Στη νέα συγκυρία της οξυμένης επίθεσης της κυβέρνησης στην εκπαίδευση,
η Γ ΕΛΜΕ οφείλει να είναι ενωτική και όχι διχαστική!
Σχετικά με την αποπομπή από ΑΣΕ-ΣΥΝΕΚ της Αντίστασης από το προεδρείο της Γ ΕΛΜΕ
Την Τετάρτη 15/1/25 συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο της Γ ΕΛΜΕ. Εκκρεμεί η ανάληψη της θέσης του ταμία. Η Αντίσταση, όπως είχαμε ενημερώσει, κατέθεσε την πρότασή της για συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από ΑΣΕ και ΣΥΝΕΚ, καθώς πρότειναν αναλογικό – αντιπροσωπευτικό προεδρείο, στο οποίο, για 3η συνεχόμενη χρονιά, δεν θα συμμετέχει η ΔΑΚΕ, κάτι που προφανώς επικροτούμε.
Σύμφωνα με την ΑΣΕ: «ένα προεδρείο δεν συγκροτείται με προγραμματικές δεσμεύσεις» (!). Εμείς αναρωτιόμαστε: στη βάση ποιας κατεύθυνσης και ποιων δεσμεύσεων θα έπρεπε άραγε να συγκροτείται ένα προεδρείο; Η Γ ΕΛΜΕ θα πορεύεται χωρίς στρατηγική απέναντι στην όξυνση των διώξεων, στην ένταση των πιέσεων από ΔΔΕ και διευθυντές και στις ραγδαίες αλλαγές που προωθούνται, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης; Και εν τέλει, τι είδους πρωτοφανής αναλογικότητα ορίζει την κατανομή των θέσεων προέδρου-αντιπροέδρου-γραμματέα σε ΑΣΕ-ΣΥΝΕΚ;
Τελικά ΑΣΕ και ΣΥΝΕΚ αλληλοϋποστηρίχθηκαν, καταλαμβάνοντας οι μεν ΣΥΝΕΚ τις θέσεις του προέδρου και του γραμματέα και η δε ΑΣΕ τη θέση του αντιπροέδρου. Ως Αντίσταση, αν και αντιληφθήκαμε την συνεννόηση ΑΣΕ και ΣΥΝΕΚ, θέσαμε υποψηφιότητα και για τη θέση του αντιπροέδρου, αλλά και για τη θέση του γραμματέα – καθώς ξέρουμε ότι οι συνάδελφοι θα ήθελαν να έχουμε και φέτος πιο ενεργό ρόλο στο σωματείο – χωρίς, φυσικά, να υπερψηφιστούμε. Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή ούτε η πρότασή μας να αποσυνδεθεί, επιτέλους, η θέση του προέδρου της Γ ΕΛΜΕ από τη θέση του μέλους του ΠΥΣΔΕ.
Η Αντίσταση ήταν η μόνη παράταξη που στις εκλογές αύξησε αισθητά τις ψήφους της. Την αποδοχή της προσπάθειάς μας εκ μέρους των συναδέλφων την αντιλαμβανόμαστε ως έγκριση του τρόπου με τον οποίο πορευτήκαμε τον περασμένο χρόνο και του τρόπου που αξιοποιήσαμε τη θέση της αντιπροεδρίας της Γ ΕΛΜΕ. Οι συνεχείς παρεμβάσεις μας στα σχολεία, η επίμονη προπαγάνδιση της απεργίας – αποχής από κάθε μορφή της αξιολόγησης και η υποστήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μάλλον ενόχλησαν τη διοίκηση, τους διευθυντές, αλλά και τις υπόλοιπες παρατάξεις και επιδιώκουν να περιορίσουν την δραστηριοποίησή μας. Δεν θα το καταφέρουν.
Καλούμε τις/τους προοδευτικές/ούς συναδέλφισσες/φους να αναρωτηθούν αν η αποπομπή της Αντίστασης από το προεδρείο, συνιστά μια θετική απόφαση για την πορεία του σωματείου.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και επιμονή. Μπροστά μας έχουμε τεράστιες προκλήσεις και την ανάγκη τα σωματεία να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο και την υπόστασή μας ως ελεύθερων παιδαγωγών κι εργαζομένων!
e-prologos.gr