Ισραηλινές οργανώσεις -ορισμένες συνδέονται με τον στρατό- έχουν λάβει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα

Ερευνητικά κονδύλια της Ευρωπαϊκή Ένωσης κατευθύνονται στο Ισραήλ παρά την ρητορική καταδίκη από την ΕΕ του πολέμου στη Γάζα.  Ισραηλινοί οργανισμοί, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με τον στρατό, έχουν λάβει περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πληροφορεί παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία το Aljazeera.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του – σήμερα και τις επόμενες ημέρες», είχε αναρτήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Χ, μαζί με μια εικόνα της έδρας του γραφείου της που φωτίζεται με τη σημαία του Ισραήλ, μετά την 7η Οκτώβρη, δείχνοντας τη σαφή θέση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ».

Έκτοτε, το Ισραήλ δικάστηκε για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) και οι ηγέτες του έχουν κατηγορηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC). Ωστόσο, η ΕΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με τους ισραηλινούς θεσμούς στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας», ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί την έρευνα και την καινοτομία.

Τα δεδομένα που συνέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναλύθηκαν από το Al Jazeera δείχνουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου, η ΕΕ έχει χορηγήσει σε ισραηλινά ιδρύματα περισσότερα από 238 εκατομμύρια ευρώ (250 εκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων 640.000 ευρώ (674.000 δολάρια) στην Israel Aerospace Industries (IAI), μια κορυφαία αεροδιαστημική βιομηχανία και κατασκευάστρια αεροσκαφών που προμηθεύει τον ισραηλινό στρατό.

Ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές που ρυθμίζουν το πλαίσιο Horizon απαιτούν τα χρηματοδοτούμενα έργα να «επικεντρώνονται αποκλειστικά σε πολιτικές εφαρμογές», αναγνωρίζουν ότι «ένας σημαντικός αριθμός τεχνολογιών και προϊόντων είναι γενικές και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο των πολιτικών όσο και των στρατιωτικών χρηστών».

Η τεχνολογία που μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές χρήσεις -η λεγόμενη «διπλή χρήση»- μπορεί να τύχει χρηματοδότησης από την ΕΕ, εφόσον ο δηλωμένος στόχος είναι πολιτικός.

Όμως, τον Ιούλιο, όταν περίπου 40.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στη γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, περισσότεροι από 2.000 Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί και 45 οργανώσεις υπέβαλαν έκκληση στην ΕΕ να τερματίσει κάθε χρηματοδότηση προς τα ισραηλινά ιδρύματα, λέγοντας ότι το πλαίσιο του Horizon είχε «κρίσιμο ρόλο στην πρόοδος της ισραηλινής στρατιωτικής τεχνολογίας» με τη μεταφορά γνώσης στην αμυντική βιομηχανία.

«Αυτά τα προγράμματα χρηματοδότησης υποστηρίζουν άμεσα έργα που αναπτύσσουν ισραηλινές στρατιωτικές και οπλικές ικανότητες», ανέφερε η αναφορά. «Δεδομένης της κλίμακας, της διάρκειας και της φύσης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισραηλινή κυβέρνηση, η συμμετοχή των ισραηλινών ιδρυμάτων σε ευρωπαϊκά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει να ανασταλεί».

Αυτή η έκκληση έμεινε αναπάντητη.

Η υποστήριξη της ΕΕ προς το Ισραήλ αποτελεί σταθερό στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής από πολύ πριν από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτώβρη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020» που διήρκεσε από το 2014 έως το 2020, οι ισραηλινοί οργανισμοί έλαβαν συνολική συνεισφορά της ΕΕ ύψους 1,28 δισ. ευρώ (1,35 δισ. δολάρια). Από την έναρξη του προγράμματος Horizon Europe το 2021, μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί πάνω από 747 εκατομμύρια ευρώ (786 εκατομμύρια δολάρια).

Η IAI, η οποία εξάγει οπλικά συστήματα παγκοσμίως, έλαβε 2,7 εκατομμύρια ευρώ (2,8 εκατ. δολάρια) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» και πάνω από 10,7 εκατομμύρια ευρώ (11,2 εκατ. δολάρια) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Elbit Systems, η στρατιωτική εταιρεία με έδρα το Ισραήλ, της οποίας ο μεγαλύτερος μεμονωμένος πελάτης είναι το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, έλαβε επιχορηγήσεις για πέντε έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ (2,3 εκατ. δολάρια).

Όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα έχουν δηλωμένο «πολιτικό» θέμα -όπως η προστασία των συνόρων, ο έλεγχος καταστροφών και η θαλάσσια επιτήρηση- και υπόκεινται σε αξιολογήσεις δεοντολογίας για να ελεγχθεί η συμμόρφωσή τους με τις αξίες της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός της ΕΕ που να απαγορεύει τη χρήση τεχνολογίας αιχμής που αποκτήθηκε με τα κονδύλια για στρατιωτικές εφαρμογές παράλληλα ή σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι δεσμοί των ισραηλινών πανεπιστημίων με τον στρατό

Το μεγαλύτερο μερίδιο των κονδυλίων του προγράμματος «Ορίζοντας» της ΕΕ που χορηγούνται σε ισραηλινούς φορείς κατανέμεται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και ενώ τα πανεπιστήμια συχνά θεωρούνται προπύργια των πολιτικών ελευθεριών, η ισραηλινή ακαδημαϊκός Maya Wind δήλωσε ότι ο ισραηλινός ακαδημαϊκός κόσμος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της στρατιωτικής βιομηχανίας της χώρας.

«Τα ισραηλινά πανεπιστήμια είναι πυλώνες της ισραηλινής φυλετικής κυριαρχίας, είναι κεντρικά στην υποδομή της ισραηλινής αποικιοκρατίας των εποίκων και του απαρτχάιντ και τώρα εξυπηρετούν επίσης ενεργά αυτή τη γενοκτονία και καθιστούν δυνατή τη διατήρηση “του πολέμου στη Γάζα” για πάνω από 13 μήνες», δήλωσε η Wind.

Στο βιβλίο της με τίτλο «Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom» (Πύργοι από ελεφαντόδοντο και ατσάλι: Πώς τα ισραηλινά πανεπιστήμια αρνούνται την ελευθερία των Παλαιστινίων) περιγράφει πώς το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο ήταν το πρώτο που ιδρύθηκε από το σιωνιστικό κίνημα το 1918, ακολουθούμενο από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ισραήλ Technion το 1925 και το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann το 1934.

Αυτά τα ιδρύματα κατέστησαν κεντρικά στην ανάπτυξη και κατασκευή όπλων που χρησιμοποιήθηκαν για τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων κατά την προετοιμασία για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

«Η συνεργασία κάθε είδους με ένα ισραηλινό πανεπιστήμιο έρχεται σε άμεση αντίθεση με την παλαιστινιακή απελευθέρωση», είπε η Wind.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το