Στα μπλόκα και στους δρόμους συνεχίζουν να βρίσκονται οι φτωχομεσαίοι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγούν στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της χώρας και στην ερήμωση της υπαίθρου.
Τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αντιμετώπισε ο κόσμος της αγροτιάς πέρυσι, εξακολουθεί να τη βιώνει στο πετσί του και φέτος. Όχι μόνο δίνει και υπόσχεται ψίχουλα που δεν απαντούν ούτε στο ελάχιστο στα ουσιαστικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά απαγόρευσε και τη συγκέντρωση με τρακτέρ της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού σε ξενοδοχείο της πόλης, σε μία κίνηση που θυμίζει παλιές σκοτεινές εποχές. Άλλωστε ουκ ολίγες φορές οι αγρότες συνάντησαν την κρατική καταστολή στα μπλόκα, τόσο πέρυσι όσο και φέτος.
Συγκεκριμένα, η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη απαγόρευσε τις συναθροίσεις το απόγευμα της Τετάρτης σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας», όπως επίσης «απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην πόλη».
Έτσι, οι παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις περιόρισαν τους διαδηλωτές έξω από το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, εμποδίζοντάς τους να προσεγγίσουν το χώρο όπου μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο οι αγρότες επιδιώκουν συνάντηση εδώ και ημέρες.
Τα προβλήματα των αγροτών και η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, έδωσε αόριστες υποσχέσεις που εν μέρει μόνο καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών, όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι υποσχέσεις αφορούν την «αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα». Ακόμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τσιάρα έγινε «χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες».
Στο ίδιο πλαίσιο, θεσμοθετήθηκε η «επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με ενδεχόμενο αύξησης των διαθέσιμων ποσών και πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια», ενώ μειώθηκε το ισχύον πλαφόν «για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα».
Όπως καταγγέλλει όμως η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων «πρόκειται για υποσχέσεις θολές που αφορούν σε “παροχές-ψίχουλα”, χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια», «μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων», ούτε και «κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούμε να παραμείνουμε στην παραγωγική διαδικασία».
Ήδη ο Τσιάρας, σε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων από τον Έβρο και τη Σαμοθράκη στις αρχές Φλεβάρη, είχε δηλώσει ότι «θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο περιθώριο, στο πλαίσιο της λογικής και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, για να στηρίξουμε τον παραγωγικό κόσμο». Μόνο που τα δημοσιονομικά της χώρας καθορίζονται από τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΕΕ που στόχο έχουν την αφαίμαξη του κόσμου της υπαίθρου και τη δημιουργία σύγχρονων τσιφλικάδων.
Τι ζητούν οι αγρότες
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζητούν τα εξής:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής λόγω των καταστροφών από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.
Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που παράγουν που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, καθώς και προσιτές τιμές τους στη λαϊκή κατανάλωση.
Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλα τα προϊόντα που, λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων, είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr