Επιδίωξη του Μακρόν ήταν η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, στο πλαίσιο των παρόντων, ότι δεν προτίθενται, για κάποιο τουλάχιστον χρονικό διάστημα, να υπερψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής, όπως συνέβη στην περίπτωση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Ο γάλλος πρόεδρος προχώρησε στη σύγκληση της σύσκεψης λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει ήδη δηλώσει πως δεν προτίθεται να επιδιώξει την πτώση της επόμενης κυβέρνησης, ανεξαρτήτως του αν θα μετάσχει ή όχι σε αυτήν, ενώ στις τάξεις των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών κυριάρχησε η άποψη για συμμετοχή, ενδεχομένως, σε ένα κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό ένα πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από το χώρο της Αριστεράς.

Τη συμμετοχή των αριστερών κομμάτων στη σύσκεψη κατήγγειλε η Ανυπότακτη Γαλλία, της οποίας ο βασικός στόχος είναι να οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρόεδρος Μακρόν, ενώ ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που να εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον της Γαλλίας χωρίς τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόρους που ψήφισαν το κόμμα του.

Μετά τη συνάντηση, ο Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να διαλύσει και πάλι την Εθνοσυνέλευση, στους 30 μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του.

Παράλληλα, η ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος χαιρέτισε τις «ενδιαφέρουσες αλλά ατελέσφορες» συνομιλίες. «Η μπάλα είναι στην πλευρά του προέδρου», είπε ο ηγέτης του κόμματος, Ολιβιέ Φορ. «Διεκδικούμε (…) έναν πρωθυπουργό της αριστεράς» που θα είναι «ανοιχτός σε συμβιβασμούς», συμπλήρωσε. «Η πολιτική της άδειας καρέκλας είναι μια μορφή αποδυνάμωσης της αριστεράς», είπε ο Φορ, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να βρει «λύση» για την έξοδο από την κρίση.

Η ηγέτιδα των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται από τις προτάσεις του Μακρόν, σχολιάζοντας ότι εμφανίστηκε αδιάλλακτος. Δεν έκανε «κανένα συμβιβασμό, καμία υποχώρηση», τόνισε, σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα» συμμετοχής των Πρασίνων σε μια κυβέρνηση με τους Ρεπουμπλικάνους.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Λοράν Βοκιέ, ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς όσον αφορά μια συνεργασία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της αριστεράς. «Στο τέλος της συνάντησης όλοι συμμεριζόμαστε την ίδια πεποίθηση, ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικό συμβόλαιο με ανθρώπους με τους οποίους δεν συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες», είπε στους δημοσιογράφους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το