-Τα στέλνει η εταιρεία Green Volt, θυγατρική της Lamda Develoment του ομίλου Λάτση που θα κατασκευάσει 4 αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες στον βόρειο Έβρο
-Νόμος του 2022 της Κυβέρνησης Μητσοτάκη επιτρέπει την ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ εκτάσεων
Σε απόγνωση, έντονα θορυβημένοι, προβληματισμένοι αλλά και εκνευρισμένοι, είναι αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, από την τακτική κορυφαίας εταιρείας ανεμογεννητριών, που τους έστειλε ΕΞΩΔΙΚΑ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Το Evros-news.gr ΑΠΟΚΑΛΥΤΠΕΙ ότι με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί και εκβιαστικός, η εταιρεία τους ζητάει να αποδεχθούν τις οικονομικές της προτάσεις για ενοικίαση ή πώληση των χωραφιών τους για πάνω από 20 χρόνια, στα σημεία που θα τοποθετήσει ανεμογεννήτριες. Τους καλεί μάλιστα να απαντήσουν μέσα σε ελάχιστες ημέρες (τρεις όπως λένε) αν αποδέχονται την πρόταση της, διαφορετικά με βάση ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2022 από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και χαρακτηρίζει τα έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) εθνικής σημασίας, ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ των χωραφιών τους. Μάλιστα οι περισσότεροι ήδη έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους προκειμένου να δουν πως θα αντιδράσουν και θα αντιμετωπίσουν αυτά τα εξώδικα-τελεσίγραφο (έχουμε στη διάθεση μας κάποια) της συγκεκριμένης εταιρείας.
Η εταιρεία Green Volt, θυγατρική της Lamda Develoment του ομίλου Λάτση
Πρόκειται για την εταιρεία Green Volt, θυγατρική της πολύ γνωστής από την υλοποίηση του project στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, την Lamda Develoment του ομίλου της πανίσχυρης οικογένειας Λάτση, η οποία έχει λάβει έγκριση από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την δημιουργία 4 Α.Σ.Π.Η.Ε., αιολικών πάρκων με ανεμογεννήτριες δηλαδή, συνολικής ισχύος 302,4 MW σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα καθώς και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV.
Φορέας του εν λόγω project είναι η εταιρεία Green Volt Μ.Ι.Κ.Ε. και αυτό αφορά σε 4 Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) συνολικής ισχύος 302,4 MW με τα συνοδά έργα τους και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV σε νέο Κ.Υ.Τ. Ειδικότερα, το έργο απαρτίζεται από:
-1. Αιολικό Πάρκο 100,8 MW (με 24 Ανεμογεννήτριες) στη θέση «Λαγός – Πύργος – Αλώνια» της Δ.Ε. Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας του Δήμου Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας.
– 2. Αιολικό Πάρκο ισχύος 63,0 MW (με 15 Α/Γ) στη θέση «Τρανή Ράχη – Χέρσος Λόφος – Πηγάδια» της Δ.Ε. Διδυμότειχου, Μεταξάδων & Ορεστιάδας των Δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.
-3. Αιολικό Πάρκο ισχύος 46,2 MW (με 11 Α/Γ) στη θέση «Αλμυρές – Πάγος» της Δ.Ε. Κυπρίνου του Δήμου Ορεστιάδας.
-4. Αιολικό Πάρκο ισχύος 92,4 MW (με 22 Α/Γ) στη θέση «Φύλακες – Αετός – Μαυροχώματα» της Δ.Ε. «Βύσσας – Κυπρίνου» του Δήμου Ορεστιάδας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλίσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η τροποποίηση της ως προς την ένταξη στον σχεδιασμό του των εκτάσεων εκείνων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, συνολικού εμβαδού 35.302,04 τ.μ. Το τελευταίο ξέρετε τι σημαίνει. Ότι μπορούν και σε δασικές εκτάσεις να τοποθετήσουν ανεμογεΝνήτριες στις συγκεκριμένες περιοχές.
Όσοι ιδιοκτήτες χωραφιών δεν συμφωνούν στα ποσά ενοικίασης ή πώλησης, δέχθηκαν ΕΞΩΔΙΚΑ
Ήδη η συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία σε τοπικό επίπεδο και για τα συγκεκριμένα έργα στον βόρειο Έβρο εκπροσωπούσε γνωστός θεσμικός που το 2023, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές φέρεται να αποχώρησε ενώ υπάρχουν μηχανικοί της Ορεστιάδας που απλά “τρέχουν” τα τεχνικά θέματα και δεν έχουν ανάμιξιη στα υπόλοιπα, ήρθε σε συμφωνίες με αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών, που τα νοίκιασαν ή τα πούλησαν. Κάποιοι φαίνεται μάλιστα να πήραν και ικανοποιητικά χρήματα. Όσοι όμως δεν θέλουν να παραχωρήσουν τα χωράφια τους προς ενοικίαση ή αγορά από την Green Volt, είτε γιατί δεν τους ικανοποιούν τα ποσά, είτε επειδή θέλουν να τα καλλιεργούν, δέχθηκαν τα ΕΞΩΔΙΚΑ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ και δεν ξέρουν πως θα αντιδράσουν.
Ο νόμος του 2022 της Κυβέρνησης Μητσοτάκη
επιτρέπει την ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ εκτάσεων
Δυστυχώς, όπως ενημερώθηκαν, ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα ο 4151/2022 άρθρο 4 παράγραφος 7, σε συνδυασμό με το νόμο 2882/2001 περί “Αναγκαστικής απαλλοτρίωσης” που τότε είχε ψηφιστεί για την κρατική ΔΕΗ αλλά πλέον το 2022 επεκτάθηκε και στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ για ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ, αν δεν συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης της έκτασης.
Μάλιστα, όπως ήδη αναφέραμε, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε ακόμα και την ένταξη στον σχεδιασμό του των εκτάσεων εκείνων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία,
Πως θα μπορούσαν να τα αποτρέψουν όλα αυτά; Όταν αναρτήθηκε από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η έγκριση των συγκεκριμένων 4 έργων δημιουργίας αιολικών πάρκων στον βόρειο Έβρο και υπήρχαν απλά οι συντεταγμένες των περιοχών, θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που διαφωνούσαν να καταθέσουν ένσταση. Ποιος απλός αγρότης όμως να παρακολουθεί την επίσημη σελίδα της ΡΑΕ και ακόμα και αν το έκανε, που να γνωρίζει ότι το χωράφι του είναι μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες;
Ποια είναι η Green Volt
Η Green Volt συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με μοναδική μέτοχο την Greenvega Energy Limited και αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά συστήματα και από μετατροπή αιολικής ενέργειας.
Ακολούθησαν διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την είσοδο και άλλων εταιρικών σχημάτων. Έτσι, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού, το μετοχικό τη κεφάλαιο ανέρχεται σήμερα 2.436.686 ευρώ, -που αντιστοιχούν σε ισάριθμα εταιρικά μερίδια του 1 ευρώ-, συνιστάμενο από κεφαλαιακές και εξωκεφαλαιακές εισφορές. Ειδικότερα τα 2.256.686 ευρώ αποτελούν καταβεβλημένα κεφάλαια και οι 180.000 ευρώ εξωκεφαλαιακές εισφορές.
Όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση:
– η εταιρεία Evrowind Μονοπρόσωπη Εταιρεία Συμμετοχών και Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατέχει ποσοστό 67,71%. Η Evrowind, με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Οδ. Αθανασίου (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development του ομίλου Λάτση) συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, με βασικό σκοπό, μεταξύ άλλων, τη δραστηριοποίηση σε θέματα ενέργειας και ειδικότερα την εμπορία και παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος και τις ΑΠΕ, καθώς και τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, εμπορία και διαχείριση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, υδροηλεκτρική παραγόμενη από φωτοβολταϊκά πάρκα και από βιομάζα), ενώ είναι θυγατρικός βραχίονας της Lamda Development.
πηγή: evros-news.gr
e-prologos.gr