Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας, ως συνέπεια της συνεχούς υπο-χρηματοδότησής του, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τη σημερινή κυβέρνηση με την ακραία νέο-φιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει, έχει εξαναγκάσει χιλιάδες κόσμου να στραφεί στην ιδιωτική ασφάλιση. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος του λαού αναγκάζεται να διπλο-πληρώσει για τις ανάγκες της υγείας του -εκτός από τις εισφορές στον ασφαλιστικό του φορέα- και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο της ιδιωτικής, ανεξέλεγκτης και συνεπώς αδίστακτης κερδοσκοπίας.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν συνεχώς και ανεξέλεγκτα τα ασφάλιστρα των ασφαλισμένων τους, χωρίς βέβαια να τους ασκείται ο παραμικρός έλεγχος.
Με δεδομένο πως έχουν να κάνουν με ένα τόσο ευαίσθητο αγαθό, την υγεία, εκμεταλλεύονται το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει ο ελληνικός λαός, λόγω της κατάστασης στο δημόσιο σύστημα. Αποφάσισαν λοιπόν και ανακοίνωσαν, συντονισμένα, τις επόμενες αυξήσεις στα ασφάλιστρα στο ύψος του 15%(!), τονίζοντας μάλιστα πως τα μειωμένα περιθώρια κέρδους κάνουν αυτές τις αυξήσεις υποχρεωτικές! Ωστόσο, μετά τις ευρύτατες διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν, οι εταιρείες σε μια προσπάθεια να τις καλμάρουν προχώρησαν συνεννοημένα σε έναν ελιγμό: συντονισμένα ανακοίνωσαν μείωση των αυξήσεων στο ύψος του 7%. Γεγονός που αποδεικνύει αφενός τον ψευδή ισχυρισμό τους περί, τάχα, μη περιθωρίων κέρδους αν δεν γίνει υποχρεωτικά αύξηση 15%. Αφετέρου, τη λειτουργία τους ως επιχειρηματικό καρτέλ, καθώς το ύψος των αυξήσεων και στις δύο περιπτώσεις ανακοινώθηκε με απόλυτο συντονισμό τους.
Η κυβέρνηση από πλευράς της αναγκάστηκε να παραστήσει πως δήθεν παρεμβαίνει, φέρνοντας εσπευσμένα στη βουλή τροπολογία, η οποία προβλέπει τη δημιουργία από την ΕΛΣΤΑΤ ετήσιου δείκτη αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον αντίστοιχο προηγούμενο δείκτη του ΙΟΒΕ, θα ανακοινώνεται κάθε Δεκέμβριο και θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2026. Με βάση το δείκτη αυτό θα καθορίζονται οι ετήσιες αυξήσεις ασφαλίστρων, τις οποίες οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν στις ιστοσελίδες τους. Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης ανεπιτυχώς επιχείρησε να πείσει πως με την τροπολογία αυτή προστατεύονται οι πολίτες-πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έχει κίνητρο να μειώσει τα κόστη για τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να στηρίξει τελικά την κεφαλαιακή τους επάρκεια -αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ειδικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προϊδέασε για ένα «μοντέλο» ευρύτερης αντιμετώπισης της «κρίσης» των ασφαλιστικών εταιρειών, κάτι αντίστοιχο δηλαδή όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τις τράπεζες. Και όπως φαίνεται, το πρώτο μέτρο αυτού του «μοντέλου» είναι να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι μεγαλύτερα ασφάλιστρα για να μη χάσουν κέρδη οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ας μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση πριν από περίπου δύο χρόνια έστρωσε τον δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρείες, με προγράμματα ζωής και υγείας να τιμολογήσουν ανεξέλεγκτα τις υπηρεσίες τους. Δηλαδή να την ανατιμήσουν όσο θέλουν, βάσει ενός μαθηματικού τύπου που οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες υπέβαλαν (δείκτης ΙΟΒΕ που τώρα θα αντικατασταθεί από τον δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ). Επιπλέον, η κυβέρνηση φροντίζει ανελλιπώς να αυξάνει την πελατεία των ασφαλιστικών εταιρειών, επεκτείνοντας την υποχρεωτικότητα για συμβόλαια και σε άλλους τομείς, όπως η κάλυψη από φυσικές καταστροφές, αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. και κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ήδη από την προηγούμενη χρονιά, με τάση όμως επέκτασης, καθώς και όλων των οχημάτων από 1η Ιανουαρίου 2025.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουν συνολικό τζίρο κοντά στα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% για το 2024-2025. Είναι δε ενδεικτικό πως η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην ιδιωτική υγεία προχωράει και ενισχύεται, με 2 ομίλους, τη Hellenic Healthcare και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, αφού προηγουμένως έχουν εξαγοράσει μικρότερες επιχειρήσεις, να ελέγχουν περίπου το 60% στην αγορά των γενικών κλινικών και συνεπώς να λυμαίνονται τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη των 2 δισ. ευρώ.
Την ώρα όπου, ο ελληνικός λαός δαπάνησε 5,9 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα από την τσέπη του για ιατρικές υπηρεσίες μόνο για το 2022. Από αυτά, μόνο το 15%-17% καλύπτεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες -χρήματα που επίσης πληρώθηκαν από τους ίδιους τους ασφαλισμένους- ενώ η δαπάνη του Δημοσίου (κρατικός προϋπολογισμός και ΕΟΠΥΥ, δηλαδή φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) ήταν 10,9 δισ. ευρώ.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr