Μία παράδοση 500 χρόνων
Τα αλατωρυχεία του Νταγκεστάν αποτελούν μία παράδοση 500 χρόνων που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Το αλάτι της γης εξορύσσεται εδώ από τις γυναίκες και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για ανθρώπους με προβλήματα υγείας. (Το Νταγκεστάν είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας στην Κασπία θάλασσα, στα σύνορα με Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν).
Στο χωριό Κβανχιντάτλι, στο Νταγκεστάν εξορύσσουν το αλάτι χρησιμοποιώντας μία μέθοδο, η οποία χρονολογείται εδώ και 500 χρόνια.
Τα αλατωρυχεία βρίσκονται στις όχθες του ορμητικού ποταμού έξω από το χωριό.
Το αλάτι ήταν η μόνη πηγή εισοδήματος που είχαν οι κάτοικοι του χωριού και αποτελεί για αυτούς μία παράδοση 500 χρόνων που έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.
Οι κάτοικοι ταξίδευαν σε διάφορες περιοχές του Νταγκεστάν για να πουλήσουν το αλάτι και να το ανταλλάξουν με διάφορα άλλα αγαθά. Τώρα έχουν απομείνει μόνο λίγες οικογένειες που συνεχίζουν αυτή την παράδοση.
Όπως και τα παλαιότερα χρόνια, οι γυναίκες είναι οι βασικές απασχολούμενες στη διαδικασία παραγωγής του αλατιού. Οι άνδρες βοηθούν όμως έχουν δευτερεύοντα ρόλο.
Η διαδικασία για το αλάτι περιλαμβάνει διάφορα στάδια.
Αρχικά αναμιγνύεται το χώμα και η λάσπη με το νερό από τον ποταμό Άντι Κοϊσού που βρίσκεται δίπλα στο χωριό.
Η λάσπη προορίζεται για να φιλτράρει το νερό, το οποίο γίνεται πραγματικά αλμυρό, αποστραγγίζοντας σε πετρόχτιστες «λεκάνες» ακριβώς δίπλα στον ποταμό.
Στη συνέχεια το νερό συλλέγεται, βράζεται και όταν εξατμίζεται μένει το αλάτι.
Η παράδοση αυτή όμως σιγά σιγά κινδυνεύει να εξαφανιστεί καθώς οι νέοι από το ορεινό χωριό δεν θέλουν να περνούν τις ημέρες τους κάτω από τον ήλιο ή δίπλα στη φωτιά με τα χέρια τους καλυμμένα με αλμυρό χώμα.
πηγή: sputnik
e-prologos.gr